其實加拿大好唔好住?

1001 回覆
207 Like 33 Dislike
讀書時住過10年溫哥華,幾鍾意呢個地方。

不過洗費唔平。

租樓 ($800-$3000)租間劏房最平

食($1500 - $2000)餐餐自己煮就平啲。

汽車保險 + 入油 ($800)

如果唔養車,又慳啲洗,$2500/月都夠用。

唔係三年咩? 一年L兩年N
我都係walmart到遇到
你講呢啲我完全同意 你講嘢嘅口氣我都知道你喺加拿大住咗好耐

其實我都唔 在意咩歧視 住喺邊度都有角色個樣嘅問題 我哋嘅生活又唔係由人哋嘅 歧視 來決定 理得佢點諗

喺多倫多嘅時候我記得有一次有個朋友同我講 想回流太遲 想 退休 太早 唔知呢句說話你有冇感同身受 我自己就覺得 好彩當初 唔怕連根拔起返咗嚟

anyway祝你喺加拿大生活愉快
BC = British Columbia = 英屬哥倫比亞省
ON = Ontario = 安大略省

排專科真係等到仆街
有錢都冇得快啲睇
係wo
omg好彩之前係美國考左牌 轉加拿大唔洗L同N
3年掛牌 又唔車得人 真心痴線
Hea嘅我即刻諗起HSBC
十分認同

香港 台灣醫療真係好過加拿大
有唔少加拿大人都攞免費醫療嚟打飛機串9美國人
但講真如果你喺美國有買medical insurance基本上都可以claim 唔少 而且質素絕對係好過加拿大

仲有加拿大又唔少醫生都係喺某啲南美洲所謂嘅medical school 畢業嘅 我就唔係好信得過呢啲醫生
如果得學神證 有冇得免路試?

係香港考左兩次 都唔pass
你喺香港有錢嘅話直接去睇養和
你喺加拿大有錢都要慢慢等
基本上邊撚度都好過中國香港
好多香港有錢又早期移民嘅藍絲,佢哋上咗岸,唔明今時今日真香港人嘅苦況同絕望!
大學canteen都幾貴下
有保險美國係好好多,我認同
但係我又未見過加拿大有南美洲(you mean Cuba?)畢業嘅醫生
有你都唔去睇啦
連國際車牌都要考路試 點解學神證就唔使
最鐘意一個屈係屋企
BC省即係英屬哥倫比亞省
ON省即係安大略省
唔知你貴嘅定義係乜
不過一定平過香港一大截
如果你賣咗香港層樓
一定夠你喺加拿大買返一間重要大好多
Sheriff 點解
我唔評論香港醫療質素啦
我自己遇過既醫生so far 都幾好
有朋友要做腦科小手術都係只係排左兩三個星期左右
我好彩冇入過院 淨係去過clinic 睇小病
Book 好時間等左10分鐘左右
你話呢邊得public hospital 肯俾錢都要等我認同既
但質素黎講我遇過既都唔差
都係差佬一種
sheriff係成個county咁睇,police通常係跟city limit
美國就係咁計,加拿大唔知
其實講嚟講去我都係心痛 香港的年輕人 要去行一條所謂 移民之路

你哋自己諗一諗 你喺香港出世有家人有同學有朋友有同事 你熟識呢度嘅語言 道路 人事 你完全可以同朋友 一齊面對所有嘅情況

但係 居然會選擇去一個 同你完全冇關係 嘅新國家 你以為你面對的挑戰就會容易好多你就會生活愉快 呢個邏輯根本就唔會通

你哋所見到嘅 所有挑戰都係利益引起的 如果你明白這一點,我話畀你聽 在所有地方都會有利益的衝突 你明唔明
咁差唔去大灣區?
加拿大人心理敏感得過鄰國?
五眼聯盟你搵個差過鄰國既再話我地知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞