其實加拿大好唔好住?

1001 回覆
207 Like 33 Dislike
咁又係
支共
正有此意
本身鐘意養狗仔同road trip但喺香港呢兩樣嘢都冇咩可能做到
生活簡樸寧靜,着舊衫出街冇人理。物價同香港差唔多但質素高。
至於凍唔凍,住西岸暖好多,雖然天陰陰既日子都唔少
先前上巴士,乘客及司機會打招呼,落車乘客講thank you,人之間既關係單純些
質素高已經好好
生活簡單其實都幾好
有camping road trip 滑雪

有冇多d唔同城市介紹?
點都好過香港先
我係第二個post po過 下面都係copy and paste返希望解答到你啦

我黎咗加拿大4年
住過ON省
宜家人就係BC省
所以我算兩邊都住過 希望比到大家對於加拿大嘅生活概念

天氣:溫哥華>多倫多
黎咗溫哥華半年有多 落過兩三場雪 未黎得切鏟就落雨溶哂
多倫多真係半年都冰天雪地 鏟雪鏟到驚

夏天就兩邊都差唔多

食:多倫多>=溫哥華
個人覺得多倫多餐廳好食過同多過溫哥華 但係你係加拿大 多數都自己煮飯 所以睇你平時習慣啦 最好學識煮飯

洗費平:多倫多>溫哥華
普遍溫哥華洗費高過多倫多 車保險壟斷 油價維持125以上 (而家145走唔甩)仲有消費稅多過ON省

雖然話就咁話 但都好睇你最後邊到搵到工或者邊到有親戚朋友 出到外國 識人好過識字 真心

係加拿大搵工 多數都睇你有無工作經驗 有實習經驗係好事

學費:
College2年(1個sem CAD$6000-8000)
total 4個sem

大學4年(1個sem報5科 CAD$15000, 一科3000+)total 8個sem

以上未計屋租同日常開支
屋租大概(CAD$550一個月一間房唔包食)

如有錯請指正
同感 落車行入mall都凍撚死
我都係 YEG, 諗番high school日日無走堂 冬天 7 am去番學 真係好佩服自己
你講得好詳細,我温哥華同多倫多都住過好耐,大致上差唔多
多倫多有屋企人或真係想多d機會揾工就啱d
温哥華如果做IT工都ok,其餘就慘情d,不過居住環境舒服得多,多倫多除咗冬天辛苦之外,夏天温哥華大部份時間係唔需要開冷氣(好多屋就係冇冷氣)
呢排多倫多物價都貴咗(升幅高過温哥華),所以洗費就接近咗,不過都係多倫多平少少,食茶餐廳温哥華其實同多倫多冇乜得俾,多倫多多好多都未講質素,日本嘢就温哥華大勝
仲有多倫多TTC嘛嘛,覆蓋面積有點大有點慢,skytrain我硬係覺得舒服得多
揸車就多倫多落downtown得一條highway,所以rush hour塞到瞓街,温哥華就直情乜highway,係咪rush hour都要等幾十個紅綠燈,我個人覺得多倫多有車只要唔好rush hour同人塞就好ok,温哥華去邊都硬係要你行好多local
係太凍頂唔順
而且冇揸車就搞唔掂
其他其實唔錯
我黎咗第一年就買車 有車之後生活習慣都唔同哂 又唔洗等車食西北風 買一袋二袋大大箱可樂都唔撚驚 仲去埋好多地方開闊眼界
所以我黎咗四年幾都無搭過TTC同skytrain

另外溫哥華係無咁多都市嘅娛樂(例如wonderland,卡拉ok)加上又唔興all you can eat 黎到呢邊過嘅係養老生活 行下山 釣下魚
不過天氣真係好好 冬天無多倫多凍 夏天又唔會好似香港咁熱

Btw巴打你宜家係多倫多定溫哥華
我而家住美國
多倫多如果唔係屋企人我真係冇乜興趣返去
温哥華就每年去Whistler滑吓雪順路住吓
買衫有Uniqlo 食嘢方面中西日韓餐想食乜就食乜
租一房一廳係一個唔錯嘅地段大約要8000HKD
大把mall行 好多平嘢執

all in all, Canadian rulez
BC省最和暖
ON省最繁榮
住Markham,Ontario,之前Downtown返工日日go train

依家多咗好多人working from home, DVP、Gardiner冇以前咁塞了,但最辛苦反而係401啲人亂嚟!

食物真係貴咗好多,有陣時真係唔知啲single income family有幾件嗰啲點頂
置業方面,後生嘅如果冇父母幫首期好難買到樓,啲樓係貴到唔make sense!

工作方面,其實唔差,唔picky 好易揾到工

如果喜歡平淡,呢度生活真係幾好。
我自己過得嚟耐,唔覺得冬天超級涷,間唔中with windchill -40°都係維持幾日,一下就過咗!

另外好多人擔心racism ,雖然最近Markham有幾單亞洲人俾人打,但小弟好彩咁多年未遇過,本身多倫多超級多元文化,身邊好多人都同唔係自己background 嘅人一齊,我自己最好嘅朋友、踩單車、釣魚嘅都唔係香港人。
幾好住。一個人一個月兩萬左右可以生活幾好。揾到工就 ok
2月已融雪
朋友住多倫多
佢話而家D人諗住小朋友夠18歲比佢哋可以自己揀性別
住就無咩嘢嘅,不過大部分係大愛撚
住Markham 真係唔洗驚racism 多華人
其實啲人好nice 至少人前表現係
食嘢真係貴成十幾廿蚊加紙一餐
所以通常都自己煮
多倫多租務回報係全球大城市最低咁滯,俾我就租間大嘅,d錢再投資第二度算
種族歧視其實好少,你話職場glass ceiling都仲有得講吓,出街俾人打呢d同出街執到錢應該差唔多機率
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞