喺依個男卑女尊嘅年代,唔明點解仲有絲打叫春

926 回覆
1613 Like 379 Dislike
其實由day1已經唔洗承受
女人點做同件事本身合唔合理係冇關係
我都係唔合理既就唔做

除非娶著個buy你個套既老婆
否則唔比家用就會上到四大長老到輪番轟炸
明明大家搵既錢差唔多但都要老豆奉旨比錢
我老豆就係咁
最後離埋婚
你個比較都唔同

如果你係針對矮係改變唔到嘅事實,就唔關性別事,男女都冇得改變。

依家係討論緊男女嘅差異,就應該係相同條件只係唔同性別作岀比較

E.g. 矮男 vs 矮女 嘅差異;而唔係肥醜女 vs 矮男 (後者根本冇可比性)

咁調返轉,女人矮都係救唔到,男人肥都可以減,樣衰都可以整容
屌同做奴隸冇乜分別
咪就係推動果個組織唔應該叫男權 叫性別平等之類
咁又去返一開始女權根本就唔係純粹推動女性權益 姐係=性別平等(入面再有女人分部)
咁如果當初純男人整個女權組織出黎關心女性 咁唔通唔合理? 分返開實然同應然先
我都同意你個體經驗立場係需要 所以咪大家合作囉 你都同意嫁 點解要分開??? 直接改名咪得
立場唔一樣先會分開 你就好似叫緊民主派 政府派兩邊合作咁 點合作?
你應該話好似上面咁講FOCUS男女分部門 我都可能同意 但你話要分女權男權 咁叫合作 我真係黑人問號 都係果句1.字眼問題 正常市民一睇個名就知兩邊陣營既組織
That’s a fucking place for you
Bye Bye Hong Kong ➡️✈️➡️👩‍❤️‍💋‍👨
屌 我今日正想開po講呢樣野就見到你呢個po
我想講香港地做女仔無咩可能會窮
只要你肯 啲男人真係會大筆大筆咁洗落你身上
甚至係不求回報果隻

所以各位男士慳返啖氣 唔好越級挑戰靚少少既女仔啦
當你仲諗緊第一次見要唔要AA果幾百蚊飯錢既時候
出面啲仔已經請緊人地食幾千/萬既大餐
我出街食幾餐飯已經等於你一個月糧

利申 要風得風要雨得雨ing
其實你係咪弱智講真...成個討論都係講緊身高對異性嘅性吸引力
男人矮會影響性吸引力下降 因為女對男嘅擇偶條件有身高限制
女人矮唔會影響性吸引力下降 因為男對嘅擇偶條件冇身高限制
搞到我好似去咗弱智學校同弱智傾偈咁

仲有 係你自己拎女人肥+樣衰去嚟做比較先 我先去回應你
認同,所以如果想要改變嘅係要承認女性要承擔責任,呢個雙方都有責任。
貪錢要人養嘅女冇人溝冇market,就自然慢慢會改變。
但實際上男人見靚女就狗衝先,理得佢拜唔拜金,所以都好難行得通。
LGBT快啲告鳩啲女人性別歧視啦
...如果你講埋歐美 亞洲仔仲慘...
社會風氣 亞洲女係寶 仔係草 因為亞洲=柔弱 女加分 男扣分
有個交友APP統計 亞洲仔要高過平均人工兩倍先=其他種族平均接受%
而亞洲仔 人工的確平均係高過其他種族因為本身亞洲教育已經知 男冇錢等收皮
#513 講矮男 同肥、樣衰女作比較先
討論唔到,淨係識人生攻擊
淨係努力就得,係香港做男人就唔使咁撚慘啦
其實我覺得哩啲唔重要
男人嘅競爭對手係男人

矮仔溝唔到女係因為身高令你變成條件最差嗰10%
就算男人可以後天增高 唔再因為身高問題逼住做最差嗰10%
都一樣會有最差嗰嘅10%男人存在

講到底矮仔溝唔到女唔係因為乜野限制
只係因為輸咗比大部份男人
可以
但人人都有自己壓力

講真 香港社會一直都係男人對女人不停評頭品足
e.g. her nose is too big
肥少少都比人屌肥婆
有幾可女人出Po屌港男又唔做gym又唔打扮 不停話自己好慘
而我眼見係出街的確無乜靚仔(唔打扮 唔做gym 無實際既statistics 只係個人意見)
當有一條仔係會打扮 有操下已經溝死女啦

港女都不停受批評
無波無蘿 靠化妝 靠個閪
化妝唔洗時間練習 唔洗錢咩
讀得書又要比你屌biologically早熟
唔通讀得書既女仔無努力讀書 無付出過咩?
你都唔可以忽視人地既努力架喎
我本身都唔想講呢d咁boring既野

根本全球都會有人有privilege
有人一出世就靚仔靚女 有錢
咁係佢地本錢黎 無既人唔通成世就係度怨?

重點係你肯唔肯去努力改善自己
男人有而女人無既係時間同青春
我相信肯努力增值自己 擴闊自己圈子( in which 我見到好多港女會 港男唔會) 係會有人欣賞

覺得自己有不足 唔滿意 咪用努力去補救
自己已經有個前提去講毒撚做咩都無用
咁咪比其他仔溝晒d女lo

人人都有壓力 係睇你點樣去面對
好 係咪我同你既後繼18代?

我都好努力去面對所有野
大家一齊努力好嘛
名從來唔係重點
我叫做男權只係借左女權個名改一改諗住指係關注男性不平等待遇既問題姐
你鍾意叫乜都得,但我只係覺得你要同人合作你首先都要有個組織先,至於個樣野叫乜名,其實就唔重要
唔知你有冇get錯,但如果你要女權去改名咁問題又返返去開頭個到,邊個會咁做?呢到討論緊呢個問題既我諗冇人會屬於任何女權組織,但改名呢d老實講係內部事務,所以我先話要有個組織先關注男性不平等待遇再去講合作,最後先會有真兩性平權組織

唔好覺得自己慘
努力面對
所有人都有自己既價值同難關
"自己已經有個前提去講毒撚做咩都無用
咁咪比其他仔溝晒d女lo"

哩句重點
當大部份女人都搵到條件好過你嘅男人
其實即代表大部份男人條件好過你
溝仔溝女都係講藏拙再包裝好自己
你樣唔得咪操下個人做下gym,冇錢咪睇多d書sell學識
成日都話唔係條條女都睇錢要靚仔,但你自己有咩selling point先 肥矮毒柒中曬又冇優點冇內涵
邊個會鍾意你先
如果有人想問點解肥矮女都有仔,問係咪性別不平等,咁一黎可能人地有其他優點,二黎擇偶呢家野就算不平等都係自己人頂爛市
on9又淨係講一邊 隔住個mon都feel到你係啲肥毒絲

又踩底人
你覺得係就係啦
其實我係想講有自信 有內涵既人就會有人欣賞
無論男定女

For reference, 我以前既ex 都唔係條件好好
朋友都會屌我點解要一齊果種
但我就不嬲覺得自己鐘意就ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞