有冇巴絲試過168斷食法,成功減肥?

873 回覆
25 Like 102 Dislike
168係幫你減少額外進食嘅機制,同時令身體習慣斷食期間消耗本身嘅脂肪,已經係最可持續同實行嘅飲食習慣。飲食個part 係等你唔使太清太辛苦,如果你8個鐘大飲大食,根本消耗唔切卡路里一樣係肥。我減咗肥做咗gym都6年,試過減到太瘦,因為之前返工食足三餐,而家肥返都係用返168加運動再減 講起飲食我最瘦個時曾經好病態咁食得好清,但而家覺得你又唔係比賽又唔係明星根本唔需要咁做,享受返飲食同社交生活會開心好多。
One meal a day
一日一餐
一開頭接觸168明明係養生
而家變咗減肥法
計吓係咪食多過平時
有寫低同平時差不多,不過我之前生酮已經減左10kg 到左樽頸位 抖左幾個月想要落多啲所以168 但兩個星期都無進展
唔洗搞咁多啦
1星期最少2次運動 有氧運動同肌力訓練
食少d碳水化合物 多菜 多水 戒糖
有決心跟足一定瘦到
不過真係做到嘅人唔多姐
柒頭 斷食一樣可以食足一日既tdee

邊撚到黎既自信,咁柒都話人錯曬
你唔係做帶氧唔洗睇
用咩減肥法,一開始減既重量都係水
要持之以恆先有用
168成日都畀人誤用
其實食野都要caloric deficits
鳩食都係收皮
飲食呢?主要食咩?

係可以嘅
不過剩係168減得唔多
最好配合埋運動
之前一直樽頸左好耐瘦唔到,依家168個人係真係好明顯個人body line明顯左,而且個肚真係淨翻胃腩only
好有用
我大約5,6年前最重時158lb 一星期跑兩日(唔洗快跑,淨係計時間30~45mins)
加上戒宵夜 個時每個月都減到大約5磅, 最輕時125lb
到依家無跑 正常午餐(帶"飯"淨食餸) / 晚餐(正常乜都食)
keep住12尾到13頭幾年
168係俾無恆心 或者太亂既人入門
當見到輕鬆落到磅自然無再努力減落去
鬼唔知做運動食健康d就減到咩

利申 半年220落到185,keep到而家3年
我後生個時都係咁
成日下午6點先食第一餐同一餐夠飽
d肉鬆到一泡泡
淨用飲食控制體重 一正常食返野即彈
唔通真係成世咁食法咩 唔運動真係晒氣
主要係空腹12小時以上
胰島素降低 脂肪分解 酮體上升
168斷食係一個微酮反應 提升燒脂效果
冇生酮飲食咁傷身 同易反彈

有段時期要增磅上70kg
要食到2700kcal
(好難食咁多,又唔可以食垃圾bulk住增磅)
所以要計得好準

到依家懶得計都係估算
同埋本身唔鍾意食太肥既食物 (eg. 五花腩,肥豬肉)
係偶然都會食吓甜品

其實168或者任何類型既斷食一開始唔係想調節返過個胰島素既效率咩?減肥只係其中一個副作用
你16個鐘食 8個鐘唔食梗係唔識瘦
王道健康減肥法 
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞