其實加拿大好唔好住?

1001 回覆
207 Like 33 Dislike
香港上網149就有一個月
電話plan 88就有
d人仲話香港生活成本貴。。。
邊到貴啊
香港搭車揸車泊車 都貴 違泊又3百幾 呢度任泊喎
香港除咗揸車搭車平,剪髮都平啦
淨係租屋成本都cover 晒你講呢條數啦
仲要加拿大物價平過香港
加拿大barbershop 都好平
問呢D 問題係無意思
同fresh grad 要有經驗先請係一樣
呢邊幾錢
香港大學canteen 26蚊已經有雙餸飯連飲品
如果儲到5-600萬去美國生活ok嗎?
會唔會繼續揾錢先?
假設你有綠咭,600萬再加hea做,去d二三線城市都夠玩好多年
貴嗰d城市600萬你買樓都唔夠
如果諗美國,第一樣嘢係諗去邊個城市先,因為差好遠,由價錢到揾工到生活
加拿大嚟嚟去去得嗰兩三個城市
講真要娛樂去大陸好玩好多
香港都叫好玩
會繼續做嘢,因為都想生小朋友,係擔心治安同驚俾人歧視
美國係發達國家嚟講罪案率係高嘅(可能係最高,睇你用乜metric)
但係又未到新聞吹到好似內戰或者見你係亞洲人就打
一個城市有好區有雜區,係差天共地
多倫多最雜可能係Jane & Finch?我有時揸車經過我都冇乜嘢
美國例如Oakland有d位揸車日光日白都千祈唔好去,但係你好人好者去嗰度把托咩
教育我覺得加拿大平均d,美國又係有好高同好低
即係好似gifted program咁,我個人experience多倫多冇乜特別,跟住我呢排睇到Bay Area有間gifted嘅,minimum係收IQ130,入Stanford係25%,跟埋Ivy League+MIT CalTech係95%,喺美國就有呢d癲嘢,加拿大唔會揾到
歧視你去rural你加拿大同美國都望住你啦,因為成條村得你一個non-white
唔好咁激動住。我想香港的成年人明白,你哋可能的確有許多原因 想有新的開始,亦都好希望可以融入新的環境 但係事實係 你哋係融入唔到。

這一點 在泰先生你身上 , 個人覺得 令尊同你本人的經歷,已經可以令你明白。當然,你仍然有權堅持你一家係成功。

喺加拿大我哋係生活在平行世界,這是一定的,因為我從來都唔會融入加拿大華人嘅世界 你好滿意現在的生活,我戥你開心。

從你的言語中我大概見到你平時生活圈子 是哪些人。 所以你的假設同結論,我 可以理解 但係當然不會認同。 我淨係可以提醒你,美加都是發達國家, 人的圈子好大, 坦白講多數係你永遠都接觸唔到的。 順便答你問題 我唯一的一次移民,就係來亞洲 你也見到 無論去到邊度,我都係積極融入真正嘅當地。

真正的問題是香港的年輕人應該點做, 但這是一個不同的,好大的問題, 喺呢度唔討論
唔該晒費sir
加拿大度度都可以揸車, 香港度度都要行, 等車, 等泊車, 其實時間上唔係差好多。
admin officer 1221
Supervisors, general office and administrative support workers 1211

admin assistant 1241
Business development officers and marketing researchers and consultants 4163
與其話多姿多彩不如話係娛樂方式唔同
加拿大人都可以覺得放假去行山滑雪玩車好精彩
唔係個個鐘意出街同人迫商場
可唔可以俾啲實質例子講點樣多姿多彩?
放假已經唔知可以去邊度
周圍都係人
香港有啲咩咁多姿多彩快啲介紹俾我知
冇錯
一講到住香港實收皮
加埋比支共控制
讀體育出身 英文麻麻去到可以做啲咩
做燒㶥求行情
Push
爭住請啦
絲打住多倫多?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞