有冇巴絲試過168斷食法,成功減肥?

873 回覆
25 Like 102 Dislike
用緊2.5斷食
2日食野5日唔食野
兩個月瘦左26kg
人又訓少左精神左
有時跑步仲有昇華既感覺
好似靈魂就來脫離肉體睇到好多野
淨係靠熱量差距嚟啲咁膚淺既野係俾啲唔嘗試了解人體荷爾蒙運作既on9仔學,了解埋人體運作方式先可以更加有效咁減,次次睇到嚟啲熱量赤字撚都覺得好似小學生教大人唔好諗咁多無謂野咁
講fasting
胰島素你都up唔出
淨係得熱量赤字呢d最basic既概念
哪來的自信話人地錯
否定別人同時發表偉論之前做多少少功課好難咩
淨講體重晒氣 bmi都out
以家d人重睇重體脂 你要減得健康
做多d運動 多左肌肉 加強代謝率
自然可以正常食野 當然唔好咁重糖鹽
用佐4個月時間 淨係食早餐午餐 夜晚跑步 減佐40磅
最重要係唔好令自己太辛苦 太辛苦放棄唔做就反彈
情願慢慢黎 on top加上去
2021年仲講bmi
我有fd操占好大隻
體脂又低 d線條出晒黎
之前po inbody上網比d唔知咩教練話佢bmi高要減肥
想問下你用左幾耐減到咁多
其實bmi一開始就已經講明唔適合用喺運動員身上,其實對於大部份人仍然係好有參考價值
所以我唔明d人咁執著體重做乜
大把人bmi正常但身體機能好差
講真 增加肌肉 減低體脂 先係主要目標
唔做運動淨用斷食 肌肉無增加 食返多少少野都即彈
我自己做過人體實測
行168 每日食2500卡
唔行168 每日食2500
行168 每日食2000卡
唔行168 每日食2000卡
每樣行一個月 運動量一樣
結果係得食2000卡個兩個月會瘦
168會幫你容易d戒口食少d
都過時啦
只能夠講係一個好方便既懶人方法
現今都市人既生活同飲食習慣
好多泡芙人
內臟脂肪又高
呢d人bmi都會正常
其實食幾多卡係因人而異(身高體重體脂運動量)
上網睇tdee可以有數得計
如果你tdee係around 3000左右
你食2500卡都會瘦
斷食只係輔助,點都要正確飲食加運動先減到肥
唔通你餐餐炸雞薯條就減到咩,你攝入既卡路里係高過你消耗既就點斷食都會繼續肥
仲keep緊25斷食? 一食返正常反彈喎
我知我tdee就係2500卡左右
只係想提出行168一樣都係要睇intake
1年
Ching你都算勁 咁重體脂一年就落返咁多 你呢d case一開波真係要意志好強先行到落去 加油
最hea 食一樣既野 但168 食

進階啲 戒/ 減 零食 甜 飯 食平時七成 168 咁食
再多飲水 應該會有啲啲效果

但如果唔做運動 除非好極端咁係飲食入手
如果唔係 唔會得到你想要既結果
咁勁
應該呢個先係重點
有無諗過其實你3個月減到10磅係因為運動,同個啲咩斷食無關係?
基本上冇單一指標可以決定健康狀況,所有index都有exception同limits
有肉有菜唔一定雞胸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞