有冇巴絲試過168斷食法,成功減肥?

873 回覆
25 Like 102 Dislike
試過~~
第一個禮拜好辛苦,成日想柯咁,個肚會拿住拿住痛,柯d屎特別臭,然後每日就飲多水~
唔知係咪心理作用,覺得好似清哂d“毒”走咁,Feel到會“輕”咗,舒服咗
頭一個月其實我用204,就減咗3-5公斤。(食都無計,乜都食)
之後適應咗,就轉返168,再去做Gym Keep到而家。
1年前84KG跌到落而家63KG,身體慢慢正常返,無咁波(矮撚
不過我覺得頭兩、三個月有效,之後都係做Gym
邊有話你冇效,你弱智定打稻草人
講減肥唔講磅數講咩

你睇多次:

所有飲食法背後原理都係食少過TDEE

我講過不下十次
你點理解呢句嘢
節食全名係節制飲食
叫你睇撚住卡路里黎食,而唔係唔食
你咩事

你可以叫佢熱量赤字 你可以叫佢食清啲
你可以叫佢食少啲肥嘢
叫乜都好 背後理念就係食得少過TDEE
打稻草人最新境界?

喂,你自制能力廢,比你用咩方法都好,都係衰硬架啦。你又有冇所謂飲食法下成功率特別高嘅研究呀?

168又可以keep一世咩?
生酮又一世唔同朋友食炸雞同薯格?
你自己都知唔一定得啦,叫你做一排就掂
係代謝產物黎

分解左脂肪就會岀現,冇辦法直接用脂肪,所以要分解佢,就會產岀Keto,同二氧化碳同水
代謝高得幾多呀,你自己去計下,就算你做足一日嘢個Tdee都只係多一二千卡。

人類30萬年歷史內,肌荒成日都有,死好多人,存活嘅人類都極為省油,人類消耗卡路里比重最大地方係個腦,2%重量用左20%能量

能量就守恆嘅,食落去唔係儲就係用。

又係到左推右推話同TDEE無關
問你一個最簡單問題又係到遊車河

食超過就點都肥咪就係我一路講嘅嘢
咁咪即係食少過TDEE唔肥
咁我都唔肥架啦
洗撚用生酮咩 求其捉條友逼佢食少過TDEE都唔肥架啦 排除糖尿

你食過左TDEE都唔肥再岀黎吹啦

你食少過TDEE就瘦
多過就肥
呢個就係我一向主張
你班人真係鍾意龍門任擺,屌人地個飲食法既時候就話人嚟啲節食既方法會降低代謝率,然後人地屌你用節食嚟個terms既時候就“節食全名係節制飲食 叫你睇撚住卡路里黎食,而唔係唔食 你咩事”,下下喺到公我贏字你輸
“你可以叫佢熱量赤字 你可以叫佢食清啲
你可以叫佢食少啲肥嘢”
喺168入面根本無專登食清啲/少啲肥野既requirement。
“168又可以keep一世咩?”
點解唔得反而你提倡嗰啲食清啲真係一日都頂唔順
我幾時有話會降低代謝率
你係咪覆錯人
你係咪眼矇咗呀

我一向就係講緊,你食少過TDEE就得

如果你覺得食清啲頂唔順嘅
你咪唔食早餐,午食清啲,夜晚先食豪啲
你砌夠個卡路里攝取少過消耗就瘦
你用乜柒減肥法都係呢個原理

你係要最極端嘅
你一日食淨係食一餐M記 少過TDEE 你都會瘦

唔通你哋啲所謂減肥法就係食超過個TDEE就瘦咩
168其實係有專登食清d/少d肥野既requirement
即係平時你一日3-4餐 當你total3000卡 而你tdee係2800卡既時候 你就會肥
而你轉用168飲食法 繼續食4餐 3000卡 一樣都唔會瘦
168對好多人黎講只係方便你cut左其中一餐 減少攝取 咁咪會瘦
睇完樓上啲YouTube片
決定嘗試平日一日只食一餐
今日開始 尋日中午之後已經冇食過嘢
睇吓效果如何先
我講條真理當搞笑? 上面問原理我咪答佢, 又係胰島素大師下話
麻煩你追追post先, 所有野最終都係解釋呢條真理

成班睇下content farm / youtube就當真理
好心真係讀過bio考埋公開試+u grad先笑人好冇
食幾多唔代表吸收幾多,否則人類短三十年命
終於有學識既巴打反駁班兒登仔
我都廢事理班人

話人條law係錯係落後 笑返人錯都有
係阿, 上面有D人以為食物熱量=身體吸收既能量
真係雞同鴨講
168是騙局
應該要轉下運動 身體已經太習慣
Calories in calories out is the only way!
咁你了解咗168嘅原理未先
要進下一步講bodybuilder 嘅好多做法甚至其實好傷身 但為職業先冇計
你唔知頭唔知路出嚟話人奇奇怪怪?
168真係可以keep一世架wo
偶爾破戒唔係問題
成習慣就得
因為168唔單單係減肥法
傳統節食減肥之餘好傷身
減脂之餘可能減肌肉仲多
但168冇以上負作用
針對消脂 產生生長激素保留肌肉
仲可以降低炎症反應
好多種好處
而家連營養師都係建議人行168減肥
係你啲懶醒傻仔先會話食少過tdee就減到其他係廢 同樣係減到都有分效果同對身體負作用架嘛 減到就大哂?
咁我平日食清D, 一星期一日cheat day, 成習慣就得
都一樣keep 到啦

每一公斤脂肪就係7500卡路里
我個重點就係 : TDEE攝取 少於 燒耗, 你就會瘦,
你咩方法都係呢個原理
你168唔會 TDEE攝取 多於 燒耗, 但瘦架嘛
我邊到有話人奇奇怪怪
我話所有飲食法個原則 都係卡路里攝取少於TDEE

bodybuilding 本身係好傷身
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞