喺依個男卑女尊嘅年代,唔明點解仲有絲打叫春

926 回覆
1613 Like 379 Dislike
Soft skills係緊要
但係香港社會overemphasise soft skills都係一個問題
老實講,我寧願要一個acceptable hard skills with excellent soft skills嘅護士,好過掉返轉
交際同對人既能力,可以係職業上同平日都用到
但技術性能力平日可以話無用(因為係比錢就解決到既問題)。
其實全世界都一樣,前者方便你個人生好多
只係本來後者可以有d搵錢能力,而香港係金融服務為主,所以後者作用更細。香港連搞工程,實際上都係對人既比較多(起樓,地盤全部係sub仔之間夾野,對con/對政府,真係好前線既工人先係技術向)
另外香港未脫離上一代藍領=叫雞爛賭煙癮果個諗法
如果你係一個正常國家生活(eg英國),倫敦係搞金融唔啱你,你可以去工業城市;但香港唔講你去支那鬼国工業城市?咪玩啦。
唔明你講咩

會唔會真係開個group去講點樣保障男性權益?
再加後續嘅開page create post?
猛鳩語錄先啱
Btw我支持你開新po搞,依個po無人睇啦,我join你
成日見到而類講法就會諗
正經女仔可以點識正經異性?
身邊唔少朋友條件唔差,樣又唔差但圈子沒男人
正經女仔又唔想玩交友app,唔會蒲,唔亂識人
但佢地已經唔係想收兵,只係想搵發展對象都冇wor
咁高質點會無厹埋身
依家都仲有好多人周街搭訕
而家香港男卑女尊嘅風氣已經達到扭曲地步,男人要讓晒所有權力出嚟,所有野都要女人著數晒先叫公平,唔認同男人嘅付出,女人話嬲就嬲,就算理虧都好,都係男人錯。

男人向女人卑躬屈膝先可以求存,究竟呢個社會發生咩事

其實我都唔可以主力搞
我依排都勁忙
都幾驚望晒今個月要忙嘅嘢
只不過有時路過嘅時候我可以幫手brainstorm啲ideas
如果真係想識多啲人嘅話
最好首先開咗個TG group先
然後真係要花心思諗吓個約會制度係點樣整
同埋當中嘅活動點樣先唔會整到好似啲speed dating地停同埋交友app咁劣質
理想嘅指標係可以營造返2010年前嗰種比較純樸嘅戀愛關係
不過個time cost好大同埋冇可能一個人搞到
厹或者周街搭訕都算係正經異性
正常女仔都會驚同拒絕厹掛
以前唔知係舊登定連登見過有緣份配對計劃
好似搞搞下都冇搞落去?
始終要有一個organizer
咁唯有試吓佢自己主動出擊
玩過幾次,一次回音都無
全世界唔一樣囉好唔好
你hard skills起碼要passable先再同你講soft skills,係香港唔講技術/冇乜好technical demanding嘅職位先搞成咁

香港工程咪即係construction,唔好侮辱「工程」呢兩隻字,因為連啲core tech/複雜design都係外國搞
台積電/Samsung/Tesla/FAANG嗰類真係搞product嘅公司先稱得上係工程

英國去工業化都去咗好多年,但係人地國家依然出到唔少優秀嘅engineer,呢個先係香港同英國嘅最大分別
R&D既當然更有資格叫自己工程,不過construction唔算我又有保留
就算你講果d大公司,有無可能個個Engineer都係做研究新產品呀? 生產線要唔要O&M?
你個標準講到只要係照某個standard跟住做,而非搞新product既都無資格稱為專業人士,咁連醫生律師會計師都算唔上喎

然後我之前都講左「藍領」係香港比人睇唔起既問題,係講緊大家都唔係專業工種 (eg普通文員同水喉佬/電工/普通非高端IT佬之間)既情況下
香港女權西佔晒著數,張印度男權風引過黎會好啲
要你對於唔亂識人既標準係咩。
打個比如,你個fd去興趣班,然後個班入面有男仔係因為想識下女仔先黎,而唔係真係對個班既野有興趣,你個fd覺唔覺得有問題先?阿叔我讀大學果陣,都見有唔少男人會故意去多女d既soc,即使佢本身對件事未必大興趣,純粹識人。
如果你fd覺咁有問題,咁我會話佢可能要唔好咁高要求。正如未必個個女仔鐘意扮靚,但如果個女仔都肯為識男仔而打扮下,咁男既都應該會appreciate個女仔既付出掛?同理,其實如果有男人肯咁專登去d佢唔大興趣既地方,其實已經係好過得個怨字班毒撚好多;但如果你仲要judge個男仔係為識女而黎,係有歹毒計劃既壞分子,其實係好唔現實。

交友app女仔如果真係條件唔差,其實係做緊interviewer角色,你可以screen走d你覺得有問題既。對比起上黎,正經男上交友app把口唔夠人叻,profile寫得太真實太平凡,根本無人會理,咪仲大鑊。
啲女講唔贏就叫人增值自己/變性
有冇錢/身高/靚唔靚仔咁易改變到?
性取向又改變到?
明明社會既傾向有問題,但就一味叫男方改變,將所有責任又推晒比男方
工程還工程,其他還其他
你做咩無啦啦extend到全部專業人士

跟standard做嘢定自主研發都唔重要
Engineer要掂management係在所難免,唔通升到中高層仲去前線搞design咩
問題係香港有啲engineer(尤其政府同公營機構)根本唔係搞design,由grad e階段開始已經唔需要搞design
你問我呢啲人仲叫唔叫engineer,我就好有保留

就好似你話醫生,如果佢畢業做完實習醫生就專心搞paperwork同management,咁仲覺唔覺得佢係醫生先?
法律上佢係醫生,醫學專科亦都有呢類主攻management/行政嘅專科
但係問心,要做呢啲duties係咪真係需要一個醫生嚟做?
定還是搵一個傳統嘅管理人才負責會好啲?
因為你個邏輯就係講緊要有整到新野,先有資格叫工程師
咁除非你心目中係工程師地位高過曬其他,咁否則我會將呢堆醫生律師機師etc專業人士當成同級
而呢堆專業人士之中,大多數係成個職業生涯都唔會係develop新事物(當然都有鑽研到新醫術既醫生,或者寫新憲法既律師之類既,但只算極少數),而係跟code跟standard做好d本份

政府果堆engine可能真係就咁坐下坐下又唔洗學野又唔係識野就可以撈到既,但掉返轉係咪真係好似你講,做construction就無資格叫做工程,就輪到我有保留
亂識人即係例如上網或現實中
周圍搭訕或四圍厹狗衝而類

你講個D男仔我覺得冇乜問題
反正大家結識完仲有機會了解
了解完自然合則來不合則去

但我地圍內大家正正經經又唔玩app又唔會蒲
識人既途徑只有日常讀書工作
講興趣瑜伽整餅又係女人堆
活動行山做運動又唔會周街搭訕
根本連男人都冇
唔係要求高低係直頭冇男人出現
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞