其實加拿大好唔好住?

1001 回覆
207 Like 33 Dislike
剛剛宣佈安省進入緊急狀態,要求安省居民非必要唔好離開屋企,暫時係四個星期,因為第三波疫情,醫療系統負荷隨時爆煲,今日安省又三仟二百幾個確診
我就頂唔順 好悶
不過啲司機會讓人過馬路 仲會對你微笑

諗返起呢樣,心諗點解香港冇燈嘅斑馬線d仆街反而冇減慢落嚟嘅跡象

加拿大鳩hea hea又一日,通常玩戶外野多,咩睇極光、打獵、釣魚、露營滑雪之類,d地方好大,人口密度低,行商場有種懶懶閒嘅感覺,有時日照時間長,覺得d時間好多好夠用,空氣好,個人都會精神d,其實香港只不過係因為多人,如果係得200萬左右,可能都好正
我唔知你去邊個centre 我喺多倫多一帶
我考嗰陣 次次去都坐滿人 企滿人 排隊排到出門口
坐counter啲staff多少都有啲閪面 笑容欠奉
考牌官就睇人啦 有好有唔好
跟駕駛學校學車 遲啲做車保有得平啲
呢邊考車我覺得平過香港
我係香港已有牌 跟住過嚟都要重新嚟過
香港1 take pass 呢邊反而兩次都要重考先pass
呢邊比較著重保持速度 唔可以太慢 路牌寫幾快就要行幾快
出入高速公路尤其要留意
香港揸得車都係賤種嚟,香港d斑馬線都唔知畫嚟乜
加拿大同美國西北嗰堆對人對車都禮讓,美國南面就只讓人唔讓車,但係十成人都會斑馬線讓人,其實點捨得見住一堆人過緊馬路嗰陣踩油,嚇又好真係想撞死人都好,人命嚟
一定要有响呢個list嘅先有保險減:

http://www.mto.gov.on.ca/english/driver/driving-schools.shtml
Young Drivers 好似幾大型 但就貴啲
我嗰時就跟All Star
乾炒牛河- of course
I normally buy it from Tai Wong Kee at 新旺角廣場

https://www.zomato.com/toronto/tai-wong-kee-cuisine-markham-gta
搵design工邊個省會易啲
UX design? Graphical design? Interior design?
不過我估全部都係多倫多(即係ON)易d,因為個城市人口大d咁解
Graphic design?
Residential?咁你要自求多福,加拿大大部份人好節儉(即係窮)
Commercial我知温哥華好多firm,不過market我諗都係多倫多大d
要計分?
自己去下加拿大D大學停車場睇下
成個車展咁
好多講中文嘅學生未畢業已經有幾層樓揸手
same失咗業2個幾月了 我又係住Richmond
2個幾個怕咩
我自己resign嘅, 一年黎連工都冇搵, 日日自然醒好撚爽
邊有留學生窮架?
十個可能有一個, 我身邊大部分21/22已經有車有樓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞