喺依個男卑女尊嘅年代,唔明點解仲有絲打叫春

926 回覆
1613 Like 379 Dislike
最仆街係以前嗰個年代女多男少都算
而家個年代男多女少之餘,仲要個社會不停講男女平等
表面上就男女平等,實際上就有女請女
個社會就不停淘汰啲男人,仲要有班仆街道德撚企出嚟幫班女人講嘢
當佢哋班女人係職場嘅時候佢就同你講男女平等 當佢喺情場上佢就同你講傳統觀念 乜撚嘢猴子公,有樓有高潮理論 跟住話你廢話你冇用 大佬呀你估我想㗎咩 你自己睇下我做嗰行有幾唔公平先得㗎 女嘅落地盤個個地盤佬爭住幫佢奶鞋底,跟住一畢業third hon都入到政府
我呢,冇first hon見都唔使見啦

點解我唔係出世早廿年,如果我出世到廿年,所有嘢都好好多
就係因為差過廿年,我就要收埋啲咁嘅屈辱

呢個世界公平咩? 呢個世界公平咩?
你條傻西好死唔死拎殘廁Coffee黎做例子
如果佢反駁到 女身高都好重要同男一樣 咁我都想聽下

無論有咩現實例子都好 根本都反駁唔到男身高=等級 只要高就係勁 矮過170就係廢人
就算城城搵到高過自己既女人咁又點? 佢既身價都唔會變高 反而仲要比人攻擊

計我話矮仔人生最高既榮譽就係 可惜你咁矮
真係可悲 幾努力都冇撚用!

巴爾尼2015年接受了斷骨增高手術,身高從167增加到175厘米。,這距離一開始的手術已經有5年了,儘管花了錢又受罪,多年的複健過程,巴爾尼說他沒有後悔。

「很多人手術成功後再也沒有消息,我還有很長的複健工作要做,對我而言手術是值得的,它給了我重新開創生活的機會。
https://www.bbc.com/zhongwen/trad/world-55210074
唔明點解咁多人都搞錯個post重點

見呢個post成日都話男溝唔到女係因為佢地唔努力,唔改進,抵死
係,我認要溝女係需要努力去改進
但呢個post個重點係

男要溝女付出的努力同女要追男所付出的努力完全唔成正比啊

男唔單只要努力操大隻,重要執好個look,重要識講野,有錢etc.,總之要付出好多好多倍的努力(由其毒撚就要付出更多),先“可能”有機會溝到女,而且一犯錯一樣就要俾人笑抵你溝唔到女

至於女呢?除非真係好肥好醜(肥重要有得減),唔係溝仔真係一件好輕鬆的事。(點解輕鬆樓主都講咗)

所以依家唔係講緊付唔付出,努唔努力問題。而係不同性別需要付出的程度完全唔同。所以先話唔公平,明未?
不禁諗男性表達能力係咪先天劣勢雖然自己都係鐘意對natural science 多過對人
可唔可以想像到點解一個人要接受咁多痛苦 為左高幾cm? 點解仲覺得值得? 因為佢心入面受過既痛苦仲多
男人有著數拎果陣女人就要求男女平等
女性蝕底果陣就話男女不平等

有屎食果陣就男人硬哽

同大陸人有咩分別
冇煩惱既人都會煩惱,佢地煩惱自己點解冇煩惱,然後就會製造一D煩惱出黎比自己煩惱,當佢地入戲到一個點,就會開始叫春

同有錢人叫春同一道理
男同女係調返轉

好多男都係:
口講 - 個樣ok、性格唔港女就得
事實 - 先唔講其他嘢 淨係個樣10條女9條都話柒,淨返一條先叫普通/ok啦 (事實上我身邊99%男仔friend都係咁,條條女都話豬)

女(大部份):
口講 - 靚仔175/180以上 學歷高 穩定工作 專一
事實 - 專一愛自己 就已經好好 (至少喺街見到多數都係個女仔外型上好d)

同埋我想講你地成日話個個女人都要求高,咁係咪你哋身邊啲情侶都係身份懸殊,男條件好過女好多?
我見到嘅係反而唔少係女好過男囉

利申 拍親拖都係同毒撚 宜家個男朋友學歷同收入都低過我
又黎變性論
佢哋要175先叫勉強睇得上眼㗎
男人要女人大波都話可以揸吓 起碼有啲用途 但我完全唔明女人開個身高條件要175-190係為乜
香港個環境完全順住女性優勢來運行

因為女性語言/溝通能力較強,邏輯數理較弱,男性掉返轉
中小學課程/考試已經極偏重語文科,又忽略男性腦部發育較慢分班

香港經濟結構又係極偏重服務業/金融業,忽視科技創新行業
又係女性有優勢,男士就算有料,出路都比較少

搞到 出勞力,危險性高,對機器既工就2男人做多
服務業 /金融業就係女人做多

搞到現今女性比男性更易進入上流社會
你既意思係你好有理據
我拎唔到point 反駁你就講無聊野?

我已經講左我無學過相關野野
要同你認真拎point 出黎講
而我無學過相關既野 咁我又憑乜呢?

就當我logic真係差
咁你都要改善下eq 因為你睇落好嬲

加油 醜男都會溝到靚女
唔醜有內涵都會溝到
種豆得豆愛你 祝你好運
生得高有安全感
你諗下教育局文科仔多定理科仔?
數學科仲要再削弱 真係痴撚線
死傻西駁唔到就鳩嗡發老4扮無賴
屌撚爆你老母
我唔係想指責
只係想講唔開心咪努力改善lo
不停咁屌有咩用
人生有希望 前路由我創
表達能力緊係差啦 日日要睇人面色做人 長期受壓 一個唔小心冇照顧好女性/人工低 就係罪人
港女唔係成日吹奏自己好獨立唔靠男人㗎咩 依家又想要被人保護嘅感覺?
好矛盾喎
所以係有心做鳩理科人
係香港係無運行
香港偏重 服務業/金融行業
資訊科技 /創科行業 係未來趨勢 政府又唔重視

仲要標籤IT人係狗係毒撚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞