其實加拿大好唔好住?

1001 回覆
207 Like 33 Dislike
有,Seattle咪係囉
天氣同温哥華一樣
揾工好過成個加拿大加埋x10
入咗加藉用TN Visa就攪掂

多倫多係辛苦d,但係又唔係世界末日嘅,住一兩年儲返d經驗再去温哥華就會易得多
我係經啲華人forum搵所以易啲 個陣只係一個目標就係拎信移民 所以我所有搵工網站都有用 indeed有好多類似你想要嘅工 不過要預咗狂send resume
cv方面 個人淺見就描述多啲你嘅成就 例如你係上一份工/intern 嘅工作表現 唔好齋寫工作內容
interview 當傾計 做好資料準備
中文優勢方面要睇下你想in個間公司啲target clients係咩人 如果係對華人 咁一定加分

希望幫到你~
吓 香港濕凍世界第一
有錢咪去到邊都多姿多彩...香港無錢住公屋人人迫地鐵又好豐富人生?
不過加拿大對我黎講易去啲,有express entry
咁扺屌
過咗40 歲有family 先識enjoy
咁睇嚟你注定留返喺香港做奴隸
加拿大既大陸仔多數廢j
如果有錢可以afford 到學費+生活費 我自己會揀去加拿大讀postgrad cert
因為學費同香港讀master 差唔多
但起碼係加拿大學歷+一般都會有coop
方便你第時係加拿大搵工
https://www.youtube.com/watch?v=z1J8Z90t6jc
頭先貼錯
我用影片講比你聽
sor 派膠 講錯
應該係有冇得免筆試
美國直情係癲添啦,你當係gta咁差唔多,大型私人機構控制政府,啲人就好似brave new world 咁,戇鳩鳩咁樣開心一世,唔知道自己其實俾人操控住
我住Ontario
好多公司請admin 唔難搵
2500 - 3000 *before tax* per month
我係加拿大讀完書 返咗香港兩個月 用咗三個月就搵到工
想感受下凍就嚟Manisnowba啦
Push
香港3度濕凍
等於
加拿大乾凍負20~30度

Lm
巴打white rock 邊個位一家幾口住較好同平租d? 未買車,原因係冇車牌要過來先考
如果喺香港鍾意夜蒲,出油尖旺,行街睇戲食飯,買野,掃街,去葵廣

呢度可以講係0(都有商場比你行但預個feel係尖東個啲 好似返咗90年代頭咁)當然搭sky train 可以去遠啲啲去到啲更靚既 .... 但都係咁囉....

上面個堆野(小弟同老婆都30+ )喺香港已經做過無數次了 已經無感覺了

歧視方面 我既答案不能作準 因為呢度Richmond 真係蝗多 台灣都多,但係個個都好守規矩有禮貌既 推門會幫你㩒住讓你行先之類...唔係你想像中羅湖商業城咁
不過你唔係去買餸去supermarket ,或者食嘢,你見到人既機會係好少,此終地方真係撚大....
最有印象既係去IKEA 比鬼婆行住屌過一次

廢噏完 總括嚟講 你唔鍾意人煙稠密 唔鍾意同人迫既 一定鍾意...對唔鍾意既人黎講一定係地獄
你應該未感受過加拿大乾凍負50-60度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞