喺依個男卑女尊嘅年代,唔明點解仲有絲打叫春

926 回覆
1613 Like 379 Dislike
咪玩啦最後嗰句同意唔到
拍拖結婚都唔重要?
你最後嗰句我調返轉來講都得
拍拖結婚都唔重要嘅就已經影響成個社會運作啦
難聽啲咁講有啲人係可以唔理公義淨係你拍拖結婚都可以
依種人你喺新加坡應該都搵到唔少
巴打你睇#728個回覆就會明
個post好多嘅男女問題如果728個方法實行到就可以解決到
樓主如果見到依個回覆嘅話希望可以pin一pin,感謝

呢個post上面好多關於男方苦況嘅問題其實都可以用呢個方法來解決

要打破嘅方法係需要有一件事有機會比一個男權或者係平權主義者有發聲嘅機會而依一件事能夠令到社交媒體同傳媒去報導出嚟咁先可以令到社會大眾有改變

咁即係話要令到男人嘅權利比社會大眾重視需要符合以上三個放大左嘅條件缺一不可咁樣先至會成功
係#729
咁可能係啦
但係件事點會咁樣發生其實可以再做得好睇啲
佢講呢啲啲嘢如果身處嘅環境同周圍嘅人係同佢嘅生活水平有返咁上下咁咪冇問題囉
但係如果周圍嘅男女都係俾佢生活水平低嘅咁一定會覺得佢嘅說話難聽同埋有攻擊性㗎
成日都咁問自己
所以我哋班港仔一定要爭氣 世界好大唔淨係得港女
完全同意,根本連登就係廢男集中地,思想又固化又偏激,總之所有野都係因為社會唔岩/港女唔岩所以佢先冇女,呢個完全同佢本人個層級無關
人工幾多某程度上都反映左你個人既層級,其實人工低但係層級岩我都會鐘意的,簡單啲講就係有魅力既人
大佬呀點可能好似男人咁亂槍打鳥係女就岩架,吊啦男人離過婚定女人離過婚難搵下一春呀?弱智連登仔又唔撚講,諗野狹隘到我淨係見到你寫啲字都唔想理你
溝唔溝到其次,時間一定用係有品質既男人身上,咁青春有限,要我幫佢打江山退居二線做賢內助又點話,不過咁既等級既仔十個入面一個都冇兼夾比女一mark實就唔會放出黎。退而求其次真係想有個人過世既,咪簡個思想豐富啲既潛力股,至少溝通呀性格所成熟到既,老公able既囉,睇下有冇feel同識唔識到
總之老到死靠自己都唔會簡狗公同弱智仔
Agger
而社會對廢人更加殘酷
男女都走唔甩
問題係有幾多女人會靠自己做雞算唔算?
如果算嘅話 咁港女確實好多都係靠自己嘅
就算婚後閪 咁起碼婚前都有享受過
某啲港女係婚前婚後都閪都有唔少係同大陸妹一樣婚前婚後兩個樣 同港女拍拖結婚不穩定因素高太多
其實選擇靠老公養都唔係咁過癮
你無經濟能力自然係屋企慢慢無say
人到中年如果你老公要偷身離婚你就仆直
只能說做女人一定係贏頭輸尾
過左三十個價值跌得快過SPCE
但佢地果種閪同港女有啲唔同

港女係公主病or女權上腦

而大陸人因為一孩政策加埋國家文革洗禮,
好多係自細spoiled、自私加暗地小粉紅,
啲價值觀同香港人好唔同

spoiled係由細到大,
係條街小便大便啲大人都唔會鬧,

講緊自私係可以要你背叛兄弟、
背叛屋企人,食人唔lur骨果種
比起自私港女唔識體諒人發下老脾,
係大巫見小巫

政見小粉紅,
養到下一代變另一隻蝗就更加唔駛講
起碼贏咗個頭
咩都享受過,嘆過
但男要開頭就要艱辛付出好多
毒撚更連頭都唔會有咁就一世
重點係,依家樓主開post罵緊的成日叫春個班都係年輕享受好處緊個班,而唔係老到中年俾人拋棄個班
都係30歲打後啫你已經享受晒人生最輝煌嘅時期
有1/3嘅人生係美滿 但男人係由頭捱到尾 如果30歲都捱唔到啲咩成就 就一路折墮落去
咁你知個差別未?
個別例子都講得出
你唔同意普遍女仔既生活易過男仔好多?
150一樣身高性格正常樣既男女仔 你估下邊個性別生活會易過啲?
150既女仔可以比人話可愛 150既男仔呢? 侏儒 死矮仔 一世都出唔到pool呢啲啦
係 改善自己係有啲用 但唔係萬用囉
講咗最重要嗰幾樣出嚟先啦

1.強姦正常係指其中一個性別唔理另一個性別或者同性之間個人唔理另一個人嘅意願強行進行性行為

既然男對女係強姦
男對男係強姦
咁女對男都係強姦

唔計嗰啲特別有性癖好鍾意比女強姦嗰啲人
普通男仔比女強姦唔係一定有好處㗎
例子就係前排我悶得滯,睇啲真人求愛節目,咁其中一個節目叫 Rea(L)ove ,主要內容就係有一定數量多嘅男同女speed dating, 重要嘅位就係每一個男同女都唔簡單背後都係有一個唔想俾人知道嘅陰影或者創傷,有特殊性癖好亦都有罪犯,約會進行緊嘅時候就會開始逐個逐個要佢哋揭露自己嘅陰影係咩,
其中一個男仔大家都估唔到佢陰影係咩嘅時候就到佢要表白究竟自己陰影係咩,係咁開朗嘅一面原來細個嘅時候比阿哥嘅女朋友強姦過嚟,自此之後佢就完全唔能夠信任女性咁多年來都冇拍過拖,所以我提出呢個例子就係要證明女人都可以強姦男人而男人亦都可以唔鍾意覺得被侵犯嘅,更嚴重自己人生會被摧毁就好似女仔比男仔強姦咁慘,強姦男人嘅女人都要嚴重受重罰,依方面美國就做得唔錯有啲女老師勾引啲未成年男仔上床都俾人重罰,唔計性癖好嘅話其實美國咁樣罰啲女教師係合乎常理

https://youtu.be/To3iuNEOsKY

2.男仔都可以亦唔應該被排除從事啲比較陰柔嘅工作
例如係幼教、家庭主夫、瑜伽導師等等
以幼教為例,如果你唔俾男仔做幼教嘅原因係因為女仔比較有愛心,咁我可以話俾你聽你係性別歧視同埋你觀念錯

例子就係近年來香港未有單變態女人性虐待自己個男朋友上庭俾人判坐監,仲有Carman Wong個家姐虐貓俾警察拉左,淨係依兩個例子都已經可以證明女人都可以冇愛心係變態同埋即使男仔都可以有溫柔細心嘅一面你咁驚佢搞啲女仔嘅話咁咪譬如帶女仔去廁所未由女老師、帶男仔去廁所未由男老師帶囉就係咁簡單,再驚咪裝埋Camera囉
雖然係某大台,但係都證明到男仔都可以好有愛心
https://www.gotrip.hk/%e9%a6%99%e6%b8%af%e9%83%8a%e9%81%8a/%e5%89%8d%e6%b8%af%e7%94%b7%e9%84%a7%e5%98%89%e5%82%91%e6%bd%9b%e6%b0%b4%e5%b0%8b%e5%9b%9e%e7%b6%b2%e5%8f%8biphone-ctb06-622481/
再加埋連登好多收養寵物嘅post都有唔少係男仔呢
呢啲係父權壓力
大家都認為男人一定要強過女人
一定要俾到女人依賴
社會觀念強迫男人不斷向上發展
有邊個男人唔想發展?個個都想,唔通個個都得咩

女權理念實際應該係抵制呢種壓力
女人可以強過男人
女人唔一定要依賴男人
真正女權掘起先會舒緩兩性關係同壓力

現代偽女權就一邊拎父權著數一邊鳩噏自己女權
食飯張單係自己埋個陣先講女權啦
奈何呢班女人往往最大聲最引人注目
又搞出 部分 受到父權偽女權壓力下引出嘅仇女情緒
某程度上同意
男卑女尊現象某程度都係由男人搞出黎
只不過係對男人更加殘酷
呢個真係好好例子 女搵返同門檻既=難得一見既好女仔
依家覆緊佢話男仔冇人做GYM呢點
你係咪想話做運動黎講女仔數量不少於男仔?例如YOGA? 所以就叫公平?
其實呢D真係冇問題 都係可以改變到

成個POST講緊社會意識形態覺得 好男人門檻高過好女人 而社會優勢女人又佔優 同時間又只有女權組織為女性發聲攻擊男性強勢

BTW題外話 老實講做開GYM既都會覺得YOGA重點拉根同心靈 你要修身 咪姐係增肌減脂 做YOGA效率點同GYM比... 線條咪姐係肌肉囉... 仲話唔要..唉 你知唔知你地追求緊韓國女團果種身形全部做GYM黎? 你唔好做咁重咪得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞