其實加拿大好唔好住?

1001 回覆
207 Like 33 Dislike
你錯重點 個post屌ig shop淘寶野當lulemon水鳩人買姐
我啲t著咗十年八年都未掉
出咗香港人working permit 啦
唔識人可以點搞 點搵工個啲
+1, 想知ottawa會唔會易D搵工
多倫多夏天有時好熱
成40度,架車畀太陽曬完個軚會邋手
BC呢邊點都無咁熱,不過會多雨啲
所以vancouver aka raincouver

你話BC啲稅貴過ON
如果計sales tax就應該唔係
BC sales tax係12% (5% gst + 7% pst)
ON sales tax係13%
唔明點解你話ON sales tax平啲
除非係ON嗰邊多啲嘢可以退稅啦,咁我就唔知啦
有啲錢同有時間讀個有co-op program嘅college
已經有工作經驗 識人好過識字 networking好重要
仲有呢邊睇重local 學歷/experience
咁salary range有幾大
例如普通文職office工
首先搵幾間你想讀嘅大學
其次搵下你想讀邊科
有啲學校可以一次apply幾科
咁你就focus果幾科搵學校
確定某幾間有得讀喇
咁你就比較下學校排名、學費、入學要求等

如果唔係冷門科 有啲網甚至會幫你比較同一科但係唔同學校嘅要求

自己嘅事就上心啲 要自己查下睇先明架
Van生活費大過GTA係因為樓價同車保?
食都係Vancouver貴d嘅
住(買)以前就差好遠,而家都開始近d,不過多倫多嘅屋普遍大好多
住(租)就其實差唔多
係因為你本身有d家底姐
咁唔識英文就當然要跟住一個識英文嘅工頭啦
唔係點知開工要做乜?
移民英文個要求係跟行業
一般都係定咗係幾多就幾多
雖然理論上係可以改
但係通常都唔會因為有太多申請人就去改
所謂嘅多姿多彩=嘈喧巴閉,迫
你諗下會揀移民個啲佢地留係香港係咪真係生活愉快先啦
B+ 好似min requirement 姐係3.2gpa
有啲淨係睇尾兩年
有冇人試過喺Montreal生活過?想知道唔識法文係咪會生存唔到
Sale tax你啱

但係bc多個回收費 例如買箱水三蚊 回收稅又要三蚊 除非你好有心去recycling
咪撚講呢啲廢話啦,有錢邊度好住,咁咩都唔使討論啦,連登好多人都好鍾意講呢類廢話
科科/每一年都唔同
好想去啲好慢活嘅地方住
樓價可能會影響大啲
車保就未必
無人叫你買架好貴嘅車
你買舊車又小心揸車,車保遲早都會平返
過去讀書定做野?
咁為咗環保點解唔recycle?
乜ontario依家都唔使recycle咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞