有冇巴絲試過168斷食法,成功減肥?

873 回覆
25 Like 102 Dislike
個時減肥玩231
基本個一餐真係放棄人生,食咩都冇所謂
放題、炸雞咩都有

而家keep fit 行52斷食,想身體每星期最少有啲時間係饑餓狀態
利申:由當初個goal只係減肥,而家變咗操肌
真 以前都冇為意
而家知道咗之前晚餐都由兩碗飯 變一碗飯唔滿寧願食多啲餸
係 原來我出世到而家都168緊
但係168之前會係正餐以外嘅時間食吓零食
所以換算返其實一日進食空窗期大嘅得10個鐘左右
仲要啲零食好多都係carbs
真 以前都冇為意
而家知道咗之後晚餐都由兩碗飯 變一碗飯唔滿寧願食多啲餸
真實用家體驗佢地都唔信 走左信個d過時研究
淨係佢個句無計過卡路里已經有好多盲點
本身一日食幾多同行左168食幾多野都唔知
如果有人信佢咁講 行168但食既野仲多過未行之前
愈來愈肥就好笑
168斷食唔一定代表係食少左野喎
套理論係斷食期間血糖同胰島素分泌無咁大起大落

個人執行得幾舒服 我就12nn -8pm
明顯覺得個人無咁攰
兩餐食多啲蛋白質幾有飽腹感
咁就戒到宵夜零食
(以前10pm左右又餓餓地想食野)
覺得可以持續執行

熱量deficit 係work
都唔使咁激動否定intermittent fasting 喎

減肥唔係得一個方法
唔好洗版阻住討論好無

https://www.health.harvard.edu/blog/intermittent-fasting-surprising-update-2018062914156
energy restricting diet 唔係 intermittent fasting wor
energy intake restriction會導致 basal metabolic rate下跌,當然無助減重
高質巴打 一文秒殺條白痴仔
死都唔信人地親身試過既結果
即係好似睇波咁 只係睇賽前分析就知道場波個結果咁
睇完呢個post都去左搵唔同文章黎睇
但無乜邊篇/邊個實驗証明到 總攝取量不變既話 行168有助減肥
反而上邊個篇實驗係証明到 總攝取量不變既話 行唔行168其實無分別
雖然搵到好多文章話168有助減肥 但內容完全無提及到個8個鐘之內個總攝取量係咪少左
即使上邊有d親身實例話自己行168減到肥既巴絲 大部分都話自己無計過卡路里 但好多係食少左野
咁其實係咪代表想行168而又成功減到肥既話
減少卡路里intake係一個key factor
即係你行168期間一樣同未行之前都係食三餐?
只係時間唔同左?零食個d呢?
雖然你成功瘦左但乜數據都無好難說服人
到你真係俾卡路里佢地睇 又話你無俾做左幾多運動? 行左幾多步? 有無精神問題? 有無病歷紀錄 ? 期間做愛次數? 坐低同起身活動時間? 睡眠時間? 飲水量? etc…
大家玩168都係素人咁試啦 你估做緊實驗咩
咁試左168真係減到咪講囉
一般人邊有咁多科學分析 on99

d人行168仲可以食多過平時既 咁即係佢個人無節制
咪即係呢個方法對佢唔work囉
有咩咁好笑 一個方法所有人都work咩
我夠有朋友狂做運動食唔多都係肥仔啦
邊有一招打天下ka

我就真係乜春都唔識 諗住上黎學野者
係咪仆街狗係咁quote份paper阻住我睇post我先block佢
你其實都講左重點出黎
168仲食得多過平時係唔work
咁轉個說法講168只係幫你食少d既方法
上邊個巴打洗版係無咁好
不過佢concept無錯
凍飲都會肥? 即使飲品0卡路里
所以根本無屌佢講得唔岩
只係佢個洗版行為嚴重獨裁
阻住其他人發言機會
又阻9住人追post
真係好黑人憎 智撚障
0卡路里 睇數字唔會
但如果你食M記 飲代糖可樂 胰島素反應係會比飲普通可樂更強
反而吸收更多 0卡路里飲品都要睇有冇影響胰島素既成分 所以冇答案
咁解茶烏龍茶呢啲有冇問題
ZERO唔係純粹飲完可能更加想食野咋咩
我覺得佢錯 篇野可能乜都岩 但係事實上 3餐 2餐 1餐根本冇可能食返同樣卡路里 呢樣完全脫離事實
168 比你食得多過本身 3餐夾埋1餐食 你點食
我係想講intake>output 打錯字
事實係你咩飲食法都好只要冇做到caloric deficit 都係冇用
deficit永遠都係減重前提
只要做到呢樣野無論你正常飲食定斷食 個效果都係冇分別
你一日做唔到係surplus既情況下斷食都照樣減到
都唔會證明到個飲食法係有用
更唔好講D飲食法係持續唔到 到頭來都係只係gimmick 令成件事複雜化
茶多數都安全
ZERO 最出名係阿斯巴甜 另外就係胰島素會對身體有影響
所以入>出係基本 姐係阿媽係女人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞