有冇巴絲試過168斷食法,成功減肥?

873 回覆
25 Like 102 Dislike
168唔係唔得
都係要控制食啲咩+運動
唔係8小時任食
有冇諗過係因為你食清左同埋有做運動
點睇都唔關168事
減肥都係傳統方法啦
D斷食方法先容易失控
一個時段或者時期食返多左就前功盡廢

做運動食清d對你身體又唔會有壞
同埋有返小小肌肉廋先好睇
廋到營養不良咁好睇咩
我意思係16同8依個斷食時間無乜意義姐
168背後個飲食內容同埋揀咩野食就另計
你如果食同一樣野,一樣去做運動,其實你係咩時間食都係咁
咁而家你幾kg
重點係對波係咪真係同樣細咗好多
好羨慕你咁有恆心
我越減越肥做完一年GYM仲重咗3KG
體脂都高咗 唉
每星期一就斷食36 行左四星期
星期二至五就低醣飲食
星期六日乜都食
維持得幾好 體脂keep住落
之前試過168+唔食殿粉+一星期跑兩日步再加少少重訓
有瘦得好快,個幾月內腰都減左兩吋
但個期係咁通頂,覺得係唔訓教先瘦
不過個人本身好易肚餓,唔食野就會暈,所以覺得168好難長期keep
條片個例子就係因為佢係一型糖尿病所以身體缺乏胰島素
所有能量無法轉換成脂肪
佢食幾多都好 身體無胰島素將血糖轉換為肝醣 >脂肪
所有糖分累積係血液 / 細胞 / 腎臟 / 心臟
佢醫療報告個空腹血糖嚇死人啦

正常人有入一定有出, 有數得計
你入左 3000 , 用左 2100. 仲有3000-2100=900又無儲到

只有兩個可能性
a) 其實你用左3000,
177CM, 35Years old , 70Kgs, BMR 先1600,
除非甲狀腺亢進, 否則你就係做超大量運動(軍訓)
否則能量消耗左去邊?一個鍾跑步先~300卡

b) 你只係入左2100
一個星期做3日非帶氧運動
咁你自己衰啦 非帶氧
依個唔清楚啦無深究
只不過我做開gym睇開d老手甚至專業既減磅/控制體重都唔會用依啲坊間hit既168 Keto之類既方法
講得
行路加食少啲零食都keep到
傳統方法減先容易失控,睇統計數字係極少人成功
糖唔使唔食既
少糖都得
睇下想減到咩程度
不過可能運動加返碼啲
我係夜晚星期六日唔食
淨食餸
食少d碳水係可以減少血糖
係可以令進食後胰島素含量較低
糖尿病人都係咁食

但我個重點係 就算你唔食碳水
你選擇脂肪 / 蛋白質為主要能量來源都好
你食既卡路里超過你所需要既
你身體就會儲起佢

無論 脂肪 / 蛋白質 / 碳水化合物都好
呢三樣野都有能量

用錢黎比喻
黃金 / 美金 / 港紙, 三樣都係有價值既野
都係可以買賣
你d錢用唔曬 , 就會有剩餘
一日賺3000蚊, 用左2100, 你應該有900蚊剩
你無另外買野 點會憑空唔見900蚊
真心試過
70kg> 58kg
仆街肌肉都冇埋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞