喺依個男卑女尊嘅年代,唔明點解仲有絲打叫春

926 回覆
1613 Like 379 Dislike
你睇成人台d臭雞求其影下個籮班傻9幾興奮
單身萬歲
大陸妹好多結完婚先露出真面目
同日本妹一樣
同埋性格好、靚女、package完美、好可能係從細俾屋企人逼得太緊

如果你見到一個唔醜唔港女、有正常social、ok開朗果d,20幾歲A0。小心佢有心理病
你返果份咩工
介紹黎聽下

職場最叻扮無辜,隊晒啲嘢俾毒撚做,升職又快過人,大把工又優先請女

大把女想做
唔駛ot到傻
係,有d女仔鍾意男朋友嗲佢

利申 我
叫春係引狗氹自己啫
女人做嘢唔好睇表面啦
唔通 ig 自拍眼角滴眼淚 佢真係好傷心咩

大個仔啦
d女鍾意引狗咪由佢囉
你保持到理智唔做狗公咪唔好理佢囉
唔叫下春點可以女尊男卑
要打破嘅方法係需要有一件事有機會比一個男權或者係平權主義者有發聲嘅機會而依一件事能夠令到社交媒體同傳媒去報導出嚟咁先可以令到社會大眾有改變

咁即係話要令到男人嘅權利比社會大眾重視需要符合以上三個放大左嘅條件缺一不可咁樣先至會成功
錯啦,係永遠都唔會滿足啫
你比8分佢,佢又想要9分
你比9分佢 又想要9.5分
會有咁樣嘅現象可能係因為下面嘅原因

1.唔清楚自己嘅價值喺邊所以盲從社會傳播緊嘅價值觀

2.用依樣嘢去踩低同埋去歧視其他男性簡單來講即係心理變態

3.冇一個原因比男人有下台階逼住唔衰得所以要頂硬上
唔係呀但係可能佢揀嘅目標市場唔啱
可以啊
1)但係首先要有一個group喺度先,始終連登架構太容易俾人進出,傾計好容易會俾人打斷,妨礙到真正有建設性嘅交流

2)然後再brainstorm 有咩想法係需要被知道,男權嘅定義又係啲咩,男權page究竟想做一啲咩嘅結果出嚟

3)最後先到真正實行嘅方面就好似開page同埋create posts

「定義」點解咁重要
就係因為佢係最基層嘅根基係最穩打穩扎嘅一個部份
當會產生爭拗嘅時候最後嘅決定權就係當初所設立嘅「定義」身上
其實有啲就好似而家嘅香港情況咁囉
係咪個個都支持所謂黃絲?
有能力身居高位嘅藍絲都唔少㗎喎
佢哋都可以講啲似是而非嘅歪理去撚化大家個喎
就咁聽佢嗰句好似啱但係你諗深一層其實根本就唔合乎常理個喎

我用一句解釋返你上面講嘅嘢
(既得利益者只有自身利益被損害時才會親自捍衛)

最重要嘅一樣嘢係大家想追求嘅係一個點樣嘅香港?
A)男尊女卑
B) 女尊男卑
C) 真正嘅男女平等
人哋雙層公寓咪又係唔係淨係date一條女
講清楚啲你想知道邊一方面嘅分別
我自己都有啲過咗火位
但係我想表達嘅係
每個人都有唔同嘅故事
我指嘅故事唔係嗰啲懶係MK嗰啲作出嚟有其他目的嗰啲
而係當一個人正正常常咁生活但係佢嘅人生冇正常程度嘅順利或者佢本身有好多先天嘅不足
而如果你就咁話咩大家努力啦咩人人都好慘嗰啲咁樣你就好似本身擁有啲優勢但係自己又唔覺走去怪其他人咁俾人嘅感覺就係
你冇心想去關心人地同淨係用一啲官方說話去敷衍人

我下面嗰句係故意嚴重咗個程度就係想俾你試吓換位思考諗吓如果你係俾人否定同埋看輕嘅當事人你會有咩感受
簡單講就係一場震撼教育
我冇心如果我offense到你嘅話我道歉
明顯曲到圓啦

呢個回覆上面嘅論述我係咁違背自己良心講嘢
純粹想睇吓你會唔會感受到當事人嘅感受

點解要咁做係因為好多時候人唔代入到嗰個情景根本唔會感受到其他人有咩感受,對我來講就算我嘅諗法咁做好客套,但係當其他人感受到苦難嘅時候至少都要表達出一種:
我唔明白但係我認同你嘅感受嘅態度
➡️

多謝關心我都要早啲瞓
剩係句topic 已經秒
成篇文咪講難喺邊 你係唔識字定點?

咪撚講咩女人都好難好辛苦
宜家係講香港做男人點計都辛苦過做女人呀

理解能力又差 字又唔撚睇 仲以為自己好有point 要理性討論
對住依啲女人真係谷鳩氣
好想識你
唔叫春點keep住呢個勢食住上呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞