其實加拿大好唔好住?

1001 回覆
207 Like 33 Dislike
幾十年經驗嘅工程師都搵唔到工
今次owp好多人得幾年工作經驗,甚至fg去
咁咪仲難搵工?
不嬲都係無local經驗係輸蝕好多
難唔難易唔易個個唔同
你英文流唔流利就已經唔同
社會環境不斷改變,EE底走去做programmer大有人在,亦有同學chem eng畢業揾唔到工走咗去做地產經紀發到豬頭。我老豆當年馬死落地行,但多咗時間陪我哋,以前响香港佢成日公司做嘢好日唔見一次!
加拿大人真係幾friendly ,上巴士司機會問侯早晨,啲車尚算乾整.
之前去過澳洲,唔會咁之餘,啲司機位有鐵欄之餘仲要㗎㗎車啲玻璃比童黨刮花晒,好多生番.
咁你有畢業證書公司又好難唔承認你學歷,
但冇相關本地工作經驗,揾工一定會冇咁smooth,
會有機會俾人壓價。但有咗第一份之後條路會易行好多!

至於我老豆,佢一路都冇再揾到本行,走咗去做物業管理相關工作直至退休!
澳洲唔知點解周街都係童黨
睇youtube啲人話UK大把童黨,利申未去過
未試過?一睇就知你新移民
17年我返香港凍到pk!我呢邊出入起有車,室內有暖氣
接觸左多啲唔同人會變既
識得太多外國藍撚
仲未決定到
兩者差距都幾大,UK發展機遇好啲,經濟規模大過CA好多。CA係典型福利國家,你唔會發達但係唔使擔憂生活。
加拿大公廁👍尤其商場入邊嗰啲..對我呢啲玻璃肚..日本同加拿大真係可以放膽周街食!
住過幾個暑假

啲人真係好好,好開心識到好多鬼妹鬼仔。
退休一定正到仆街,我都想移民過去,過啲簡單嘅生活
有錢人去火星
最近開始in多倫多既工如果有Offer就會即刻返去
有冇人準備回流?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞