有冇巴絲試過168斷食法,成功減肥?

873 回覆
25 Like 102 Dislike
如果想keep個好身形
雖然慢,但一定係均衡飲食、重訓,訓夠,再加適量帶氧
無side effect之餘,仲有tune生理時鐘、減壓呢d好處
你老味168,keto又會影響身體健康同甩頭髮
之前有paper都研究過the biggest loser d參賽者全部比賽瘦完,都肥撚過以前
多咗fat cell,勁撚肥都好低基礎代謝率,到時就變得勁辛苦
冇瘦過
夜晚仲食多咗因為朝早冇食嘢太撚肚餓
好撚勁
減肥從來都係恆心黎
就算咩方法無恆心都無用
跑得咁懶又唔係好覺
一星期得1 2次
有時無添
減肥唔係一朝一夕嘅事,我減咗30幾KG 都係幾年間不斷咁轉唔同方法去突破平台期。由開頭有氧到做gym 增肌再食到勁清到斷食,唯一無錯就係搵一種自己可持續嘅方法,人哋比賽嘅diet 都係辛苦幾個月姐,之後未食完再減,無可能成世都抑壓自己嘅生活
班keto 斷食死忠偷偷負評

本來一個人易瘦定易肥根本係受基因影響
利申食極唔肥,但係唔覺得恃住唔會肥暴飲暴食就係健康
一個半月瘦咗6kg。

主要實行 生酮飲食+間竭性斷食

生酮飲食方面,我絕對唔食任何精製澱粉,粥粉麵飯嗰啲已經冇食好耐。其他碳水化合物盡量避免,有時啲汁有少少嗰啲就算。
蔬菜一定要食多啲,仲要唔同種類,我每日食一兜沙律撈橄欖油,冇烚過嘅菜係最有營養。
蛋白質適量就得,唔使太多。
重點:脂肪就要攝取多啲,注意係有益嘅脂肪:omega 3、椰子油、牛油。
避免種子油。

間竭性斷食,至少做16:8,而家我通常係18:6至20:4,視乎胃口。
原則係肚餓就食,唔肚餓就唔食。
斷食期間就真係斷食,唔好食零食或者其他有卡路里嘅嘢。可以飲水、蘋果醋、檸檬水呢啲。

有人話斷食好辛苦,好肚餓。我覺得如果配合埋生酮飲食,個人會冇咁易肚餓,因為血糖穩定啲,胰島素又會低啲。

頭一個月減咗超過4kg,好似話多數係水份嚟。之後就開始燃燒脂肪,而家瘦咗6kg,肚腩減咗,琴日買咗條新短褲。
食少d 甜野 同 飯已經減唔少啦
之前keep 住做gym 3年都減唔到
醫生建議我做168斷食之後
3月底到依家減左3點幾公斤

期間我有keep住每星期做3日重訓同2日踩單車cardio
食野方面朝早只飲一杯齋啡同飲水
第一餐就係lunch 1點幾食
食嘅野都係普通茶餐廳野
第二餐就到夜晚8點左右食晚餐
有時係街食有時返屋企食
兩餐中間都有食少少零食頂肚

所以我覺得168斷食對食物要求冇咁嚴格
對討厭食清淡野嘅人係幾有效
唯一嘅難道係一開始要有意志力忍口唔食宵夜
習慣左之後其實又唔會好肚餓
重要介糖同澱粉
有同事星期一同四唔食飯
收支平衡問題
其實減肥方法好簡單 每個人都知
就係自律 唔識自律用咩方法都冇用
比你用斷食 如果唔控制好自己 係8個鐘狂食
食埋自助餐咪一樣冇瘦
我曾經係十級死肥閪 170高但190lb
個陣好想減肥但又係自信撚 夠膽著bikini 個種
食減肥藥 中醫埋線 節食樣樣齊
全部唔係反彈就冇效 因為自己唔識控制
肥左十幾廿年終於都覺得自己要有返啲目標
開始減肥 食少啲嘢 珍珠奶茶咪由每日一杯
減到一星期一杯 食嘢食半份就比frd食埋佢
之後慢慢自己食欲都細左就直接唔食夜晚
一年半減左70磅一個月做幾日運動
168要配運動架
唔想做運動既話唔食瘦得仲快
餐餐餓到暈唔方會肥

舊年因病吞唔到野
每日食少過200kcal 幾乎無碳水
維持左差唔多2星期 瘦左30磅
變左人乾
之後可能個胃細左 食量明顯少左
好番又肥番5磅 直到而家都無變
斷食/節食壞處有好多
E.g 營養不良 老得快 抵抗力差 頭暈 心悸 電解質失衡
唔care健康先節食
鬼唔知要做運動咩
傷左做唔到先168
咁原來我以前都做過斷食,遲咗起身就得
試咗28日,0運動,今朝上磅Total輕左8.9 lbs,做埋運動應該唔止咁少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞