其實加拿大好唔好住?

1001 回覆
207 Like 33 Dislike
唔會,你對住嗰個drive test center 條友分分鐘自己中學未畢業一般係好nice同好有耐性嘅人先可以响嗰度做
平時鏟草都唔野少
你如果跟師傅學車,佢哋有啲方法排期,以我所知G1唔會要排一年囉
冇乜娛樂 但好住
會計工係有,冇加拿大經驗就可能唔係咁易,part-time or contract 多
我自己唔識,但我啱啱search ca.indeed.com係有幾多listing
唔該哂你先巴打多謝你既意見
令到我真係想唔係香港考車就過去
香港就算有牌過嚟都要重新考過,
所以真係唔好浪費金錢。

安省嚟講,呢邊筆試有書讀,中英文版都有,真係唔難
當你考左G1 driving permit ,你就可以揾師傅學車,
佢哋一般會就住你進度去睇你幾時適合排期考G2路試

希望幫到你!
要考埋
咁language test就要畀心機考到clb9喇!
係嘅 但想方便就要負擔重租喇 我而家住得幾自在
又藍又紅果間
我唔响嗰個field,真係唔咁亂答,我估計香港係四、五月畢業?你會直接local fresh grad爭,會未必有優勢。
College 如果有co-op term就唔同講法,因為有機會賺到本地經驗,又冇Master咁貴
550 好多年前了
我係滿地河(Montreal) 住超過10年,我住離downtown 30mins 嘅suburbs。我就覺得好好住,地方大,做嘢又唔chur,但係entertainment 就要D時間習慣,呢度之前多數係 pubs,hockey,skiing,BBQ,同埋好多唔同 festivals,商場或者行山個D就少D或者冇香港咁 accessible.

生活方面,我自己住2房 $1300 CAD / month,每個星期grocery 大約 $30-$60,之前會買巴士票就 ~$110 /month,如果車就gas ~$60/tank/2 weeks,internet+cellphone 大約 $100
有錢梗係即刻去
如果唔係做工人,做工程師呢?
而家安省搞唔知乜9 emergency brake,考車嘅嘢可以等下年。
會比ON平少少,按你咁講
喺香港工作d經驗冇乜公司會理
如果你諗住最後都係嚟的話,早好過遲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞