有冇巴絲試過168斷食法,成功減肥?

873 回覆
25 Like 102 Dislike
人體無法直接使用脂肪 
when our bodies give the signal that it needs more energy, lipase in fat cells helps release the fat into circulation.

Once that happens, fatty acids are gobbled up by cells hungry for energy, like our muscles, where it can be used immediately or stored in droplets for later.

To create energy, the fatty acids enter the mitochondria — the energy factories of our cells — where they are converted into carbon dioxide, heat and water, making something called ATP in the process,” she continues. “It is ATP that is the energy currency of the cell.”
一般來說,人體的能量來源以葡萄糖為主,也就是熱量來源是由碳水化合物提供,當人體只攝取少量的低碳水化合物時,肝臟便會代謝脂肪,轉化成為脂肪酸及酮體,並將酮體運到腦部取代葡萄糖,進而成為能量的來源。
高脂肪、適量蛋白質及低碳水化合物的生酮飲食法,是透過強迫人體燃燒脂肪而非碳水化合物而達至減重,基本上食脂肪比例總多過平時
如果你加埋運動應該減得仲多
講多樣你知,好多人行168失敗都係因為食太少脂肪,要成功最好平日要吸收70%-80%脂肪 10%蛋白 碳要低至5%

佢地總你諗法一樣都以為要清淡,當一般節食咁行,結果能量唔夠頭暈
斷食邊到食得清,所謂食得清唔食得既高脂肪肉類全部食得都叫清,真係笑大人個口。同埋你口中既平時食清啲,假日獎勵日真係仲難頂,嗰啲“健康飲食”食一兩日都想死。
根本數據就係證明咗傳統既“健康飲食”無改善荷爾蒙問題,導致大部分人無辦法堅持,成功減重既人只有5% keep到都可以俾你地捧做唯一正確方法,真係笑撚死
同埋想問邊到有節食到,照食過基礎代謝率都叫節食咁乜減肥法都叫節食啦
食夠蛋白質就唔會流失好多,當然如果你有額外做運動可能會增加,你想keep得曬肌肉既話最好留意做運動既時間之後先食野補充蛋白質,靠食野提高胰島素既時間增加合成肌肉既效率
你根本混淆視聽梗係人地駁唔到你
宜家唔係過tdee會唔會肥既問題,因為過tdee係一定會store能量,而係當你個人攝取量高/低於tdee既時候分別反應既效率。
當人既胰島素水平高,合成多餘能量做脂肪既反應就快,分解就慢,相反胰島素水平低,分解脂肪就有效率過合成。
而長期胰島素過高就拎到個身喺食唔夠tdee既時候都唔識拎啲脂肪嚟消耗,所以好多肥既人明明應該好多能量可以燒,但係成日都好易覺得無能量,就係因為根本身體習慣胰島素水平太高,唔慣轉做燃燒脂肪,用銀行做比喻既話啫係俾港共凍結咗個戶口咁,咁我理得你戶口有幾多錢都拎唔到出嚟用,咁點會減到肥,只係令你身體無能量用。
你既食高過tdee根本就係打稻草人,因為你反對既原因係覺得食清啲係better alternative,而食清啲都可以有食高過tdee既機會,用食高過tdee既情況無法減肥嚟反駁一個飲食法是否有效率根本唔係一個合理既論證,因為嚟個係全部飲食法都有機會發生既事情,你要話168/keto唔好,其他人應該選擇你講既“傳統健康飲食”,應該係分別說明傳統健康飲食係你食高過tdee同低過tdee既時候,分別相比其他你唔認同既飲食方法有咩好處。而唔係“屌你個飲食法食多過tdee咪又係無用”
其實班bodybuilder 每年都上磅減磅

下下都bulk 或者cut 30kg

都唔明點解唔信佢哋嘅做法走去信啲奇奇怪怪嘅野

佢哋嘅數據仲要係數以萬計嘅人測試出嚟

總之肯自律而對身體有基本了解嘅人根本上唔會肥
試咗3日胃痛頂唔緊,注意下食啲咩同埋食嘅次序加做運動好過
戒甜戒凍戒油炸基本
一星期跑5日 有時一日兩課 再加每日淨係夜晚個餐唔食碳
168呢類試過 好易反彈
點解有啲卡路里個數唔係好啱咁
都係是但上網搵既姐
唔通真係搵個lab去度咩
吓 好多bodybuilder都會用168架wo
好落後
咁係咪用168 比較多?
講真大部分營養師而家都會叫人減肥用168
講緊bodybuilder 呀

玩得健美重點會跟啲營養師減肥食野

一日食你5-6餐正餐,點撚樣同你用168呀

人地咪一樣備賽期cut 磅
但呢個po 講緊減肥
你又話人哋168奇奇怪怪
姐係點
我咪一樣講緊減脂 我咁講正正係因為bodybuilder 唔需要用呢啲168 都可以係短期減大量體重

你用168 想減到咪一樣需要嚴格挑選每餐吸收幾多protein,carbs, fats

咁如果大家都自律計好每餐食啲咩,咁我唔用168 一樣減到脂
我都係
我食既野都唔會太肥
雞胸 雞扒 牛肉豬肉
蛋 少飯 意粉通粉
多士
加埋不嬲唔好零食唔飲野
飲都係豆奶嗰啲
我既零食係水果 希臘乳酪嗰啲
一年一兩次先食下雞尾包 西多嗰啲我又忍得住唔食
有得食係bonus
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞