有冇巴絲試過168斷食法,成功減肥?

873 回覆
25 Like 102 Dislike
20分鐘咩運動?
而且每個人基因唔同,有d 人易肥佢地真係要比人食得特別少先減到

運動就係唔係減肥都要做,食極唔肥一樣要做,可能內臟脂肪過高睇唔出
提高肌肉合成效率既係高胰島素水平而唔係碳水化合物本身,只係碳水化合物既最易激發高胰島素,其實食瘦肉一樣trigger到高胰島素水平
呢個真
我幾個月前返咗份實習,體力勞動多咗,晏就同夜晚個餐又食多咗好多菜,作息定時咗(頂多12點幾瞓,7點幾起身)
然後我都冇特別食少啲/健康啲,但係返完2個月已經瘦咗10lb
有用
不過都係要加運動 飲食都係唔好太放縱
但係我有時會一日食一餐放題/打邊爐/buffet都無問題
個個有糖尿咩
正常無代謝疾病, 無甲狀腺問題

你食超過自己消耗既卡路里 身體就會將能量儲存為脂肪
糖尿既問題係 佢地胰島素根本唔夠 / 有胰島素抗性
身體唔會儲存呢d能量 令到成個身體充滿糖分

一kg脂肪有7500卡路里
你每日食少500卡 你身體係呢一星期 就要拎1公斤脂肪出黎維持你日常生活
概念上, 咁你就瘦1kg , 因為可能會有蛋白質流失, 可能會瘦多少少
72小時淨飲水 同24小時淨飲水?
原來你控制到自己胰島素
有糖尿定打禁藥?
168唔係冇用 但一定要配合埋重訓 唔係既話俾你減幾多脂肪個身型都係柒過做重訓既人 而家減肥唔係睇磅數 俾你減到幾多磅幾多磅 你都唔知自己減咗水 肌肉定脂肪 睇體脂率架嘛
之前試過低碳+168斷食法由61kg減到48kg
而家保持係50頭kg到
好撚慘,諗起中學時期
格離瘦到仆街既同學 餐餐加錢加汁都係咁瘦
自己正常份量 放學都係一齊打波打機
人地放假就放題
自己就放假就去睇營養師
條友真係唔識架喎
有冇人試過240斷食法,7日減10磅
戒糖
係 減脂效果好得
不過2日以上注意返唔係個個人得 有危險性
dn 左個freeletic appn 都係做下squat/lunge/push up/ crunch/superman 呢d
可能因為隔離d 野食份量唔多,咁做少少都叫有作用
3個月輕左差唔多10磅
168+一星期慢跑3日
無運動無特別注意飲食用呢個方法減左8kg
無反彈
不過已經平台期唔再減落去,而家仲係離標準體重差1-2KG
之後應該要加埋運動先會再減到落去
問題你無重大代謝疾病(糖尿,甲狀腺亢進) / 外用藥物 - 打胰島素針
你根本無辦法控制自己內分泌

條友咪就係糖尿, 有代謝疾病

如果你正常人, 你胰島素就係會係血糖升高既時候釋放
以免身體堆積太多糖分, 導致糖尿眼 , 糖尿腎.

如果你係bmi > 30 + 腰圍 90+ ,
又真係好大機會多有胰島素抗性, 形成二型糖尿病
但成常人係唔應該有胰島素抗性
有胰島素抗性就可以去睇醫生 基本上就會係二型糖尿病
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞