其實加拿大好唔好住?

1001 回覆
207 Like 33 Dislike
Are you Coffee?
Shopping Mall d厠所通常都非常乾淨
嘩 而家lockdown 搵廁所濕滯囉
試過行湖邊 行到我同朋友急到唔知去邊去 行到Union station先有廁所
唔知幾錢
我十幾年前間屋都已經有
加拿大如果你係窮人或普通階層,你會好開心,因為d福利真係好好,生小朋友d津貼夠cover哂養仔既錢,而且加拿大d咩課外活動,學校都有包,補習都唔興,但如果有錢人就交稅交到仆街
Mall d廁所基本上OK
除左公園,工地or camping site 無咩公廁
點解可以突然諗到呢個問題
自己睇target邊間U啦
加拿大人有冇英文補底班我就好好奇喇
多數都比international student
語言學校呢度大把 通常俾啲英文唔好啲人讀college之前補底
camping site無公廁
咁啲人點去廁所
有錢唔緊要,你唔好喺加拿大揾錢就得
你喺香港帶舊錢過嚟係勁爽嘅
除非係high school 轉入去啲大陸仔
不過個堆通常都係係物以類聚
Mall ok
但前排安省provincial lockdown mall又閂公園廁所都閂埋 dklm
咁要問下劉細良
打少左個「之外」
另你誤會左,Sorry
果d地方有
聽朋友講佢嗰頭好多賓仔印仔都唔識英文去做地盤
人工就唔知,不過佢地會有個類似呀頭既人負責溝通咁
佢好似係BC嗰邊
其實考慮得移民都會諗你果啲嘢 但點解唔諗吓人哋點解揀移民
有公園.有大車站,有油站就有厠所算唔算?超級市場、hardware store都有public washroom
都係要比稅 even上年個一萬蚊
澳洲都係咁,因為撞親人係好重罪、有排坐,所以司機一見行人都讓咗佢哋先
仲有餐廳係武肺前都大多肯借廁所
Omg yes! thanks
另外都想問下果邊開startup會唔會好似香港咁cut throat/competitive? 怕唔夠人爭
好住又點??? 有無資格過到去先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞