Router路由器 集中討論區(42) 新用家買共碩要三思

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
睇頭post 都解決左
光纖冇得唔用
呢部有WiFi功能
熄左佢咪得
無WiFi功能,只係問吓
分機試吓移返出廳拍住尾房幅牆,你依家兩部隔得太遠
我十年前裝仲用緊 Alcatel Lucent,依家啲屎為咁尻大部
唔用佢係咪上唔到網,裝機果個話一定要用
想請教下
依家自己就住緊天水圍嘅公屋
屋企大約七百幾呎 有三個房兩個廁所有走廊
想問吓如果想成間屋都連接到Wi-Fi係咪一定要用Mesh Wi-Fi System ?
我見而家有啲寬頻公司嘅光纖計劃會包埋租Mesh Wi-Fi. CMHK用156就可以租TP Link Deco 20 (RX1800) 兩隻包1000 MB光纖,香港寬頻就$195包一隻Router+一隻Inter Mesh Wi-Fi(聽都未撚聽過Inter有出呢啲嘢)! 想問吓如果唔租直接自己出去買Rx1800 ga Mesh Wi-Fi 夠唔夠用 我係想全間屋都收到同埋用到Wi-Fi

另外我見唔同牌子個價錢都有啲參差 想問吓如果諗住平平哋買一個Set試吓 有咩牌子係比較推薦
同埋我見淘X有啲Mesh Wi-Fi 好鬼平 嗰啲諗唔諗得過 EG. ASUS XD4 香港賣緊差唔多1800 但係X寶賣緊$800人仔

啲字有啲多又一嚿嚿 Sorry
但係真係唔識 唔想戇鳩鳩中伏
仲有問漏咗一個問題
如果真係買嘅話應該要兩隻定係三隻
以七百幾呎嘅屋泥講兩隻夠唔夠cover

如果擺嘅話係咪都係一個擺返喺數據機隔離
一個擺喺走廊?
Thx
咁用咗 7 8年 未壞就唔諗住換住咋
又行到1000mb

如果要換 AX56U / e9450 呢兩部點揀

雖然應該換lan 試咗先
有700幾呎㗎咩 天水圍
整個floor plan 睇下
我相信要3機先夠
一係拉明線
畫我就唔識畫
但我想上返政府嘅網站搵到同屋企間隔一模一樣嘅圖
圖片中郵箱第三個區域 我屋企個間隔一樣
主機放廳對正走廊
中房 + 大房 各1部 就覆蓋哂

2部嘅話理論上
大房副機 直望到主機嘅位置 都夠做
估計副機連接速度300mbps左右
有lan 線接埋d mesh router 就更好
但係我屋企出光纖個位靠近客廳窗邊
咁拉線嘅話係咪貼住牆慢慢拉返入房?
如果將主機擺喺窗邊 之後慢慢拉線連住其他副機
影響會唔會好大 同埋拉線嘅話係咪可以保障返個速度 因為頭先做咗啲功課 啲人話如果唔拉線嘅話擺嘅距離要近返啲 如果唔係收得太少之後放唔番出嚟

另外如果三部機嘅話行AX1800得唔得

定係直接行返AC制式,同埋呢啲本身佢一個組合係得兩舊可唔可以額外再買多粒之後連埋一齊?

頭先室雞毛神見到個廣告 想問吓呢啲淨係國內發售嘅會唔會好伏 為返$300港紙就有一粒AX 3000 ga mesh point
tplink都考慮就你自己諗啦壞咗唔好上黎呢到問就得 無人會理你 自己上支那啲forum研究啦
想請教下
小弟屋企500呎, 用緊網上行1000M
筆值3000
暫時未用mesh, 個router 最少都會用幾年
平時都係電話電腦睇戲, NAS, PS4 多
睇中以下3部應該簡邊部最好?

1. AX88U
2. RAX120
3. MR9600

想問問 mr6350 有無得 set vpn 呢,如果無,咁mr7350 有嗎? thx
好唔該晒師兄提點
小弟對呢方面真係垃圾
rax120 spec嚟講好似係勁d
vpn 建議用返asus
冇研究過呀

轉用100mb就可以
我幫朋友問吓,佢住兩層村屋,樓梯係屋內,上網用緊100mb,modem放在係樓下間房入面,主要係房嘅主力牆,之後樓梯上到二樓係全個廳無房的,佢想二樓都收到Wi-Fi,我睇過要用mesh Wi-Fi ,不過唔知裝邊部啱用,求推薦
依家用緊Netgear r8500 + ex8000, r8500 用左差唔多5年,開始不停期Wi-Fi 唔work 要restart

想upgrade 上Wi-Fi 6有無好介紹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞