喺依個男卑女尊嘅年代,唔明點解仲有絲打叫春

926 回覆
1613 Like 379 Dislike
首先,我冇講過170以下嘅抵死。
至於點解上面會打係175cm,只係因為之前嘅回覆有個巴打不停話女人只會揀175以上嘅男人。
你唔好偷換概念,我亦無講過身高同男人評價冇關係,只係要表達唔係所以女人都一定要揀高佬。

女人合理地搵勁過自己呢一樣嘢,其實唔只係由港女造成,亦有一部份港男做爛市。
你可以話港女要求高,但其實佢哋要求高係因為有得揀,其他追求者條件都高嘅時候,自然佢地要求會高。
若果港男夠齊心,大部份人都唔咁縱港女,或者追翻同自己能力差唔多嘅女人,呢個問題就唔會存在。
性慾大唔代表只為扑嘢喎只係性佔咗一大部分啫
減肥輕鬆過操大隻
有意join
先唔講你cut頭cut尾假中立
你覺得正常 我覺得唔正常 各執己見
然後你話你opponent 精神病
惡撚到咁 又見識到港女有幾咁唯我獨尊 自我中心
見親呢啲po都凝住個mon後面有班傻鳩拍枱大嗌:「煩?女人有咩好煩?你拎塊閪出去賣咪唔使煩囉!」
真,做男人乜鳩都要好
又要有錢又要有上進心又要細心又要靚仔/大隻
又要陪你,痴孖根
好似d男人 係唔洗訓
打機又話你毒。
痴撚線公司
八達通
咁女人矮都冇得改變㗎啦

你宜家係講緊因為矮冇得改變,而且男人矮係溝唔到女,(而女人矮又冇乜所謂)。所以你先會咁比較男人矮,同女人肥樣衰邊個蝕底啲啫

咁所以我咪叫你證明男人矮係咪一定溝唔到女囉?
當然你話你想批評既係自稱女權一邊講男女平等一邊要收禮金要老公養(唔係雙方共識而係奉旨要老公養)
我一直都係強調緊呢點,你get唔到?

我對男女平等嘅原則得一個:平權又平責
依家女人平咗權,但係唔願意負返責任,你又點睇先?
第一 字眼問題
你一日叫女權 = 同人講我唔要父權 我要女權
就好似D人會改民主派就反對派一樣 普通市民會唔會同你慢慢睇歷史進程?
咁點解唔將女權改名做 性別平等組織?

關心細路同大人兩樣冇衝突當然可以分開
但男人同女人利益好明顯放係同一塊到有利益衝突 點可以分開講?
一個例子 女人合理地同勁過自己N倍既男人一齊
你硬要分開到時咪搞到好似打仗咁對立 加深矛盾

根據你建議搞男權PAGE 乜你覺得依家既女權PAGE好有用? 主流男人見到有幾多個BUY?
到時咪就係男人支持男權 女人支持女權 好似黃藍分立咁 有咩用?
一日D人唔知道係同一樣野 一日都係冇人會合作 單野係要兩邊一齊做先有用 自己埋邊打飛機有咩用?
你up乜春啊唔係一定,但一定難好多囉
其實出黎做得文職多就知,九成係女上司
根本個社會已經比女人統治左,但佢地仲要叫春
有時覺得男人真係好撚慘
大家既人生或多或少都會有d理想,可能想追夢,可能想試好多唔同既野
但係一畢業社會就會比個包袱你,話男人要儲錢,要買樓先結到婚,娶到老婆
有朋友癲到讀U已經開始儲,話儲老婆本
就算男女朋友一齊供,都係男既要出大份,女既出細份
好多人會要求男人去到幾多歲戶口要有幾多錢先會放你入去個list到考慮
結婚仲要比十鳩幾萬禮金
女人岩岩畢業追夢追到28,再搵個有樓老公結婚大家會話佢搵到個好歸宿
男人追完夢戶口冇幾十萬會比人笑鳩冇錢冇女,好似係失敗者咁,唔講d女笑唔笑你,仔都會笑你
女人都慘,女人去到35未嫁都比人笑賣剩蔗,但男人個包袱好似係一出世就跟撚住咁

但我又唔會屌女人或者屌女權,因為呢d stereotype或者話包袱係呢個社會比我地,唔係單純話男人or女人
女人有份support呢種思想,佢哋驚打破父權會令父權紅利都冇埋
所以你依家所睇到嘅香港社會,正正就係呢種扭曲下嘅產物
父權被打破大半,男性嘅社會優勢全失,但係男性喺父權下嘅社會責任同女性嘅父權紅利依然原封不動
屌你真係低智到冇得救 死都要拗返生
不要再說了我已經眼濕濕
冇錯 食晒兩家茶飯 爽到
岩啊 兩邊都有責任搞到咁
SORRY 我冇睇你上面同人駁火咩
只係想同你講下 個人例子無乜意思 公認社會準則先係重點
好男人門檻比女人高 除左樣大家當公平 唔計你可以化妝 但其中一點不能改變既身高呢?
你肯認呢兩點已經好夠
1.女人合理地搵勁過自己 2.好男人門檻比女人高
真 你話以前就話女人慘姐
而家呢個年代點同
你覺得自己係女人好慘
係因為你唔識得運用自己身為女性嘅優勢
或者你冇咁嘅本錢
抑或你係去庇護工場入餐具
都會入留張紙巾嗰啲懵閪
條友打啲野根本冇人明
淨係feel到佢谷住谷住好嬲好嬲
我會話平權呢樣野唔係普通人所關心既野
身邊有幾多人係關心平權?又有幾多人會自稱女權?
十個八個連女權係乜都未必知,佢地只係屎忽撞棍既受惠者,邊個會同你關心佢地要負返幾多責任?
如果想令佢地負返責任,咪繼續推動平權,如果而家佢地有著咁就明顯未平完啦,冇人做而你又想改變既咪惟有自己做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞