其實加拿大好唔好住?

1001 回覆
207 Like 33 Dislike
上星期至去咗tarofish, 好正!

呢度好多日本嘢食, 而且有平有貴, 好多選擇, 感覺上追得上溫哥華
有冇人講下加拿大醫療?
美國無保險食硬屎,加拿大係唔係咁?

Lm
有冇tg grp可以入,想聽多啲人分享
Downtown 搭巴士
以前男朋友住Burnaby 去探佢
嘩Diu搭嗰幾架死人巴士勁慢

不過加拿大

好想再去
有冇人可以講吓Saskatoon嚟緊過去讀書 但係當地好多嘢都未了解
喺溫哥華讀緊大學,但係可能習慣咗香港嘅喧鬧同節奏,個人覺得溫哥華太靜同太慢活feel,唔係好啱我(過咗嚟先識appreciate黨鐵嘅效率同方便),仲有我個人唔係太好nature,而溫哥華除咗行山滑雪踩單車etc.嘅outdoor活動都其實冇乜娛樂。但如果呢d都好啱你嘅BC省就真心perfect
加拿大行universal healthcare
加上返工讀書會幫你俾埋保險
基本上睇醫生牙醫唔洗錢

訓左兩輪都未到
牙醫睇省
我個省要比錢,但有公會控制個價錢
冇車冇車牌住多倫多生唔生存到?
朋友住過
佢話個城市設計得好on9
罪案率高
所有野都好小型咁
安省同BC醫療唔洗錢,但係水平嘛嘛,乜都要等
美國就冇保險直情唔好入境啦
不過如果喺度做得嘢尤其係用visa入嚟做嗰d,你差唔多實有保險
有保險就世界級質素

幾次瞓到天昏地暗 望一望 頂仲未到

一定要有車
旅行就唔好講啦 我喺markham Richmond Hill 同downtown 都有屋

好老實講見到咁多 香港人討論移民加拿大 我同你哋講句心裡話 千祈唔好移民呀

除非你哋喺 北美洲出世長大 如果唔係千祈唔好試 你哋永遠都唔會融入 亦都永遠都唔會覺得at home

加拿大 嘅社會同香港完全唔同 有好多方面唔係一句兩句可以解釋清楚畀你聽 比如佢講究人人平等 但係你知道呢加拿大的人多數是從平貧窮落後地方嚟的 佢哋除咗貧窮 亦都心裡十分敏感 但係又講求同你平等 讀書返工 鄰居 都有大批呢種人 你頂唔頂得順

又譬如加拿大 普遍收入低稅收高大家嘅生活 難聽啲講 十分緊張 所以想街你係唔會見到有幾多商業娛樂 所有人嘅生活就係喺屋企 車房搞下娛樂就算 喺呢種情況下如果你住喺華人區 香港人還好 如果係大陸人你又唔會同佢來往 如果係白人 你只需要諗下喺香港你想唔想同你嘅南亞鄰居好多來往

再講你出街去油站去麼入一間舖頭或者喺街上面有人同你任何衝突 喺所有人嘅眼中你係一個亞洲移民 唔多人鍾意你你要明白這一點 如果你喺加拿大返工 (你總有一日會咁做) 情況亦都係一樣 你喺公司就係一個 與別不同的亞洲人 又或者成間公司都係亞洲人咁大家嘅處境都不佳你想像一下工作嘅 氛圍

政治嘅嘢我就一句都唔講啦 我淨係奉勸大家 喺任何地方任何環境遇到挑戰要諗辦法解決 唔好以為改變咗地方去到新嘅空間所有問題就會解決 呢個世界 任何地方任何時間都有佢的挑戰你都要面對而且冇一個挑戰係容易過其他的 請緊記

希望大家多多保重 盡量唔好做出錯誤的人生決定
係咁㗎 睇慣咗就無嘢
經歷過兩個冬天,冇想像中咁凍,個人鍾意呢邊嘅氣候多過香港
living cost 低過香港不過人工都相對低
嘢食嚟講冇Vancouver Toronto 咁多選擇
我個邊health plan 冇包
不過返學做嘢有dental plan
一年有quota 俾你睇牙醫
住downtown囉,不過有車方便得多
以前都仲可以用uber或zipcar (car sharing),而家有疫情都咪攪咁多
Winnipeg冬天大唔大風
美國就算有保險都好煩啊,
睇一次醫生Claim幾樣野,完全睇唔明咩items,
好似任佢砌咁,然後有錯又要同保險同醫院搞文件,
搞到人都躁
Sorry 1999!

建築業起樓好多工,但好少香港人做!
但電佬、屋前車路、花園設計、
屋頂佬就好多唐人做。因為唐人爛做同平,
有啲直頭多到揀客
咁唔鍾意點解唔返香港?
我有時返多倫多陪屋企人去睇醫生我就真係燥
等到隻狗咁,專科book晒時間次次都要等
細個一走堂就去donut shop打躉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞