有冇巴絲試過168斷食法,成功減肥?

873 回覆
25 Like 102 Dislike
明明呢句先係最正確嘅理論 能量守恆定律
咁都可以有咁多負評。。。
連登仔嘅智力
能量恆守但唔代表當身體需要能量嘅時候身體會燒脂而唔係其他嘢生酮定168原理都係控制內分泌 令身體將燃燒脂肪嘅優先級提高 而唔係一句能量守恆就粗暴咁topic end話人講廢話
乜嘢分泌物可以打破 thermodynamics
只要 output >intake 身體自然會消耗fat
就算keto/168令你優先 burn fat,但只要 intake >fat
咁多出黎嘅 energy一樣會變返做fat 到頭來都係冇分別

你咪試吓食keto/168 但calorie surplus俾我睇吓係咪可以減到肥囉

我正係計 calories intake冇理過keto/168都已經減咗8kg同時增加 muscle.
效率仲快過你啲乜柒飲食法
我邊撚度有話內分泌打破thermodynamics屌你打稻草人都唔係咁

就算keto/168令你優先 burn fat,但只要 intake >fat
咁多出黎嘅 energy一樣會變返做fat 到頭來都係冇分別

先唔理咩叫intake>fat 168同生酮講緊嘅就明明係同樣有做到熱赤嘅時候 邊種方法減到多啲fat 你話intake大過tdee 減唔到肥又係偷換概念 唔拉更

減多幾多?
巴打 口痕會食咩
所以打破咗啲咩thermodynamics?
佢地真係好撚好笑
好似拎份paper出黎撻鳩你好撚威咁
1 kcal = 4.184 kj
乜撚野質能轉換 你讀撚過書未
無話唔信你只係無數據你實際食左幾多
我覺得難d做一個好例子
你都話你本身飲食習慣唔太差
但一陣真係有人信左你 8個鐘點食都得
走去喪食我就真係唔信佢唔肥
我嘈左咁耐就係講緊呢個point

班人就係到屌人冇理解咩係168
1. 咁既然斷唔斷食 只要做到deficit都減到 which is 必要條件
咁點解要斷食法/keto?
2. OK 你話係同樣deficit情況下 加埋斷食/Keto
效果會好過只做deficit 因為可以令身體優先燒脂
咁效果係好幾多? 多到足以證明到斷食個效果係significant better than just deficit?
3.斷食/keto有冇正常飲食咁sustainable?
你將啲屎食返咪夠晒質能轉換囉
呢度講緊嘅 energy人體從 macros吸收嘅 energy
點解唔可以用 thermodynamics黎講?
好似啲人話跑步冇撚用架
仲會傷膝
遊水 做gym 跳繩好過啦

根本fasting呢個concept都係近幾年新興
冇大量paper 去support 到底fasting有用定冇用
2020年個份可能話冇明顯影響
唔代表幾年後有另一份話有影響
就好似食物金字塔係細個讀過最大騙局
以前以為澱粉係最飽肚既野

做文職久坐 好中意食拉麵薯粉 零食中意食薯片
最近先驚醒再食咁多澱粉會肥死
同埋食升糖指數咁高既食物好易攰 又快肚餓
其實做運動真係未必減到 我成班fd都係馬拉松友 都唔係個個都fit 有肚腩 反而唔做運動 做下168 +飲水 又真係減好多 我唔知點解釋啦我唔係科學家 但盲目信做運動=減到肥 同盲目信斷食可以減肥 有咩分別
但就好似教人想發達要「好好儲錢,減少消費」一樣咁粗淺。

大佬...上面有人問原理, 大家咪答咗佢, 上面從來唔係講緊點樣有效減肥wor, 咩粗淺?

可能你話講緊呀媽係女人既野, 但你睇返負皮果班人咩concept先啦, 佢地好明顯唔識科學又笑人, 所以先係呢個方向討論緊
正餐以外有冇食消夜零食
斷食期間食任何有熱量嘅嘢都係唔得
以為放大紅字就一定正確
因為你食多左唔覺 就係佢地講既入>出
你有興趣可以做耐D 186 204
生唔生酮隨意 但盡量減糖 建議由飯同飲品入手
做運動係減唔到 身邊幾個200磅 180CM 經常運動既FD都係減唔到 就係咁我反思到底差D乜
我身邊班FD包括我 成日運動都減唔到 因為運動已經變成日常消耗既一部分
一停運動繼續肥 變相係依賴運動消耗能量 本末倒置
我FIT個陣平均一日運動2個鍾 一星期GYM 2-3次 都只係維持體重
入>出 永遠都唔會錯 但唔係咁就END
因為168要減埋食既野份量先得囉
你估真係有任食唔嬲但又減到肥既方法咩
佢個實驗真係比較簡單
冇控制佢地食幾多食啲咩,淨係睇斷食
但都正路,比較寫實啲
不過佢地用obese 既人同得126人
同埋study duration 12 weeks 唔算好好好長
有斷食果班其實有significant weight loss
不過得0.94kg,冇斷食就0.68kg (not significant)
所以結論係影響唔大

你果份都係痴肥人士,78人,8weeks
就加左減肥programme
的確會幫左減重同血糖低左
但有斷食多兩個鐘(14:10)果group的確有減快左同血糖低左啲

呢兩個study 都唔算長,但其實都已經有效果
但如果拉長study duration?
可能個減重效果就會顯著啲?
因為斷食應該要變成長期習慣
(同埋健康飲食同運動都係)
唔應該係為減肥而短期斷食/運動
因為回復返只會反彈
要健康一定要維持,成為習慣

長期講我相信係有影響
斷食始終限制左可以飲食既時間
正路計總食量會減少左
同埋心理上你會開始想將呢珍貴既幾個鐘食啲健康好味既野

斷食唔止用黎減肥
係你唔食野果陣令身體用左血糖同肝醣,然後再燒脂
如果平日不斷食野(即使小食多餐都好)
個血糖會一路keep住高水平
你就冇機會用儲左既肝醣同脂肪
仲會不斷放胰島素去將血糖儲做肝糖同脂肪
而高血糖係同好多慢性疾病有關(糖尿病心血管病癌症)

近呢幾十年多左咁多呢啲病,仲年輕化
其中一個原因應該係我地生活富裕
經常都好多野食,又零食,甜品,珍珠奶茶
(幾多人食呢啲甜野食到上哂癮!)
主餐就以carbs 為主
(屌你老母仆街錯既舊飲食金字塔
全撚部都係糖!
加埋生活壓力大,運動唔夠去用左呢啲糖
就衍生咁多問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞