有冇巴絲試過168斷食法,成功減肥?

873 回覆
25 Like 102 Dislike
咁對於呢類人士
所有既減肥方法都不過係一種心理安慰姐
能量恆守但唔代表當身體需要能量嘅時候身體會燒脂而唔係其他嘢生酮定168原理都係控制內分泌 令身體將燃燒脂肪嘅優先級提高 而唔係一句能量守恆就粗暴咁topic end話人講廢話
operationalization 既問題減肥有咁多種definition, 我當然唔係講緊所有

只係講weight loss 呢樣
淨係睇份野都有幾個位有斟酌
雖然佢地可能唔係一個直接既因素
但都唔排除會影響 限時飲食既效果

例如佢唔係實驗室環境做既實驗
The study was conducted on a custom mobile study app on the Eureka Research Platform, and participants received a Bluetooth scale for daily use.

飲食建議同比例都冇限制
(導致有部份TRE既人採取零食取代熱量而減少攝取蛋白質,反而輕左係lean mass到)
Specific recommendations for caloric intake or macronutrient content were not prescribed to either group

活動量冇限制
daily movement 有係TRE入面減少左每日步行既步數
This reduction in daily step count is important as a reduction is step count may lead to decreased fat-free mass, increased fat mass, and impaired insulin sensitivity (62-64).

仲有另一份study 權唔權威我唔知啦
https://www.nature.com/articles/s41387-021-00149-0
不過可能佢會話唔關時間事,只係因為a commercial weight loss program
乜嘢分泌物可以打破 thermodynamics
只要 output >intake 身體自然會消耗fat
就算keto/168令你優先 burn fat,但只要 intake >fat
咁多出黎嘅 energy一樣會變返做fat 到頭來都係冇分別

你咪試吓食keto/168 但calorie surplus俾我睇吓係咪可以減到肥囉

我正係計 calories intake冇理過keto/168都已經減咗8kg同時增加 muscle.
效率仲快過你啲乜柒飲食法
我邊撚度有話內分泌打破thermodynamics屌你打稻草人都唔係咁

就算keto/168令你優先 burn fat,但只要 intake >fat
咁多出黎嘅 energy一樣會變返做fat 到頭來都係冇分別

先唔理咩叫intake>fat 168同生酮講緊嘅就明明係同樣有做到熱赤嘅時候 邊種方法減到多啲fat 你話intake大過tdee 減唔到肥又係偷換概念 唔拉更
其實係咪唔食早餐就得?
無人話thermodynamics唔岩
不過都無人話人體係一個Ideal既 thermodynamical machine
至於效率呢樣野, 上youtube search 一轉都好多健身channel係玩緊23-1 加健身去增肌, 效率邊個高D 真心唔知,但我覺得唔好咁快否定一件事先
你鍾意嘅可以唔食晚餐
或者食哂三餐都得
總之16 8嘅關鍵係16個鐘嘅進食空窗期
當然都唔係叫你8個鐘入面搏命食
都啱 不過提早食夜晚都唔難嘅
如果保持到你本身晚午既飯量加少一餐早餐, 肯定會輕D, 只係點保持到呢件事一段好長既時間係一個意志力既問題
大學有冇讀過research method t stat 識唔識
係 不過我覺得單單係知道原來唔係食早餐先健康已經打破咗一個幾根深蒂固嘅迷思先
如果你嘅身體吸收同消耗嘅能量同未168一樣當然係冇幫助 但我估如果限住得8個鐘食嘢可能可以吸收少啲同多啲未吸收嘅已經痾咗出黎
係 我由細到大都係早餐食少少/唔食
晚餐食多啲
習慣咗
係 原來我出世到而家都168緊
有腦嘅就唔會俾人水咗去食16/8減肥啦
未吸收就痾出黎 咁都好唔健康吓喎
咁我食咗嘅 protein, vitamins同 minerals點算
痾晒出黎?
但係168之前會係正餐以外嘅時間食吓零食
所以換算返其實一日進食空窗期大嘅得10個鐘左右
咁你而家痾嘅屎都有啲營養嘅 唔一定吸收得哂 至於健唔健康就唔知喇 好多嘢太多話者太少都對身體唔好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞