其實加拿大好唔好住?

1001 回覆
207 Like 33 Dislike
政府係咁派錢,遲早破產
警察都friendly 好多
我係美國都加拿大都pull over 過
加拿大d 警察chill 好多
美國差佬出名痴線燥狂兼on9,人工高到上天花板
加拿大最少人工低d,納稅者條氣都順少少
有權就濫用唔係淨係香港先會發生
好 ! Vancouver
好凍啊
我閒日都係自己煮多,但weekend暖就bbq,凍就打邊爐,再唔係去congee queen take out
我隔離屋個仔做警察,super nice,又成日幫我鏟雪! 佢話人工其實幾唔錯,但佢話壓力真係睇邊區,Toronto、Peel就壓力超大!
住大廈天冷熱到PK, 室內日頭熱到差唔多30度,放工返到屋企要開窗透氣, 武肺之後 WF H有時要除曬衫先頂得順。

住house嗰啲,通常好凍(因為自己俾暖氣費),成日喺屋企都要著冷衫之類。

法例規定冬天室內唔可以低過18度,如果物業出租俾人。
十個省有唔同格調,雖則所有人首選GTA(大多倫多區) or vancover. 其實仲有好多唔同城市可留意下,我就選了了安省倫敦,係呀,有個城市都係叫倫敦。黎左半年。另外有朋友準備回回流Edmonton,亦有Calgary
住咗幾十年從未剷過雪。

住大廈/townhouse, 有管理處剷。

住house,俾錢請人嚟剷。
只去有室內停車場嘅mall,無問題。
識得大把同事無車,專業人士。

無車搞唔掂係睇你住邊。
溫哥華定多倫多?
都係隔唔時買開餸出開街
唔想煮咪買下外賣
First Markham place or 半島
加咗 minimum wage (有酒牌$10 -》12+ , 無酒牌 11.6 -〉 14)之後啲餐廳貴咗好多, 但tips仍然想人俾10幾20個%。

痴線。
喺溫哥華
幾鍾意
生活壓力無咁大
啱啱落完可以用手剷, 如果係過咗一輪就要機剷lu
我記得以前要凌晨剷定少少先,如果等到第二朝就辛苦
仲要睇吓剷街㗎剷雪車幾時到,佢一行過整條雪壩就再辛苦d
請人剷唔係唔得,但係一大雪嗰d友好難call到,佢哋分身都唔掂,結果又係谷住度氣自己掘條路仔俾自己㗎車出,如果要趕住出街
不過如果太大雪,算吧啦,你driveway剷咗,細街city未剷你都係企喺度
My guess.. Kennedy and Steeles
好天斬埋落雨柴,pandemic 之後佢哋生活都有問題,我自己讀書年代做過,辛苦錢嚟!
半島未幫趁過,有咩好介紹海南雞飯得唔得?奶茶如何
羊毛出自羊身上
一定加重稅加到仆街
話口未完Richmond hill 同 Markham d 屋又升😭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞