有冇巴絲試過168斷食法,成功減肥?

873 回覆
25 Like 102 Dislike
168+減少食量+少澱粉+戒零食+日日行屋企附近個山
兩個月瘦咗10kg
我啲friend問我係咪自虐減肥
其實唔係
theory黎架姐
我自己親身試過正常分全日食同168咁食
但總熱量一樣 運動量都一樣 各試一個月
係無輕過
你運動前食少少澱粉會好啲,你一運動澱粉最快提供能量冇咁易暈,做完都消耗咗,唔會暈
生酮+222,瘦左6kg
所以
就如個幅圖片所講
其實所有飲食法
背後理念都係將每日卡路里 intake 降低 令到自己熱量赤字
加油 我都keep住低GI 食番薯薯仔
50.幾 至 52 weekend食完嘢會浮動
好努力keep住 其實好攰
168左大約兩個月
加埋運動,一個星期休息2日
瘦左大約10kg
食午飯既話我會先食菜再食肉填飽左個肚最後先食飯
不過通常到食飯既時候都淨係食得一兩啖就飽到食唔落
夜晚個餐通常都係食生果,不過就好快肚餓
放假既話就可能一日一餐
得週末一日有時間運動可以點做
唔同意以下呢句
"熱量赤字 = 卡路里 intake - 卡路里 burning"
邏輯上 :

假設 : 卡路里 intake 為 X; 卡路里 burning 為Y

X=1000, Y=500
1000-500 = 500
咁樣已經唔係熱量赤字

X=400, Y=500
400-500= -100
咁樣係熱量赤字

卡路里 burning 係衡量不變 (BMR), 而且會更多.
而每日卡路里 intake 降低, 只要幅度足夠, 基本上係必然地會做到熱量赤字.
因為就算你咩都唔做 日日攤係到
身體為左維持你日常運作(新陳代謝 / 消化 / 思考 / 保持體溫)
都一定有大量卡路里消耗
胰島素阻抗就係用唔到咁多醣原做能量儲哂係血管同埋變成脂肪

兩樣野 你發唔發現有衝突.
你儲哂係血管 代表無放入脂肪
你放左入脂肪 代表你無儲哂係血管

你身上突然有1000蚊(能量),
正常人就儲800入銀行(脂肪), 200蚊跟身(血糖).
糖尿病人就係1000蚊跟身(血糖).

你既意思係
1000蚊入銀行(脂肪),; 1000蚊跟身(血糖)
邊到黎變多1000蚊
你點減呀
做重訓為主 有時一星期跑兩日
但冇控制過飲食
168仲跟埋高蛋白同儘量low carbs(腸胃唔好 醫生叫少食)…係咪唔應該長時間做呢種食方?有無問題
片個條友糖尿病 你係唔係啊?
你搵個糖尿病人做例子 然後同我地講 食極唔肥 斷食有用
同埋佢連斷食都無做 因為有 糖尿病

大佬啊 大部分人無糖尿病架
對正常健康既人黎講 赤字=一切

你入1000, 用2000, 點樣肥?
你入3000, 用2000, 點樣唔肥?

你斷食就係令自己食少d, 作用原理就係令卡路里消耗大於BMR
一日逼自己食一餐 隨心食 多極都只係 1300 卡
你身體BMR 1700的話 你都仲缺少 400卡
一星期多DD就瘦到 1公斤 用TDEE計算 可能一星期都唔需要

同樣道理 你做GYM 就係谷大自己卡路里消耗

IN > OUT = 有剩餘 , 會肥
OUT > IN = 熱量赤字, 會瘦
你用咩方法都好 你食多過用就係肥
除非你糖尿

好意思話人無腦
飲食>運動
但做gym唔係可以食多啲嘢㗎咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞