有冇巴絲試過168斷食法,成功減肥?

873 回覆
25 Like 102 Dislike
但係168背後理念係much more than食少過tdee 吖嘛

你食少過tdee就瘦
但點解傳統節食啲人瘦到冇哂肌肉?
168唔單止係幫人瘦
仲係幫人瘦得嚟健康
我都唔係覆你

你睇返上面佢講咩先
點解我收到notification
但就減肥而言原理就係食少過tdee

佢對健康既影響我知 但我討論係減肥原理

我就地中海飲食既 完全唔食精緻碳水
呢兩年個肌肉量反而升左
都唔係架
傳統節食減10kg可能肌肉脂肪各一半
168斷食減10kg我當肌肉脂肪比例2:8
咁係咪後者減嘅「肥」多啲

順手問下地中海飲食
食咁多豆唔怕雌激素咩?
前5個月做左16:8斷食,加健身舉鐵、加帶氧同埋eat clean
踢走左4%左右嘅fat rate
而家on diet break day5 ,星期日再開始返168
你個傳統節食係點節法先純粹為求減低卡路里攝取而減食咪唔好
但假設每日三餐食既野一模一樣既話
你正常7點 1點 晚上7點食
同埋9點 12點 5點 8個鐘內食
實際上真係無乜分別
利申:自己親身試過 可能人人結果唔同 但我就無乜效
當你肌肉缺失多過脂肪太多
你身體都會調節啦

就如所有飲食建議 呢個係一生既飲食習慣 係long terms 效益下
其實就真係差無幾
而且年老之後 腎功能每年衰退 你都唔可能高蛋白落去

所以我重點係 : 食少過TDEE, 你Keep到做一世
你食咩都好 重點係持續

豆適量食
一日食一份糙米 (100g) 同埋大量菜
水果適量食 油性魚 (鯖魚 秋刀 三文) 可以食多一份
食 Nuts (開心果 / 腰果) 多不飽和脂肪
血脂都少左
因為你本身已經算1212輕斷食
同168比較要長時間先見到分別
但如果你本身管唔住個口
係調轉8 16咁食嘢嘅
咁168效果就好明顯
我正常先晚餐7點食 有運動既日子會遲到9點先食一星期3-4日到
所以應該無所謂既輕斷食
同埋正常人點會8 16
訓醒即食 同埋食完即訓先做到8 16
如果會調節點解仲咁多人減到皮包骨咁
同埋168都冇規定要食高蛋白
本身冇係正餐時間外食零食宵夜嘅話你應該本身都唔會肥得去邊?所以效果分別唔大?
你睇少啲人好多人都係起身早餐 臨瞓食宵夜
再唔係口痕食零食都計
body fat都有20%
不過瘦個時最低8%
我易肥 所以成日試唔同減肥方法
至於零食宵夜個d我覺得唔太關事
因為係額外攝取我睇總攝取
我當我7點第一餐 9點last一餐..中間空肚時間咪最多10個鐘真係唔信可以有咩大分別
因為有啲人係口痕就啪兩啖零食
習慣哂成日都有嘢入肚腸胃冇得休息
呢啲分別就好大

我都係自己親身驗證返嚟
168半年輕咗7kg
本身操開嘢以為都已經幾fit
但其實都有好多內臟脂肪喺bulk嘅時候累積左
連脂肪都無埋, 咁點都皮包骨

人係混能車
脂肪 糖分 蛋白質 三種係能量 三種都可以用
無糖咪燒 脂肪+蛋白質; 無脂肪咪 糖分+蛋白質; 無蛋白質咪 脂肪+糖分

三樣野各自有各自另外功用
好似女性咁
脂肪比率太低 會造成子宮荷爾蒙分泌異常 因為身體覺得你能量儲備不足
會開始Cut 一d非必要功能(繁殖)
肌肉量太低就會造成骨骼系統既疾病
糖分太低就血糖跟住低 會暈

所以你長期唔食隨便一樣都多多少少唔健康架啦

重點就係 8 個小時食 16 個小時唔食
咁其實你都係cut 左一餐之嘛
原理都係令 TDEE 合符消耗量
你食咩當然就係個人選擇啦 咁有人選擇攝取大量糖分 咁咪一樣會出事
你既總攝取量有無變先
如果攝取量完全無變 運動量都無變 咁就可以話係歸功168
我都有提過可能人人效果唔同
呢道巴絲最長斷食過幾耐
而家接折廿四小時 如果唔肚餓可能試下中午都唔食
今朝磅體脂反而升咗到30% 唔知做乜
咁咪就係樓主肥既原因囉,唔撚做資料搜集又係度周圍咬。減肥講inout put,得6唔覺得斷食係因為減肥。健康就有可能,減肥就正正經經睇下tdee同運動啦。
on9 168咪食得正確
其實168係減到肥 但個型唔會靚囉睇你想瘦到見骨定有翻啲肌肉線條 後者既話冇得淨係透過飲食就做到 肌肉係要是透過撕裂再修補先會成長即係行168同時要加埋負重訓練 我自己就冇用過啲咩飲食法 但keep住一個禮拜4/5次做尖 而家體脂低咗唔少 間唔時做完尖食燒肉放題都冇事
體脂磅唔使睇啦
你而家影到張自拍
持續一個月再影多張
睇吓係咪瘦咗就夠
如果唔係本身已經好習慣間歇性斷食係唔建議一嚟就斷24小時咁耐嘅 比起一時興起嘅隔日斷食 keep到長時間嘅1410有用得多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞