有冇巴絲試過168斷食法,成功減肥?

873 回覆
25 Like 102 Dislike
其實你放肆去食嘅話實反彈架
但呢種反彈係咪關人哋嗰飲食法事先?

所以我覺得用168好重要嘅一點係
初頭唔使執行得咁嚴
13 11 >14 10> 16 8 >18 6
因應個人習慣嚟定個適應期完全冇問題 有約有街出壓力大想食下零食即管食 我計到你好犀利兩日出去玩一次 只要淨底有一半日子真係行到低碳間歇斷食都一定有改善
重要嘅係令身體習慣同唔好積埋啲壓力一次過爆 啲人放棄往往就係一開始好嚴 一段時間頂唔順就暴飲暴食搞到仲衰過未開始之前 然後就心灰意冷
試過一個禮拜,效果好細,反而控制飲食會瘦得快啲
屌 鬼唔知做運動好咩
正如細路都知讀書有用
打工仔都知唔娛樂唔去旅行好快供到樓
但唔係個個做到架嘛
每個人都有自己嘅壓力
你要逼每個人都做「啱」
理論上可以
但永遠實現唔到
同埋不嬲減肥健身都係講緊食緊要過訓練 你攞唔到訓練嘅2分 做到飲食嘅8分點都好過冇
呢啲起碼係用月嚟計你所謂飲食控制有用可能只係痾完屎輕咗 同埋168都係飲食控制嚟
你人生淨係得減肥?
使唔使返學 考試 返工 供樓啊?
都市人壓力爆煲你仲問壓力邊度嚟?
會唔會太離地?

同埋168好處唔淨係減肥咁少
更唔係咩治標唔治本嘅短期偏方
你了解完再講啦
我都無知過
本身就運動狂
覺得有運動就大哂其他都係旁門左道
而家唯有推廣多啲健康飲食
等少啲好似以前嘅我咁嘅人
老實減肥有幾難
我意思係無必要去執著點樣減最高效
你見個黑飽人生減過咁多次就知其實唔難
反而點keep先係重點,者係改變自己生活習慣 (你肥都係因為本身習慣出事,有果必有因)
間歇性斷食唔係節食喎 Ching 你可唔可以搞清楚啲concept先
打工仔無時間食早餐就話168 咁佢地放工有無食零食宵夜先
減肥真係唔係單靠168就成功
節食唔運動會好快反彈

不過168斷食法令我腸胃舒服咗好多
以前定時三餐果陣無論食多定食少
個胃都唔太舒服
做gym core一用力就想作嘔
或者做cardio成日覺得有嘢谷住喺度好辛苦
試過一次168之後感覺幾好就變咗呢種習慣
尤其係朝早起身好爽好順暢咁拉吓筋
就算彎腰都唔會再作嘔/頂住/谷住
有冇做運動?
有阿, 之前一星期兩日打拳一日yoga
M到休息唔做
咩叫咪搞咁多野, 成話人唔做運動所以肥

其實食嘢都佔好大因素

7分飲食 3分運動

自己減過10kg 以上
你做開運動去減
之後唔做都會反彈啦

斷食唔同節食喎

而家現代人其實好多人都營養過剩, 糖同醣都都好容易吸食過多

一個禮拜抽兩日做吓運動, 盡量 低糖 低碳飲食,養成習慣, 除咗減肥其實都會健康好多

168 個原理其實應該係控制你身體胰島素 or 儲肝糖嘅指數 , 係有用嘅其實 (有錯請補充)
同你一樣,
之前都覺得做運動就大晒,

但其實做運動 身體嘅化學反應都係減糖/醣之後先至再減脂肪,

之後食得健康同定時 戒晒啲加工製品 瘦得仲快
168 186 204 甚至一日一餐,除左減肥之外,總有一個好處無人講,就係「細胞自噬」

https://m.mamaclub.com/learn/最流行飲食法,讓細胞啟動「自噬」進行體內大掃/
因為碳水同脂肪嘅消耗速度係唔同嘅
身體需要500 卡能量。then?
好需要糾正嘅一樣嘢係
其實間隔性斷食呢種飲食模式
先係「正常飲食」
傳統嘅飲食習慣係危害健康
碳水:血液入邊拎出嚟
用晒就係肝同肌肉拎糖原
脂肪:分解脂肪用入面嘅脂肪酸
大家都係五個卡路里,但係碳水會用得快過脂肪
因為佢容易拎
大概九個字至個半鐘到用晒

但係太多碳水食落肚血糖會好快升高,升得太快肝臟就會轉化為脂肪,然後令到啲能量更加難用
你減肥唔會淨係食白飯然後能量守恆
所以啲人先話減肥要食少啲碳水,就係避免啲能量咁快用脂肪形式儲存
無做運動 但係夜晚早左食飯 7點之後唔食野一開始餓到係咁飲水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞