Router路由器 集中討論區(42) 新用家買共碩要三思

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
Netvigator係限咗upload
1000mb 上網用緊 AX3000, 有冇 router 推介行得再快啲?
想問下 post 頭話5g set 80mhz
咁160mhz 好唔好架
定點device 可以用160mhz
流動嘅用160mhz 個體驗比較差先唔建議用
係咪都係關個冬甩事
冬甩係講緊 功率同增益 第2樣野嚟
頻寬mHz 我嘅理解係愈闊愈易受干擾
放窗邊位行lan 連接咪得 or樓梯邊
160MHz 係5GHz 既channel 太少support 而且範圍又細左,係1000Mbps 寬頻上又見唔到太明顯分別,所以一般建議用80MHz
160MHz 等wifi6e 有6GHz 先用啦
3000呎3隻未必夠,用MX4200 買夠4-5隻平好多 都係7000左右搞掂
其實唔多機用正常ax3000都已經chur 得盡
依家已經有2.5Gbps switch 賣
用緊mx4200 依家1G isp話送多個1G 黎 係咪冇用
同埋係咪我問題,2隻mesh 喺房收500mbps 3隻mesh 反而會慢左有時會跌到落200幾

linksys ax4200
小弟用緊 linksys wrt32x
用咗兩年幾穩定
但因為唔再租機
要還返俾pccw

想問有邊隻router 推介
用緊1000m 上網
屋企300幾呎到
關個頻寬事
可以睇睇頭post
5g 行160mhz好易被干擾而減速
想請教router 放置既高度

應該放幾高幾啱?

高過頭頂定一般1.3-1.5m 左右?

感謝
求鳩其
屋企大概 2000 呎,4 房,尾房用緊 TP-Link TL-PA8010P
本身用緊 5G SIM card router + homeplug + AC5300 (廳 2.4G + 5G)

最近裝咗 1000M PCCW (係,DLLM 而家先裝,裝完成幢樓 18 戶得兩戶裝咗,老人村

睇完呢個post 本身打算用華碩 AX92U Aimesh x 2 或者 XT8 x 2
而家可以安心用 Linksys MX4200 x2

多謝各位大佬指點
想請教,如果租間村屋(多人住呀),有三層加花園,網速唔快 (唔諗sim card router, 試咗唔快), 都知道網速喺源頭已經唔快, 無計,不過如果想至少覆蓋到三層樓,花園都有wifi signal, 係咪應該買mesh?
新手求教
mx4200
呢隻覆蓋2700呎 洗唔洗啊
唔該師兄 都多人用 再upgrade上去有冇意思?
我都搵緊買邊隻model
用緊r7000 呢排成日斷, reset完一次觀察緊
其實睇過mx4200以下果d推介 好似一係AX3000 一係E9450
但係爬過文呢兩隻好似都要撞手神 所以如果價錢差幾一二百 諗住照買4200算
我屋企都係400呎左右 正常1隻Router 都夠洗 係有個房屈左入去
之前r7000 stock rom無咁快, 刷完個rom 先收得好左
巴打買左mx5300
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞