有冇巴絲試過168斷食法,成功減肥?

873 回覆
25 Like 102 Dislike
有研究指出體重過輕至非常肥胖的男性之間,人們患糖尿病風險從7.6%增加到70.3%

用過輕同非常肥去對比
後者比前者就70%
你真係唔識睇
所以我咩話我無講其他因素
只有講168無比其他方法好左,in terms of 減肥

咁你要講其他肌肉,心血管定咩
咁你咪睇下佢有無講
人體實驗證實:斷食讓治療效果更好

在進一步實驗中,研究人員對36名使用荷爾蒙療法的乳癌患者,進行了周期性的模擬斷食與荷爾蒙療法的聯合治療。結果表明,模擬斷食是安全的,並且大部分患者在模擬斷食的輔助治療後,治療效果都有提升。

??????
係咪比人激親而家好唔憤氣
唔識駁就只能痴住其他人d comment 順便鬧幾句等自己心理平衡d 好可悲
我一直只講 168無比其他方法減肥有效d

我都無講佢會唔會有其他好處定點
所以唔洗拎d 唔係講呢個point 既paper 黎駁我既 我只係講減肥效果一個point 姐
有用,但最主要食既時間唔可以係暴食
overall都要睇成日既calories intake
你不如睇下原文先啦
我咪話weight loss唔等於減肥囉
你都可以減咗肌肉但體脂冇少架嘛
168咪幫你調節胰島素濃度
令身體真係減緊fat而唔係減其他嘢囉
模擬斷食是安全的,並且大部分患者在模擬斷食的輔助治療後,治療效果都有提升。

仲有,佢呢度根本無講減肥有無效
佢講係安全同埋cancer治療效果
168 斷食, 唔代表嗰8個鐘可以鐘意就食, 相反其實仲要進食次數少, 最好1-2次, 就食曬一日所需, 食得越多餐, 胰島素波幅越大, 所謂ge減肥效果越低

同埋淨係撻份野上黎係咁洗版
又唔詳細啲討論下背後既原理
好似擺份paper上黎就自己好勁,一定啱哂咁

冇錯份研究係權威
你post幾次人地睇到架啦

同埋我自己都係做生物學研究
權威期刊還權威期刊
我地平時會一group一齊討論paper
(行內會叫做journal club)
會討論佢地做既實驗make 唔make sense
個結果推論合唔合理
有時就算最top既期刊出既文
都未必真係啱哂/完美刊可以拎黎當聖經
所以一定要保持批判思考

因為生物學既野真係冇絕對
今日研究到一個結果
過幾年可以有相反/唔同既結果
因為太多野好細微
少少condition 唔同已經可以做到唔同結果

唔係一份野講就貼通街
好似叫人地收聲唔好討論咁
咁樣唔會有進步唔會搵到新idea
減肥可以有好多definition
可以係weight loss, 減脂,bmi, 等等等等

你可以自己define 你講既係邊種
但唔可以reject 人地既定義係唔岩
我知啊
但你話老鼠實驗唔等於放落人可以嘛
咪比你睇其實有用人嘅實驗
講到尾 168其實只係一種幫你"戒口"既方法
你不如追故追下果條友講d 咩
除左向持相反意見既人不斷屌 就無其他野可以講

咁就叫批判呀?成個耶撚咁不要問只要信喎佢而家係
高質
唔關減肥果d 我無去睇,因為我唔係講緊cancer
減肥還減肥 減重還減重
係我中文唔好定你理解能力差
同埋斷食其實都係生酮, 斷食後你驗血酮都係比正常人高
咁關我咩事姐
佢有佢講我有我講
我又冇話同意佢

你有道理咪駁佢囉
淨係copy 同一段野加大字體+紅色唔代表有說服力

我和平討論講自己識既野同經驗
你係我個cm咁煩9我
我先要出聲咋
如果想科學討論既話, 咁我唔同意你而家呢個statement
因為

1. 研究指出斷食法相對傳統節食法更能保留肌肉(睇返你一開始cite我果圖figure), 而保留更多既肌肉會令人體增代得以保持, 假如長期減肥既人士(e.g. 120 kg人士要減1年) , 斷食法可能係更有效既方法, 因為製造既熱量缺口更大

2. 由於無一個系統既研究去比較各種既減肥方法同佢地既成效, 科學上我只能講"我唔知"邊種有效D, 而唔係無比其他有效

關於呢個topic對於減重既comment, 我come with 呢個statement:
"有研究表示斷食呢個方法有助制造熱量缺口從而達到減重, 相比相對傳統節食法更能保留實體驗肌肉量, 保留肌肉量對長期減重既重要性有待研究"
明明呢句先係最正確嘅理論 能量守恆定律
咁都可以有咁多負評。。。
連登仔嘅智力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞