其實加拿大好唔好住?

1001 回覆
207 Like 33 Dislike
既然咁垃圾點解仲存在
可以食大麻
假設一個冇專業牌既普通純文社理科fresh grad
用hk pathway apply working visa
有咩0ab工既option?
~200k hkd夠唔夠係安省/BC省生活一年?
想問下點解溫哥華IT工之外會慘情啲?
sorry錯手負皮
我覺得係北美人嘅效率/思維適合哩種制度 lol 所以我自己病咗未到死都唔會睇醫生 處方藥已經夠殺

利申 住係加拿大就十年
温哥華本身就細過多倫多d,同埋加拿大大公司嘅HQ大部份都喺多倫多
温哥華IT有唔少美國公司去開個regional office,其實就算IT都唔夠多倫多多
administrative assistant (noc b, 我用緊哩個title申請pr)
個人認為200k hkd 有啲啲“忟” 要慳住洗 但都可以有唔錯嘅生活
Teller嘅career path係咪最盡都係branch manager
咁同美國又唔一樣,係咪根本應該廢除免費醫療
this
Universal healthcare美國恨都恨唔到
但係唔係完美咁(加拿大人好鍾意用呢樣嘢笑9美國)
係呀 過咗 5 年 打工仔一個
突然無收入讀兩年書 有啲擔心
廢除咗啲人嘈到拆天都次
你要睇你想讀咩而去揀學校
要讀一年 master 先趕到
diploma 要2 年制 趕唔切 2023
所以諗好冇快手香港讀一年 full time master再 OWP
但香港讀真係純課金
去到都係冇工作經驗難搵工
唔會 我飲三啖就面紅
其實對窮人最大影響
要俾錢既佢地更加唔會睇醫生
之後個問題越滾越大 佢地又越嚟越窮
咁樣唔附合加拿大equity 原則
唔會 好多post grad cert 都係1年
唔繼續可以點? 根本冇第二個方案 大家都冇錢但係又要享受所謂優質醫療
住上嚟north york finch 啦 交通center

介唔介意講下住安省定BC省?
果邊多唔多公司請administrative assistant?
同埋人工大約幾多/month?
仲有落地到搵工用左幾耐時間?
我依家都搵緊1241既工,請問你果時係點搵呢類既工, cv interview有咩要留意?

我target immigration company同law firm (我law graduate),cv寫自己able to work under pressure, attention to details之類,cover letter就寫自己識中文有優勢。但都無咩回音,應該因為人在香港,但都想知多啲
其實有冇地方既天氣似van,又有返咁上下工作機會?
天氣我鍾意bc,近海無咁凍,但on就內陸天氣極端啲,但toronto就多啲工
所以我煩緊點揀,可能就先去toronto做一年野再搵bc既工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞