喺依個男卑女尊嘅年代,唔明點解仲有絲打叫春

926 回覆
1613 Like 379 Dislike
就算唔啱傾都唔會好似香港人嗰種閪法亦都冇香港人人性咁複雜
唔關人夾人事
係人哋普遍個社會教育做得好少少
都會關注下男性嘅心理健康
感受過嗰種文化氣息先會更加顯得出香港嗰種銅臭味好撚作嘔
香港嗰種負面標籤文化同埋乜都要鬥一餐過咗文化害死唔少人
依家就係講緊有啲人點努力都改變唔到現況囉
既然係咁,點解唔可以覺得自己慘?
唯一認同係你最後果句
但你都識講 每個人都有自己難關
點解你又可以叫人唔好怨呢?你完全知道人哋面對緊啲咩?
咁如果條女本身有錢,想搵返個差唔多有錢既男仔咁又係咪拜金?
有個中學同學屋企住九龍塘,讀名校U,typical London人既性格(例如鍾意化妝買名牌,食好野 等等)。佢話佢拍拖想搵個都係差唔多生活水平既男仔,有男仔話佢拜金
岩啊
我既 ex coworker 都有鬼佬
但呢個同事最尾因為玩唔夠需同未婚妻分左手

佢未婚妻有錢過佢添
So what ?
人心不足蛇吞象就係叫春嘅原因
咁樣吃子嘅社會要黎都嘥氣
倒不如你諗吓你自己嘅將來應該係要點樣去行
首先人哋負面標籤左你上面嗰個唔知咩紅字戇鳩會員
你唔使咁急住去對號入座
第二樣嘢唔好陷入邏輯對錯嘅圈套
諗吓佢咁樣講出嚟有可能出自於邊幾種嘅目的
與其嘥時間去泥漿摔角做埋曬啲費力不討好嘅嘢
咁你不如將啲時間投資喺真正對自己有幫助嘅地方身上
明就明
其實
係可以既
既然都唔認同自己改變到任何野

但大家唔好唔開心
正面少少
唔會好d咩?
其實我係真心想了解下有咩分別
我同事都好少講呢d
如果你可以講下我會好感激
咪係
邊個話一定要嫁個有錢
靠自己唔好?
睇個人架姐
我155,只要個男仔高過我我就覺得唔矮,165我都覺得ok
我家姐170, 佢覺得175以下既男人都好矮
最近去到plan人生將來既時候好大壓力
好想好想搵多d錢買樓 就開始睇投資個d
又會後悔當時大學唔讀科有錢途d 可以過外國搵食
屌好撚大壓力
你話無羨慕d朋友嫁完有錢老公 搵錢方面輕鬆好多就假既
我有羨慕 但我唔後悔
我覺得就算俾我揀第二個有錢d既 可能都未必有我同我男朋友相處得咁舒服
所以我唯有自己再努力d
公道啲咁講
純粹睇你講呢幾句唔係話專登攻擊你
但係你嘅言論真係有啲官方同唔夠同理心
所以你係唔適合做社工同埋心理輔導類型嘅工作
因為如果有啲本身有心理同精神疾病嘅人同你分享佢嘅故仔
就淨係同佢講話每個人都有自己壓力講到咁輕描淡寫同埋咩人生滿希望前路由你創呢啲耍太極說話
應該啲人聽完你咁講之後死撚晒
如果再加上句話唔好覺得自己慘仲更加係二次傷害緊啲人
就好似如果有廢老同你講話唔好覺得而家嘅香港人好慘人哋戰亂國家啲人更加慘咁樣唔知你會唔會更加明白係一樣點樣嘅回事
香港而家又冇出動解放軍大規模封鎖
安心出行Apps要你啲資料都係想保障大家嘅安全啫
習近平都想開設自主嘅新中國主義啦
香港人唔好成日誇大而家嘅情況覺得香港點樣點樣唔好
中國繁榮亦都可以帶旺埋香港啦
大家又可以增強自己嘅普通話能力

就算而家睇落去好似有啲唔好嘅事發生
但大家唔好唔開心
正面少少

唔會好啲咩?
矮真係唔關事
我155所以我ex得165 我都覺得佢幾高
但係我對佢最不滿既位係佢思想同人生態度好唔夾
佢係買部Iphone都覺得自己好勁,因為iphone係電話界差唔多最貴既牌子。無諗過人地只係將啲錢擺落其他地方。
佢覺得佢炒股搵到錢就好叻,身邊發生咩事只要唔影響佢炒股就得,所以佢話睇新聞(除財經新聞)無用。
佢係咪無錢,唔係呀。佢返工我仲讀緊書,佢收入多過我好多添。但係係咪有錢就大曬,一定唔係囉。
利申:錢我都無用多佢一分,平時食飯佢俾但係去staycation嗰啲大野就我俾(靚酒店)
生得高唔一定代表有安全感保護到你
例子嘅話睇吓藍仔頭就知
佢唔夠高咩味又係一樣嘅呢樣驚果樣
你話條仔好打得同佢一齊有安全感咁就話講得通啫
你岩
我的確唔係做社工
純粹都係我未訓
講下所有人都會有唔開心
唔需要咁樣攻擊其他人
一齊努力生活好嘛

但你咁樣去用比喻黎講我既政治立場係有少少offensive
因為我地唔當肥婆,老姑婆係女人
仲有嘅就係做老竇嘅唔去教仔外判晒比啲老母夠咁咪仆晒街囉
你睇吓人哋外國嗰啲老竇幾咁注重父子關係
所以我都係睇唔落去先開下po
男女關係
拎黎類比政治既野
係想我答唔到你定係認同你?

而我係無做過你所講既野
所以你覺得我之前咁講 我係一個港豬 係藍?

早d訓啦
我同friend食飯不嬲都aa
其實個目標大家應該係要咁樣諗
正常朋友食飯無論男女除非真係非常非常之熟嘅好朋友如果唔係冇可能係咁請人或者俾人請
如果都係要請嘅話請第一餐OK但係第一餐過後正常係要AA迫
預左比人攻擊 但我都要留言
個個都話男卑女尊
我細細個就因為係女仔 比全家憎 仲差啲送比人養
就係因為我係女呢個性別
我由細到大望住我呀哥食海鮮龍蝦 我就一個人係廚房食淨米粉
個個因為我係女所以睇唔起我 覺得我無出色 就算我咩都冇做過都會俾人鬧 俾人打

人大左之後
係條街因為女性身材而比男人評價 指指點點
甚至要兜路行 淨係講穿着自由呢樣嘢 已經性別不平等
我唔否認呢個世界有好多唔講道理港女 呢啲人無論係男定女都真係不得好死
但我想話其實男尊女卑都存在緊
每次見到呢啲po都覺得好撚燥
我唔會刻意仇男 但唔好講到女性真係無敵咁
算啦 同自己講上連登勿認真
岩啊

由細到大咩都我做晒
父母有咩期望都係擺落自己度
咁自己做到啦
又點
到最尾兄妹咩都唔洗做
最辛苦既都係自己

拍拖又會擔驚受怕
為左比面條仔 / 唔想佢咁快厭搵第二個
不斷努力

個個港男郁d就唔滿意架啦
又唔諗下自己咩料
自己有咩條件有幾好對條仔有幾好又有咩用
都係要繼續努力到死
Cheers
而而家唔想隨便同條仔拍拖都要比人講吊高黎賣

而家真係唔係有拖拍就可以
而係想要個有feel 又錫自己既人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞