其實加拿大好唔好住?

1001 回覆
207 Like 33 Dislike
Ching返工好大壓力
如果搵 42000 CAD 年薪未扣稅一家三口係溫哥華生唔生活到。
唔夠 要租埋屋就好忟水
以BC計,稅後落袋約34k左右,
每兩個星期出一次糧約$1400 ,
半過月糧去咗交租(當揾到咁嘅價錢仲水電煤全包)
你淨低嗰1400就要cover衣、食、行
要真係幾節儉先得!
Q: 其實加拿大好唔好住?
A: 依家唔敢講,
但五年後起碼一定overall (UK or CA) 點計都勝過臭港
================
couldn't agree more
一個人咁嘅人工都辛苦,三個人就三個一齊辛苦
一個家庭會好難
我一個人住
個時搵差唔多 都覺得辛苦
租個時1500
番工帶飯
但車供斷左剩係俾車保同油

今年icbc車保平左
舊年成3千我9年牌
今年改革完紀錄好2000到

但想搵多份part time其實唔難
一家三口嘅話呢種叫生存
另一個兩難局面,如果兩公婆去做嘢,小朋友太細要放daycare、before & after school program 都唔平,車當你lease Nissan Micra,$300 monthly,保險新牌又300温哥華的話真係會好辛苦
個時岩岩過尼讀書
$8500買左架2手mazda 3
渣左4-5年然後賣番出去$6800

一開頭建議買二手
渣5年都係扣舊2千蚊唔夠
有時仲有賺
而且搵間車房做service 100唔駛
泊街又唔肉赤
好好養

之後換左架新車
係想玩下車
但落地已打個7折
要求神拜佛冇嘢整先得
Lease 成本低啲
冬天著衫最緊要唔係要買加拿大鵝, 而係著衫著褲著埋layer.
一定唔怕凍.
正解,大把牌子好過佢平過佢.同埋最緊要layering
由細到大都係著件T+cheap褸
其實最重要係手套,出得去耐啲手指真係凍僵哂
doubt it
Don't buy that stupid goose.
有呀,core downtown 都應該有,但係比較難同比較殘少少, 如果你唔介意遠少少 (subway 30-45mins) 咁你個選擇會多好多

https://rentals.ca/montreal?dimensions=0-800&rentrange=0-1000&types=apartment&types=studio&types=basement&types=duplex&types=loft&bbox=-73.68985,45.47615,-73.46497,45.57813
Montreal 可能 okay,BC Toronto 應該好緊,你哋2個人夾埋係呢個數?
UK最容易攞PR
揸車我ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞