其實加拿大好唔好住?

1001 回覆
207 Like 33 Dislike
加拿大好好、太好,對老人家最好!
Downtown 唐人街有間食開
Lunch $7.99 一盒碟頭飯/炒飯/炒粉麵
唔想煮就會去買
算啦
見佢講多倫多冇香港人 公司得佢一個Asian /移民俾人排就知佢假膠黎
由佢單機啦
多倫多100%得,要車就car sharing
本來都費事再講加拿大醫療 見到你講我加多幾句

如果我開一間鋪頭 標榜 質素上升 價錢超低 但係我的舖頭係冇貨的 你想唔想幫襯

等我話你知加拿大基本上不存在醫療 無論睇醫生或者去醫院你都要等餐死講緊係等五六個鐘十幾個鐘嗰隻

根本原因係 北美洲的人 非常懶 喺呢種情況下以為靠政府 就可以實現免費醫療本身就係一個非常愚蠢的設計 所有的醫生只要討好政府一家就可以包收幾十萬年薪如果你係醫生會唔會再努力做嘢

我自己喺美加歐洲 亞洲其他國家都住過我可以好清楚話畀你聽現時香港的醫療制度係全世界最 優勝 唯一的問題是曾經有大量外來人口濫用制度 但是政府沒有 採取措施 香港醫療制度的優勝 是因為制度本身的設計華人本身身體質素較好 醫療教育社會風氣都優良共同造成的 原因非常複雜 其他地方亦都 很難復制

無論如何 討論到加拿大 麻煩大家唔好再hard sell加拿大所謂醫療聽到都頭痛
之前有個日本人喺加拿大因為武肺俾人打
$550 一個房響邊度搵
BC 租金貴到仆街

我住Coqutilam
直接歧視就無
但冷暴力多左,我自己都遇過
針對亞洲人既罪案多左好多
旅行就好 長住不了
冇地方好過香港
租屋 550cad咁平?
我上網睇租Toronto sharehouse 都要600-800 cad

同埋我想問稅前月入 3300 cad 點洗?
一個人洗
假設一半(1600 cad)用嚟交租(sharehouse)+稅
另一半(1600 cad) 俾 衣 食 行
應該有錢淨
掉返轉吓話
長住就好,旅行就免
邊有人去加拿大咁撚on9嘅地方旅行
Winnipeg 你不妨查下罪案 發生率 呢個都唔係最恐怖的 winnipeg的罪案率 咁高原因得一個因為大家太悶 你係嗰度住幾個月就明了
我睇完覺得自己同佢活响平衡世界
曾經試過係Walmart 無啦啦俾鬼佬用粗口問候
呢位巴打同我認識嘅多倫多/Markham好唔同 住咗廿幾年好好彩冇乜遇到歧視

呎度生活一定不是多姿多彩, 但有家庭後其實對小朋友好好, 夏天可以camping單車BBQ, 冬天滑雪溜冰跑步

一定有大陸人, 有好人唔好人, 但朋友可以自己揀. 藍絲都有但都好多係黃
得 利申有牌冇車 搭鐵返學
咁我有時都指住大陸喱屌佢老母啦
動口不動手咪算囉
呢排美國有幾單打到死咗嗰d就真係慘
北美有Corolla Hatchback棍仔
做邊間
點解我忙到仆街
如果你同我係平行世界我遇到的問題你冇遇到 我唯有恭喜你

我同你講咁多你話 你話我假膠 冇問題 淨係希望你唔會有一日諗起我講的 就話話當初聽佢就好了 如果唔會就太好了 我講呢啲都係因為 想幫 下手

搭返第一個問題 我晨早返咗嚟 哈哈哈
罪案率高係真
見到有個Winnipeg page都成日share血積同屍體發現
去到盡快考 因為考完重要等成2年先變full
冇揸車真係會等到傻
仲要睇你住邊區
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞