其實加拿大好唔好住?

1001 回覆
207 Like 33 Dislike
如果係多倫多考嘅話 最快幾耐先考到車牌?
晨早姐係幾早
可能就係返左黎所以你d info唔update
冇喺外國學過車 最快20-24個月
失業 申請緊PR中...
係 日常生活如果住既location方便真係冇問題
但去玩冇車真係好唔方便 好似之前long weekend 去打bowling又去飲野 出Coquitlam又入Vancouver, 有車20分鐘 坐車起碼個半鐘

但係去vancouver方向番工真係唔好渣車 日日相反方向渣 見到對面d車塞塞塞真係辛苦 而且而家covid已經係好左 到時完covid重嚴重
屌,Edmonton 係真係凍,好彩間U每個building 都有connect,唔晒行出面
應該雪櫃比外國暖
而且雪櫃唔會有風
藍領工 如水電 讀左program 實習完
多數幫人打工 定做journey electrician/ plumber

收入如何
就咁上網睇下glassdoor 見engineer 好搵啲?
D港女好正
細個老豆唔俾我買車
我住south side新區返NAIT
要轉3程巴士先返到
放學又係咁

新區無巴士仲要行15分鐘出個巴士站
我都唔知果時點捱
其實大部份時間都係用黎等考路試,學識揸一個月都搞點
好好住但好悶
College 同u 其實有咩分別?
有好多原因
一嚟墨佬黑人多,呢兩個種族極度排外
二嚟係郊區vs城市,你喺加拿大好難接觸真正rural嘅人,美國多d人住rural
三嚟美國多紅州,有d係極保守
四嚟美國racism TVB先會報,加拿大郊區有racism鬼有人知咩
邊個page?
想知Alberta 住嘅巴絲有冇覺得有racism
GTA Vancouver 有色人種已經多過白人啦 係真人口普查figure嚟
悶就會殺人?
安省 你考咗筆試就可以搵個人磅住你揸車
唔一定要教車師傅 不過有上堂保險會平啲
咁你老豆都幾mean 下,買架車好平姐
Montreal好唔好?但自己唔識法文
College 咪學院
入面有diploma, certificate 有啲會有埋bachelor 讀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞