其實加拿大好唔好住?

1001 回覆
207 Like 33 Dislike
一家四口夠食,平過自己煮
加拿大中餐好多粵菜 應該有
好唔好食就唔清楚
諗住番on 23年
多倫多很適合小朋友生活, 讀書壓力少, 多outdoor活動, 但樓價開始貴所以很多年輕家庭向郊外移

主流大公司一定唔會有racism, 至少高層會強調diversity

我住Markham有好多茶餐廳, 酒樓, 日本東南亞餐廳, 仲有超市, 非常方便
食野天氣温和一定係溫哥華
但做野機會一定係多倫多多好多
加拿大同美國差唔多,但加拿大人無咩racist,而且出左名nice
美國人又rude 又racist

加拿大養車都易
而且做少生意容易
牛河周圍都有,仲大部都唔錯!
LM
Greater Toronto Area幾好住,都算方便,不過一定要拎車牌先可以去多啲唔同地方。生活好chill,呢邊啲公司都幾注重work life balance同埋diversity and inclusion
Me too
所以先開po問
Lm
住 Burnaby, 幾舒服 要行街有街行,要野食有野食
渣住車 周圍走 泊車又冇downtown咁辛苦 好多都係free parking

好多人種 唔會racist, 同普遍friendly d. 係美國出街見過有人唔講英文比人屌 fucking speak English,呢到唔會

渣車d人就燥底d 成日一轉燈你唔0.5秒比油就砵9你

做野文化好好多
又唔洗OT 做完野就準時放工 430番到屋企

賺就賺少d income tax高冇辦法

近黎樓價係咁上 但起碼香港買apartment既價錢搵到townhouse
幾ok,同埋份量好大!
4:30
加拿大排華唔好黎
有冇去tarofish,sashimi超正!雖然有啲貴試過幾個friends成盤海膽買返去!
可唔可以再講多啲burnaby
如果冇車會點
其實你番downtown 不如坐鐵,除非有車位比埋你啦
唔係日日塞 日日搵位真係好煩 downtown既 治安又差 就算泊室內都會比人爆,d停車場大大隻字寫明唔會賠

有冇車方唔方便好睇你租/買邊到
近sky train/supermarket既話其實冇車都唔係唔得
但當然假日出去玩就冇咁方便啦
好唔好食先
不過10蚊多成咁已經好滿足
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞