其實加拿大好唔好住?

1001 回覆
207 Like 33 Dislike
有 我之前睇walk in clinic
跟住問過醫生邊度畢業 佢話一間叫St. George University 喺 Grenada

跟住我睇咗幾次都冇用
最後喺London Drugs 自己買藥食就好返
我自己就未遇過,但可能我見識少,或者佢指部份walk-in clinic
以前個中學同學移民過左加拿大
成家都冇學過燒臘同完全冇接觸過
過到去靠YOUTUBE學燒D野食
而家逄LUNCH啲人就排哂隊買佢D燒味飯
早幾日佢問我香港樓價
話想買兩層德福想收租,叫我幫佢睇住
咁真係睇你追求啲乜嘢, 凡事都有兩面

加拿大一定有自己的問題, 例如福利太多政府養太多懶人, 濫用資源, 但另一方面貧富懸殊冇咁嚴重, 生活壓力少, 人比較快樂

政府政策有時係好on9但有最基本的言論自由, 有真選舉, 冇國安法..
咩叫著舊衫冇人理
係香港未有車牌住
打算打到先學

如果無車住Markham, Richmond Hill
(當返工都係果邊)
返工買餸不便程度太概點
想俾啲心理準備自己
係 walk in clinic
正常醫院嗰啲都係好嘅
你講的一啲都唔錯 我只不過要問你 你同五眼嘅國民生得樣係咪一樣?你係咪嗰度出世 有親戚有朋友

山頂區當然 好住過深水埗啦 但係你係咪嗰度人呀
咁你就諗下支那有幾閪先搞到咁多香港人要離鄉別井啦
我諗都係人夾人
我睇開個個係個非洲大學畢業
佢幾好同細心 係口音有少少難明
難囉
你住Markham返Markham工你一定要有車
你住Markham返downtown都可能仲好d,不過你都要去到個gotrain/ttc站先得
坐highway 7巴士漫遊Markham你凍死都未得
同埋rush hour返工call唔到uber救你
即係唔係香港咁注重衣著,你著Walmart 、Joe fresh 啲都唔care
搭單問 如果回流返去讀u 但英文屎到仆街 其實過程係點?要考ielts先定讀英文補底班 感謝各位
其實外國有冇得出去唱K睇戲打麻雀
有的話 營業時間短過香港
香港喺條街都冇人會care你着乜啦,你估non-no街拍咩
如果係朋友care,咁加拿大都可能有呢d朋友啦
醫生我都係prefer搵返香港人
睇到你講真選舉 恐怕你冇參與過政黨嘅選舉安排 在下參與過少少 detail我唔講喇 我淨係問你識唔識你當區嘅個會議員 你有冇選佢 點解選佢 你講得出嚟嗎

加拿大的政策係政黨制 議員 之所以可以當選最大的原因是政黨安排他做這一區的 政黨代表 用一個簡單的邏輯就可以明白他要討好的是政黨的大佬絕不是當區的選民 其他就唔好再講啦 我夠膽同你輸賭 如果你去搵佢 㗎如搵得到的話 他同你講嘢啲態度完全取決於他自己的心情 你明唔明
lm
溫哥華有24小時K (武肺前)
有24 篤波
打麻雀就自己搵friend子屋企打
睇戲,你當加拿大真係荒島咩
唱K都有,特別服務都有添
打麻雀出街就真係冇,自己喺屋企打啦,個個間屋都幾間房,實有extra專做麻雀房
你鍾意咪繼續做中國人囉
你上去大灣區生得一樣?
你中國出世?有親戚朋友?

人地當你香港賤民咋
你都唔係嗰度人
咁係咪留係香港最好?
我自己買少少嘢,就好多時踩單車,當做運動!返工落downtown 就泊車響火車站。

當然買餸冇車會冇咁方便,但好多groceries stores都有delivery ,其實係ok!
呢個我以前住中部會 中間門落車啲人都會大叫thank you
多倫多而家好少人咁做 我say hello好似反而好異類咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞