喺依個男卑女尊嘅年代,唔明點解仲有絲打叫春

926 回覆
1613 Like 379 Dislike
你都識講身邊異性有仔,係有仔呀嘛

情侶就一男一女㗎啫
個女嘅你識就話女人有拖拍
個男嘅你唔識就唔計
其實好重要 好似點解要pussy=負面
點解唔會咁做女權就係要解放性別定型 推倒父權社會意識形態
但除非你覺得因為人會自私 淨係幫自己性別 根本女權成個組織都係淨係幫女人既 又合理又應該咁我冇野講 現實黎講我都同意既 不過你整個男權page一定會加深矛盾 正如依家一樣有女人反對女權組織 覺得佢地有反效果 幫唔到手
如果係咁 其實應該整個真。監警會咁 監督女權組織係咪淨係幫女性好過 仲要全部性別男女一半一半
以我同身邊朋友為例
(你可能又覺得個邊例子)
唔係咁既一回事
係睇內涵同岩唔岩feel
*個別
其實大部份你講得岩嫁wo 女人受外表公開批擊明顯多好多
但其實成個post只係想講 香港好男人門檻比女人高 因為多左錢/身高 就係咁簡單

早熟咪就係優勢唔公平囉 努力真係唔關事 就好似男女運動咁明顯唔公平 所以大家同意分開 但讀書就難d證明
跟住女果邊又可能會舉 職場高層有glass ceiling 女既%明顯少好多
去到解釋男女入學比例數據 因為女仔比較讀得書較聰明
全Q部係到cheery-pick 真係哂氣
我既名唔係重點既意思係指我對推動呢樣野既名冇偏好
而唔係叫男權唔會有問題
當然你提出左之後我都覺得唔應該叫男權
至少自己性別幫返自己我覺得唔係自唔自私既問題,而係一個人未經歷過未必會體會到另一性別既不平等
亦都未必意識到
咁男性希望個平等會係點?冇女人會知
所以我先會話要改變就要自己搞
不如試下叫啲仔有啲要求唔好咁雜食no demand no supply
講真,你咪一樣睇唔到其他人面對既問題
香港點樣對女人評頭品足呀?
連登講就當係?連登成鳩日話D女係雞添啦
出到現實,有邊個會話D女係雞呀?

香港對女性外貌要求已經好低
呀豬呀狗都女神
D港姐 KOL 一般貨色都俾人捧到上天
仲要係化咗妝,執咗相
港男唔做gym,不如你去d場睇下啦
冇機做多過冇人做啦
同埋做咗你一定知?你估真係咁易個個變大隻仔咩

其實冇人講話港女有錯
樓主都係講緊個現實
就係女性係香港係easy mode
只不過係有人唔承認咁解
Logic fail
喺而家連避孕嘅方法都有同埋就算自己滿足自己嘅方法都有嘅社會底下生仔倀樣嘢根本就冇可能係強迫性
生唔生仔根本自己有得揀
衰啲咁講其實都係
就算係有錢人都唔代表識教
有錢可以做人老竇都唔一定會識教佢啲女點樣去做人
純粹狂用錢去當自己個女仔係公主咁養
唔計模特兒IG嗰啲女係咁炫富咪就係因為咁樣嘅原因囉啲撚人根本就唔識教仔女
厚面皮個班咪easy mode
做好女仔 認真做人個班咪都係要捱
唔計男女 其實係香港只要厚顏無恥就有著數
大家留意番依度
唔好先入為主一樣野
我有時都會
就係一見到藍色就先入為主當係巴打
紅色就先入為主當係絲打
但係依個post上面有個紅色嘅樂迷其實係巴打
咁即係藍色名嘅都可以係絲打
睇到依度你會覺得我講緊廢話
但係我想表達嘅嘢係就算見到藍色字都唔好咁快就覺得連男仔都幫埋女仔陣營一齊去踩低男仔
有可能係女仔轉藍色名扮男用戶去踩低返男仔
同意啊 兩邊性別持份者都好重要 有經歷更加好 都同意既 如果拎返投票權黎講 的確男性出黎幫女性搞女權既機會係低好多 可能真係要男性另搞組織 最後兩邊合併

可能我真係對現代女權組織over左期望 依家都仲係好唔成熟 對返荷蘭咁既國家女性投票權都只係呢100年發生…

不過講起點解唔改名 就係因為內部有人覺得女權係弱勢 所以特登要標籤女權二字 但我作為香港男人我真係睇唔到女性邊到弱勢…
唔知你講咩無機做
我去開既地方都唔會

即係港男要打扮 要操下
比港女打扮 要操下
難好多?

又講d boring 野

真心想操既 係邊度都操得
識pt 都係屋企操

According to your point,
Ian, dee 好靚仔咩
都係有才華
咪又係好多人鐘意
咁低唔低要求
無人要你地對呀豬呀狗都扯晒旗
係你地既選擇黎
男藝人都會打扮 會襯衫 化妝
普通女仔都係
咁你地願唔願意付出呢個cost?

同埋 連登內外都無女會對港男評頭品足架喎(我身邊)
所以我一早都講左無咩討論空間
講完a
大家又話a 唔岩 係b岩

根本大家都各有privilege

但大家咁鐘意討論
我又悶 咪奉陪下
睇性格閪個班咪當街屌鳩條仔廢/對他人指指點點囉
不過女人通常評頭品足返女人
依個個鼻太大 依個條腰好粗
全中現實邊個敢講女人外表大細波 但女話男就得 好壞都唔準講 就好似薑糖咁呀 如果係男追女明星? 想像到嗎 肯定比人屌爆死毒撚

gym room又係 社會所謂正常身形 其實全部做gym做左幾年 gym room多人過旺角 20男比1女
化妝 就要練習 要錢 做gym唔洗? 仲辛苦啦下話搞到好似鬥慘大會咁 都唔知做咩
你都岩既

不過身邊就無乜女會係街上面目及仔lo
多數都係睇靚女多
唔會去留意街上平凡女人

而朋友黎講
多數都係條女性格有問題先會咁講條女

如果條女本身好nice 好friendly 好可愛
唔會咁講佢
(我既經驗)
問題結婚係雙方既事
唔係女蝕比男
但點解男性既壓力要比女人大呢?
多人到要排隊等機呀,咁都話冇人做gym
女仔洗鬼操咩
你估真係著條瑜珈褲就操咩,大把hea做啦

error,mirror d人紅同才華都扯唔上關係啦下話?
你用藝人同一般人比已經冇可比性
咩叫多人鐘意?多follower定連登多人講就算?
如果你提到個d係一般人
抄你牌都未必得啦

而家講緊既係
50分既港女都大把人溝
50分既港男,唔主動肯定毒一世,主動或者有機,係或者
仲要未計一齊之後好多野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞