有冇巴絲試過168斷食法,成功減肥?

873 回覆
25 Like 102 Dislike
失敗,因為...食肉好贵,窮人食...米
姐係要戒主食 唔食飯咁? 睇落碳水仲惡劣過脂肪咁
一塊雞胸都加杯奶粉都80幾啦

https://youtu.be/tJpdPYedWjc
好少口痕/為食。做咗生酮之後,係真係餓少咗,冇咁為食,就係見到好味嘅嘢都唔會即刻流晒口水咁,抵抗食慾嘅能力係高咗。

同埋依家係好明確分別到幾時係為食,幾時係肚餓。我以前以為自己都分到,但其實唔係⋯

飲咗檸檬汁同蘋果醋,更加唔會口痕。

我個人呢一個幾月,其實感覺唔係特別痛苦/要捱,自自然然就keep到依家。
係 所我以前以為自己食極唔肥
原來係因為食無定時 唔食早餐
結果168咗
串得幾好
三星期168 琴日第一次30小時斷食
體重輕咗0.5kg 體脂無變化
計劃今日唔食野 到聽日訓醒先第一餐 36小時斷食
然後星期六日照常飲食
星期一至五再斷食
真啊,都唔知佢地反駁嚟做乜,我又唔係又錢賺,有人試又唔係會傷害到佢地自己身體
表示由細到大都係肥仔,之前就算試過傳統方式減肥都未成功過,嗰陣一個禮拜起碼六日有做一個鐘以上運動+食少咗,然後都可以完全無瘦過
反而宜家16/8咗個幾月輕咗5kg,仲要期間有打邊爐,食放題,食炸雞,拉麵。
呢度好多人講斷食,但真係講得出斷食點解可以減肥嘅冇咩幾多個。
斷食唔係只係食少啲咁簡單,係同食野嘅時間好有關係。斷食亦有好多其他好處。
強烈建議睇睇呢幾個youtuber , 呢幾個都係醫生
Dr Berg
Jason Fung
宋晏仁
碳水夠平
靠食野無肌肉一停左就肥返 自己呃自己

一停gym, 縮肌肉
168 食野要脂肪行先 中蛋白 低碳

咁吸收的卡路理係咪多過之前?
唔一定 因為脂肪同蛋白易飽d 所以應該會食少d
所以自己無計開真係唔知
但正路食多左卡路里反而瘦左係無乜可能
同埋168唔洗脂肪行先你講個個係keto
但係168完全冇需要停
慳返一餐 順手戒埋零食
偶然cheat day破吓戒不知幾開心
其實係咪姐係透過長時間唔食野去減低胰島素, 令升糖素提升, 等升糖素去用體內脂肪做能量??

今個星期開始左168, 希望一個月會有D效果

同埋係咪多D吸收蛋白質都有幫助, 有無需要特登去食D蛋白質多D既野

我依家早餐兩隻蛋(煎/烚)+牛奶麥皮, 午餐是但, 之後斷食, 咁夠唔夠蛋白質
降低胰島素濃度 長期嚟講提升返個胰島素敏感度 而家現代人一日三餐加零食 全日都分泌緊胰島素導致身體儲存脂肪+唔肯燒脂

如果冇增肌需要唔使特別食好多蛋白質
脂肪好有用 增加同延長飽腹感
食少啲碳水
第二段姐係可以食番d油既野吸收脂肪去等自己無咁易餓?
係 脂肪其實冇傳統觀念入面咁萬惡
不過油都有分健唔健康
原形食物一般就冇問題
我就兩樣都有做嘅
甚至係運動差唔多做咗一世人 應該有資格講吓
我覺得有得做埋運動當然更好 但如果未ready嘅 就咁168住先都好過冇

而168的確可以行一世冇問題
你了解下168係做緊咩先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞