有冇巴絲試過168斷食法,成功減肥?

873 回覆
25 Like 102 Dislike
我d帶氧運動好低強度純粹係出身汗

凍果排直頭汗都未出就完
少糖飲食對身體有好處我知 地中海飲食都係少糖 少升糖
你講既都正確 但呢個post係講減肥

你講既野係關孚低糖飲食對內分泌既好處
但我就講  就減肥而言, 所有飲食法背後理念都係熱量赤字

難道你認為 食超過身體所需仲會瘦?
你就算低糖飲食 食一堆Nuts + 深海魚, 卡路里爆左一日所需
都係會增重

就好似, 做運動對心血管有莫大卑益
減肥而言, 佢既功效都唔及食少幾百卡路里
你跑5個鐘先一餐老麥 倒不如直接唔食?

講到尾, 飲食低糖係對內分泌系統有好處 
但減肥問題係能量問題, 要控制卡路里
呢個就係幅圖想表達既  
我而家都係心率完全上唔到去
佢係美國另一體系算係醫生
你了解咩係生酮先啦 你唔了解 就唔了解168
簡單問一句
如果按生酮飲食法 , 但攝取卡路里多過平日燒耗, 瘦唔瘦到?
我3個月瘦咗6kg
我冇減食戒口 食返平時份量
係減咗飯個份量 轉咗食多啲肉同菜
早餐中午食多啲
晚餐食少啲
愉快減肥
生酮係用脂肪作為燃料,答案當然是。

佢需要的脂肪需求比你平時吸收要更多,正正因為咁,所以先有瘦下來效果。
樓主想減就正正經經計算熱量攝取,
呢d方法背後都要配搭主要既原因。
試完,而家瘦能過隻馬騮
要諗辦法增肥
我試左咁多條減肥放法,168最撚work
加埋keto仲快
節食會卡重同反彈
因為節食唔係一個可持續既生活方式
你無辦法呢一世都單單食好清

但你可以安排自己平日食清D 然後假日 食一日獎勵日
我自己就係咁 96->70kgs , 幾年無反彈

太多人以為減肥係一個program, run完個program就咩都唔理
又開始亂食  咁一定肥返
我問你 生酮飲食法食完之後 我食每日 3000卡 係咪都唔肥?

張圖係一個馬, 坐係船到向前行
但其實推佢向前行既動力唔係黎自船
係船地下既車 
船 = 飲食減肥法 / 車 = 熱量赤字
所有飲食法 都要食少過自身燒耗既卡路里
咁其實咪即係熱量赤字

你自己睇野 感覺行先 杯弓蛇影 
唔理解memes圖背後含意 就"覺得"人地係串你
係你自己問題
其實168斷食法會唔會好易肌肉流失? 只係減到磅數但體脂減得慢
用美金(脂肪) 出糧, 等值5000港幣(卡路里) 
但你一日用2000蚊(卡路里) 
你同我講無儲到錢(卡路里)   重要係銀行(脂肪) 拎
咩道理? 
你都總係有錯誤見解 節食都係想達至生酮目的 生酮飲食食野比重係 多脂肪 中蛋白 低碳 加蔬菜 基本上食得唔淡
9月開始 12月上磅
-5KG

去到而家累計11KG
邊八個鐘食都有影響,我之前係skip早餐,但變左夜食飯,反而肥左,而家調返轉skip晚餐。啱翻自己schedule,就真係有減到。
但基本能量都係咁多
又係美金 / 港幣 / 黃金出糧問題
你一日BMR就係咁多 
美金出糧 出3000卡路里儲到錢
港幣出糧 出3000卡路里就儲唔到 重要係銀行拎 
條數點計

就算消化蛋白質需要多d能量 都唔係差咁遠下嘛?

咁啦 你有數據 可靠實驗證明 而唔係KOL You tuber講既
 表明生酮飲食法 食超過一日所需卡路里 都仲瘦到 我咪信
用生酮飲食 你就唔係用糖作燃料,係用脂肪。

你一日就唔係用2000 係要用4000
再加上節食 就要用8000 供不需求埋瘦囉
做運動,計卡路里食嘢,我2個月已經減到7kg
你自己試下埋知囉 我以前都唔食肥肉
而家反而係脂肪主食 唔肥反而瘦....

有時太過瘦要食返高碳先至肥返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞