其實加拿大好唔好住?

1001 回覆
207 Like 33 Dislike
LM
唔該晒~~只要有地鐵嘅話冇所謂,住嘅地方有獨立廁所同廚房就得,依家武漢肺炎咁勁費事同啲唔知乜水share用
想問下巴打 其實香港fresh grad去apply當地嘅teller
係咪都唔係咁易會請
Hard to be a teller without Canadian working experience.
咁UTS有Nobel Prize winner添
UTS係university preparatory school嚟,某程度上可以叫UT直資
我心諗,攪咁多嘢入UT我真係仆街
同埋佢攞financial aid嘅比率都高,咁睇你想唔想咁玩
UCC嘅地段我有Harry Potter讀嗰間嘅感覺,UTS你可以去唐人街飲個茶先
But how could a HKer earn local working experience when most jobs require it? Is working in McDonald’s count in it?
天氣咪似囉
試過零下廿幾三十度咪知大唔大獲囉
凍到門口結冰
出門口行去超市一條直路都係行5個字姐
UTS絕對係勁嘅,同UCC應該同級嘅
但係入Ivy League比率上係比UCC少d,喺唔知邊度睇過
毒撚好住可以不斷摺係屋企地方大
香港係真係多姿多彩
去到實好多人呻話悶
唔該巴打

拎到 PR 之前都會預燒穀種, 之後會轉行做水電佬。
毒撚天堂
咁呢個真係北歐都係福利國家,都係適合一啲退休嘅人
如果Ca vs UK vs USA
邊到適合移民多d 3x歲,會結婚生b
UK未住過
想揾錢,美國,但係美國生活上政治上都比較辛苦
加拿大真係大家都求9其其咁,睇你鍾意乜style
美國做窮人好慘(居住環境可以極衰,因為有d地方極舊),加拿大衰極都有個譜
公立好好,但係你會等好耐,急診又等好耐,排期亦都等好耐

平時我哋有病痛係會去普通私家診所, 但係因為有醫療,所以嗰啲診係向政府收錢,唔係我哋,嗰啲就唔使等,而家有肺炎就全部變成網上睇症
喺香港同一個大廈都會中招喇,我覺得你擔心太多,如果你唔介意寂寞自己住係free 好多
咁如果個胃唔舒服基本照胃鏡或者腰痛照個mri 要等幾耐呢
同埋物理治療呢d洗唔洗自費
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞