喺依個男卑女尊嘅年代,唔明點解仲有絲打叫春

926 回覆
1613 Like 379 Dislike
化到成隻雀咁但係內心摺柒毒冇意思
我憑良心講
如果同性friend唔係玩膠
我聽完會同佢講加油同埋諗吓有冇咩方法幫佢解決到問題
不如你舉個例子 我真係難想像到 係呢個社會風氣到有咩例子可以做到 大家覺得女性過份有優勢有問題

有單新聞 3X歲倉佬 長期返工1X小時 最後猝死 老婆冇野做照顧兩個仔
下面留言清一色話佢抵死 小部分話老婆做咩唔返PT幫下手
但就算係我都覺得佢抵死 因為佢能力不足 又要生仔 學人養老婆
但有冇諗過係父權社會殺死左佢? 如果佢係女人佢可能唔洗死 佢唔會覺得養老婆生仔之類係人生目標 係正常人應該做既事 唔係就=廢?

另一個例子 巴士司機 工程 IT 油站女神 補習 教琴 只限MISS 香港男多女少
呢D一直都存在 但改唔改變到社會意識形態變到覺得男性弱勢?
咪又係去返 1.父權你地男人有份造成 2.我睇唔到 3.勁男人覺得廢男抵死
如果你係真係真女權嘅真係有為男人諗過點樣同時保障男人嘅話冇人會唔服你
但係而家香港班撚屌踩到男仔地底黎咁
上咗岸嘅男仔為咗保障自己踩埋一份
咁真係好令人懷疑咁仆街嘅香港仲要黎做咩
首先一樣嘢你係巴打定絲打先?
所以實際做法咪就係需要諗囉唔係咁容易諗㗎
提出嗰啲都係咁岩諗到嘅關鍵嚟
其中一個實行嘅方法就係首先廢除左香港已有毒害嘅價值觀同行為先:

1.廢除負面標籤文化:唔好再對任何人有負面標籤,心諗係可以,但係如果佢實際上冇做過啲任何傷天害理嘅事唔好標籤佢先

2.廢除任何嘢都要競爭文化:唔好同人比較啲咩,你話進行緊比賽就話啫,唔好再出為咗抬高自己去踩低其他人嘅舉動,人哋間屋大定細,有冇拍拖,小朋友有冇返興趣班,賺幾多錢,朋友多定少,知完就算啦唔好再加多把口去比較,最多咪同屋企人講唔好周圍傳,做好自己就得

之後諗到再講
如果單講搵對象又未必
如果真係有個咁樣化左妝好靚,襯過衫打扮過既摺女去d興趣班或者類似既野,總之純係做自己鐘意做既野,咁一定會有仔想追
除非摺到極限,連自己鐘意既野都無出去做

當然啦,有人追唔代表你睇得啱,不過至少係有d選擇比你
你都同意男門檻高過女啦
你講男人隨便過女人? 你意思拍拖結婚?
有個女人低過自己都要 因為社會地位女人珍貴 有得要仲唔要?都冇得揀 都冇可能揀過勁女

如果你話性開放性經驗多 男人唔洗受批評 女人就要比人屌係雞 呢樣咪就係父權D仆街野囉 係唔公平啊 我都支持要改
都真
正常女人從來都唔洗愁無對象
只需要愁無一個人佢睇得上
生理上我真係想做男仔
至小唔洗每個月經痛先
其實大家成日屌「香港班女權」「現代偽女權」係咩組織/邊個?
都算中肯, 不過依度毒撚論壇預左收負皮
你意思 勁男搵廢女 一樣會比人反對? 所以同絲打搵返同LEVEL=絕世好女人叫一樣??
不如倒轉絲打例子做男人
講話自己身邊好多FD都揀有錢女人 依家好開心 但我都放棄左呢個機會 揀個同LV既女仔一齊
你會唔會話呢個巴打係難得一見既好男人?
其實都唔知酸乜春。唔好理啲女咪得囉。又想改變個風氣,又唔想由自己做起。
樓主開完post 吊完 , 發洩完係時候返去當兵喇.
佢地把口就話男人成日嫌人樣衰又屌人仇女又盛
但男人自己都知香港最多就係狗公同「有食唔食罪大惡極」心態既男人
根本要求多多又揀擇 永遠覺得deserve better既就係港女咋嘛
如果你唔係講事件導火線直接講廢除D咩 改善性別平等
廢除性別負面標籤 同意

但競爭文化 似乎唔關事 一個進步既社會競爭係必須
但進步包括道德上的進步 例如你文中講既 踩低人 睇人有冇錢 點解我地會覺得呢D思想係低級 就係以前成個社會文化流傳落黎 孔子孟子 一直推推推推到落黎覺得 人人平等 而人人平等呢個我地覺得咁正路既思想 都只不過係呢100 200年黎既事先變到主流 美國奴隸去到1800先開始立法禁止
所以要改變性別平等就要係思想改變 去到改變整個社會意識形態
令全部人都覺得呢種行為 呢種思想係正既 係高級既 就好似追求人人平等 善良咁
太多狗公同兵仔縱壞晒
每次見到有女肥過自己幾倍
頭又唔執
打扮D審美又…
向下佢望對鞋 污糟到可以搓泥
都會有仔溝

心lum自己真係有咁差咩?
可能比人個feel似生人勿近
同埋周圍冇乜仔

不過都冇乜所謂 仔同女又唔係人生必須
(不過獨立得代價就係低落的時候冇傾訴對象咁解
你香港競爭到過晒龍啦大佬
乜撚嘢都要比較
咁做人點開心啊
但問題呢個唔係個人嘅想法係成個香港社會都吹奏依種比較文化仲咩你唔想競爭但競爭會搵上你吹到貪得意咁
西方國家唔會咁撚樣囉
有啲人就算悠閒咁過生活都唔會俾人標籤又盛
乜撚嘢都要比較譬如情人節收花咁咪盞苦咗個男朋友
屌真lm睇戲
因為連燈好多女都係照講粗口同埋高登/連燈術語
其實咁嘅女好柒又粗皮
我一律只會做朋友唔會考慮
真心唔吸引
你主動D就有嫁喇 唔好比父權社會影響到覺得女主動唔珍貴之類就得 好多女人好主動扮被動
只不過重點係你句"周圍冇乜男" 姐係你睇唔岩囉要高LV D先睇得上眼囉
但我成日見到啲女仔正正常常有化妝都俾男人話豬閪
港女:你冇上進心(窮)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞