其實加拿大好唔好住?

1001 回覆
207 Like 33 Dislike
咁你持有加籍定美籍?
想問吓多倫多多唔多soccer pitch?
多倫多個邊啲college點樣?會唔會好chur? 下年過去讀diploma
如果u grad走去加拿大搵番工程嘅工會唔會好難,要send cv send成年?
如果英文差係咪會更加難搵到工。
宜家好困惑,好驚到時去到搵唔到工成年食曬屎咁。之後失敗返香港
兩樣都有
週圍都有,每間學校最少一兩個,乜人都可以用,除非你攪league咁就先要book,但係你自己揾夠人踢先得
edmonton誇張過多倫多
個邊周圍都暖氣! 反而依家夏天熱咗好多,但唔似香港咁周圍都有冷氣
夏天成日四十幾度,唔講得笑!
On9 先整發熱線
融左D雪變左水,流到去冇發熱線嘅地方又變返冰
仲撚大鑊,到時鏟都鏟唔郁,仲跣到仆街
識得用一定係灑鹽
你係咪真係住加拿大都成問題
响香港咁chur嘅環境讀得到書,呢度會冇難度
what do you mean by chur?
Push it to the limit
你冬天去D有錢區睇下
條driveway 乾淨到仆街, 好似夏天咁少少水漬都冇
好多都係得露天停車場
尤其市郊 或者outlet mall
唔係個個都住大城市架
有啲mall係有有蓋停車場 但係死場 啲舖頭好渣 根本唔會去
其實唔普及嘅原因有幾點:
Cost of Retrofitting
Efficiencies
Reliability

如果好短時間之內落好多雪,係會溶唔切
暫時只係可以用响concrete or asphalt driveway,
當你個concrete driveway 係花成幾萬蚊整,之後再retrofit ,界坑,再fill返佢,你就會void咗個保養,而concrete 分開唔同時期落,密度有差別,最後會得不常失。

另外近來啲人興砌石,因為平過concrete ,又靚又耐用個一般asphalt,令到heated driveway 更加難入主流!

最適合做嘅時候就係你打爛條driveway重新做過時順便lay down 個radiant heat system,但係真係好貴,值唔值得真係見人見智!

如果你住嗰區經常成尺雪,呢個solution係唔多理想!
其實而家residential cordless snow blower 好易用同affordable,更加值得invest
係。亦住過幾萬人細town
正解。

無錢/貪平 整得半桶水就梗係好似佢講咁啦。
oh! thanks
Piece of cake here
Barrie?
呢度唔知有冇1%人用heated driveway
一來貴,二來成日要維修
有錢人唔出街就算,就算你條driveway溶咗,你都要出面條街攪掂,仲要等人剷走條雪壩先得(如果好大雪)
如果唔大雪你揾人剷咪算

自己衝出嚟柒未你依d囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞