其實加拿大好唔好住?

1001 回覆
207 Like 33 Dislike
lm
唔回流
等緊見官去美國
教育嚟講
美國多一流大學,但係都多野雞,中小學公校睇吓邊個州(例如CA係垃圾,MA/NJ一等一),校區極為重要,一係就私校算(尤其CA)
加拿大大學平均,冇乜特別好或特別衰(好似McGill/UBC唔係真係咁好,落到美國人哋識7你,係得Waterloo嘅IT同UT嘅少少科先得,如果留加咁讀邊間都差唔多),中小學校區正常已經ok,話乜乜名校區係用嚟炒樓用,我二三十年嚟多倫多嗰陣話非常好嗰幾間都收收地皮,冇傳統名校,新嗰d就名d,因為嗰d區貴,區貴嘅細路通常讀書高分d,基本上冇人讀私校
英國澳洲唔太熟,但係感覺上我美國degree我去邊都得,英國抆水,澳洲冇人理
安省如果去偏遠地區,例如如George Town,Cambridge 或者London會平好多,但要睇佢做咩工作,同埋有冇得working from home. Montreal 始終唔可以一啲法文都唔識,揾工會被限制咗。
我係美國想移民加拿大
come
加拿大睇醫生係咪有公立醫生
質素點 會唔會要等好耐先有得睇
加拿大只有公立
質素ok不過普遍排得耐,輕症我勸你唔好去排隊
大鑊嘢都快嘅,overload就一定不過唔會要你等死嘅
同美國比冇得比(如你有保險)
加拿大專科多d restriction,呢樣唔做得嗰樣唔做得,例如我鼻敏感,呢度做咗一種叫balloon surgery嘅方法,我同親戚講(佢都有同樣問題),佢去問多倫多專科,唔俾做,係落後少少
仲有生仔,你有保險喺美國生仔係住酒店咁,加拿大我諗實唔得,香港我諗養和都未得(地方唔夠大)
咁講啦,今時今日,你邊間大學出嚟,其實對你揾唔揾到工係冇必然關係,我亦都見過唔少college grad可以好屈機。見工態度,你有冇做好功課先見份人地係睇得出。

至於中小學所謂名校區,如Markham Bur Oak其實係因為學生背景好多亞洲人本身讀書超勁,拉起晒啲分,而唔係學校做得特別好

私校呢就分好多種,有專做留學生亂9收人
亦有好多真係又有錢又白嘅名牌學府,學費十幾萬一年,咁值得與否就見人見智啦
我仲以為加拿大會好過美國
美國有錢就有好醫療囉
一般人既保險基本上個 deductible好高下
個個月交錢但係份野用唔撚著
私校我指UCC UTS Bishop Strachan嗰d,野雞嗰d攪笑啫(雖然有佢哋用處,summer讀用嚟拉高分博大霧)
但係嗰d最標榜係入美國名牌大學(除UTS),咁我不如去美國讀High School咪仲接近
大學呢,出咗嚟做嘢就冇乜人理,但係最有用係個recruiting,所以Waterloo > UT我個人覺得因為Waterloo嘅recruiting係真係好到冇人有,如果計IT我諗Ivy League都係差唔多,你睇campus recruiting邊堆公司去你就知,其餘乜表現就食自己,不過冇人嚟recruit係差好遠
制度上加拿大>>>美國,美國個制度係死症嚟,cost per capita比其他高一倍都唔止,仲要年年直線上
但係對你個人嚟講就睇吓你有冇保險,如果你要嘅係質素,美國先會俾到你最top
咁如果見專科
例如照個胃鏡 由見第一個家庭醫生到照個鏡
要等幾耐倒?
同你身邊既人多唔多complain 話好憎加拿大既醫療
有無聽人講話比加拿大既醫生斷錯症?
幾耐難講,我聽過一個月又有,兩三個月又有
美國我就幾日就得
錯症嘅問題會唔會因為加拿大通常都冇second opinion?乜柒嘢都要經家庭醫生,佢一錯就玩完(我有親人就係咁,拖好耐先知原來一早有cancer)
美國成日都斷錯症
同埋大部份平民保險都係要經家庭醫生轉介
我美國用PPO唔洗referral
美國如果冇好保險真係大鑊,呢度唔係個個都好
加拿大就個個一樣有條baseline
Big Apple?
I did my second degree there
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞