有冇巴絲試過168斷食法,成功減肥?

873 回覆
25 Like 102 Dislike
我覺得我食幾多吸收返幾多
因為收工仲要去做GYM真係好撚攰
一攰就想食嘢
有冇運動
無運動
所以而家到咗平台期
你講到正常人好似可以自行控制胰島素阻抗咁。

如果你真係純粹想講出,肥係糖尿嘅風險因子,我絕對同意㗎。

問題係你依家想話,人可以透過飲食/斷食,令到自己胰島素降低,令到飲食中所攝取嘅能量全部歸去血糖,令儲存嘅肝糖降低。
我唔認同呢種講法呀嘛
因為只要你血糖一高,正常健康既人就會分泌胰島素,將啲糖帶返去肝儲。

如果你啲糖唔儲,代表你身體已經開始對胰島素有抗阻,代表你有二型糖尿病,而唔係一個健康既人。
乜都冇做?
飲食有冇話高蛋白低碳?
循環
但我都唔知自己係吸收多定少
返工狗放工做運動真係好叻
內脂太少? 點先叫少
每日半個鐘帶氧算唔算
之前剩係做帶氧體重都無乜變過

飲食無乜變過,經常拎炸雞即食麵做lunch
因為本身唔係諗住減肥,係keep住個習慣耐咗個肚腩不自覺地細咗
你唔覺得自己矛盾?上面話可以係咁食,下面話人節食
統計學就係傳統方法減到10%weight又唔反彈既人得5%
佢講嗰個原理係一樣咋,即係話你所有嘅飲食方法都係造成熱量赤字導致你減重。

你有冇方法維持嗰個飲食方法,唔係佢討論嘅重點啊。

我哋講個方法嘅原理

你如果你覺得168有方法維持到一世嘅,咁你咪一世都咁做囉。

我絕對覺得,如果你認為你選擇嗰個方法,你可以長久地持續地做落去嘅,你都一樣可以唔反彈。
你冇辦法維持到落去嘅你咪一樣係返彈。

減肥係成個生活習慣嘅改變,唔係話你做完某一樣飲食program ,meet到個目標,你就一世都唔會肥。

你又試吓食完168,減到你理想體重之後,開始食返3000卡一日,咪又係肥返

總之你嗰樣嘢可以做到一世嘅,你就跟着去做,冇問題。
只不過,所有嘢佢背後嘅原理,都係令你卡路里赤字。
食得多卡就肥,食得少卡就瘦。

你可以盡量谷大啲個基礎消耗量,不過嗰度其實都有上限,你多極都係2000零。

或者用乜乜尺寸飲食法或者均衡飲食都好,令到個卡路里少於你個消耗量,咁你咪瘦囉。
咁你如果係要阻止二型糖尿嘅話,我認同喎。

問題係你唔應該推介一般人咁做,你亦都唔應該用糖尿病患者嘅影片來推介普羅大眾去做。

因為有啲嘢對糖尿病患者來講係好,對普羅大眾就未必係。

呢度嘅人大部份都冇二型糖尿病架啦

我老婆168但照食三餐,輕得1/2kg
168 2個月減咗5kg
個frd減咗9kg
炸雞即食麵 好羨慕
cardio點會唔算 消脂喎
Lm
弱能
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞