喺依個男卑女尊嘅年代,唔明點解仲有絲打叫春

926 回覆
1613 Like 379 Dislike
如果係一般職業/投資/做正當生意搵到,絕對唔係,搵返咁上下既人係會夾d,絕對合理
如果職業係賣相呀PTGF呀果d,雖然都合理,但就預左比人話,因為呢d職業本身就係靠性別優勢搵到極為離地既人工(高過絕大多數專業人士)
但如果職業係女兒,就真係叫做拜金
首先,我對你既遭遇都好同情,不過似乎最大既加害者唔係現代男性,而係你全家(你講到全家,即係包括身為女性既你家母)班支那畜牧(I suppose會咁樣對個女既,大多都係生仔就好生女就衰既仆街支那種)
我唔會攻擊你,因為你絕對係男權受害者

不過,我諗呢個post係計緊大多數cases。如果搵極端例子,一定會搵到或女受壓迫既出黎。
支那到呢個程度既家庭,係香港都唔屬主流
而你講既因為身材同衣著比人指指點點,其實兩性都會,比如個男人著條蘇格蘭裙出來,都會比人指點,係社會接受度問題,唔關性別事。
普遍情況,女性都仲可以揀男性化穿著,相反唔得添(即使連西方都只係比較接受,而唔係主流都接受到)。

anyway,希望你最終可以走出家庭陰影過返自己人生
可能班友好enjoy有癲婆追住炸佢地msg
不嬲當自己死人
連登仔標準答案:
你咁諗都係因為你窮你廢,同社會無關

社會就係對男人要求特別高
真係唔明你呢班人
慘就係冇得量化
點樣比邊個慘d?
有數計?
講慘一定唔夠難民啦,咁我係咪要講女人有咩慘,難民先慘囉
你個回覆都on9, 咁所以男人就識起草屋咩?或者求奇嫁左個人佢就處理到停水停電個狀況?再講我係香港住根本唔洗擔心呢樣野
你講緊呢個係社會既合作網絡,任何一個城市人已婚未婚都唔需要擔心呢類問題,結婚與否考慮既係另一啲野
打左堆字出黎收埋哂你呢啲弱智off topic回覆 真係浪費時間
社會垃圾就摺埋一二邊啦 好心你要駁我都搵啲valid既黎駁
又唔可以咁講
女性擅長soft skill,男人擅長technical 係比較常見既(我知有例外,但計普遍),而兩樣其實都各有用處,本應互相尊重就唔會分高低,咁就對平權好有幫助。

但個問題係香港社會,你問下多數需要soft skill既白領工種(一般office文員/CS/銀行非專業位),對地盤/裝修/廠技術工人有咩睇法,而相反又係點?
另外soft skills係有先天優勢,因為呢樣對於對人同返工都有用,但technical野對人係無用,只對返工有。
非洲兒童最慘
香港果種叫男奴社會

男人有著數拎果陣女人就要求男女平等
女性蝕底果陣就話男女不平等

有屎食果陣就男人硬哽

同大陸人有咩分別
as a group
女人唔會起早屋

但男人要派人起

你先on9
明明受左男人恩賜,重自大自戀,但又要扮慘
soft 即係無
吹水skill
情況同係搵個吹水文科仔傾住工程師醫生一樣咁戇鳩
但社會就係咁戇鳩
你有錢但用錢吸毒,咁你係咪毒品奴隸?
換毒品做西喇
飲食業阿嬸
社工 心理醫生 hr admin 老師
護士呢 你入院係咪唔需要護士
其實講咗咁耐
大家有冇真係諗住實際行動?
好似之前見到有人話開個group出來
但係最後都唔見有咩做咗出嚟
咁如果大家都係齋講
咁其實依個post同俾啲港男叫春冇乜分別
係咁嘅話都係算鳩數啦
將啲時間用喺其他有用嘅嘢上面更加好
我諗起以前有個劣鳩
一向都係男奴社會
女人多眼中只有皇帝貴族壓迫自己

起萬里長城死既男人呢

女人:乜有人咩?
女人覺得係男壓迫女係因為女人從來無當中下層男人係人
頭一行真廢播

護士幾時softskill???
mgtow
唔需要做乜
無視女人即可
男扮女咋,有撚絲打嚟㗎
你硬係覺得廢冇野好討論
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞