其實加拿大好唔好住?

1001 回覆
207 Like 33 Dislike
yes yes
退一步講,假如香港唔算「人靠衣裝」,咁加拿大以前可以用「簡樸、乏味」嚟形容,名牌手錶、衣服選擇唔多,有好多牌子係要去美國買,或者去唐人Mall買,亦都造就咗九十年代後期border shopping 嘅風氣,美國近加拿大邊境outlet mall開到成行成市就係咁原因。

加拿大人過往一向生活簡撲,luxury goods / cars係冇乜市場,來自世界各地新移民多咗,需求大,本地人先開始對呢啲所謂名牌多啲認識,但普羅大衆仍然係Bargain行先。

記得九十年代移民潮,鏗鏘集有一集講香港人移民對温哥華社會風氣影響,除咗搶貴啲樓,起怪獸大屋之外,就係講香港人周身名牌,揸歐洲名車返學等等。就係佢哋一時難以適應新移民帶嚟嘅轉變。令撲素風起改變。
比起澳洲應該算好啲
澳洲啲人仲簡撲
平過GTA喇
呢邊兩房要差唔多1800-1900
Product Design/ industrial design
想問文科人係加拿大係咪好難搵工?
如果係個到讀文藝方面嘅master 係咪都係冇乜用?
文科你要英文native先有得競爭
如果你做creative嗰d你要清楚人哋local市場嘅品味先得
讀書path都未出,應該唔會咁著數掛
五六年前試過
嚟緊我會過嚟McGill讀MA,我見佢啲獨立宿舍1000 CAD左右一個月,我想問呢個價錢喺出邊搵唔搵到一樣都係獨立單位?(獨立廚房同廁所)
香港斑馬線=廢
少有喎 通常都係離地 屌人搞亂香港
佢哋自己冇受緊係唔知有幾辛苦
笑撚到我仆街
唔通係香港做奴隸咩
就係囉
仲要做港共嘅奴隸
好簡單
出到去住
唔適應係可以返香港既
移民得去外國嘅就唔會返香港啦
Push
少年你太年輕了
大把人回流包括我
亦有好多拎住PR無入籍
因為坐唔夠移民監
我有uncle 96年移民加拿大
佢2010退休先肯坐移民監
97年條水
即係同你講

坐監都可以同朋友一齊坐
其實好多人唔明白,你移民去外地,
最需要嘅並唔係去揾一個同香港一樣嘅地方,
你唔係要另一個國家改變去遷就自己係香港人。

要做嘅係去去學習投入當地社會文化,學習講當地語言。
你去到唔係要揾自己入圍爐嘅世界語言,而係重新出發,自己不足就去努力改善去適應落嚟。

重新出發條路一定唔會易,要學習flexible啲,上面某某潑冷水叫人唔好走嘅,講到加拿大係living hell,sorry to say,我只係覺得你係一個loser!你話自己有三間樓,最後回流返香港,係你自己選擇唔融入社會,咁樣同一世留喺唐人街,冇唐餐食會死嘅,過咗加拿大幾十年仲係只講台山話嘅老華僑!

香港人之所以走,係見唔到將來!係唔信任某某政府/政權!

如果你真係係有移過民,有真係住過响度,敢問你當年係為咗咩而過嚟?8964? 97回歸?定係早期投資移民啲有錢佬?

無論咩都好,我想講係各位年輕人,唔好太過畏首畏尾,真正香港人好打得,好叻,你地一定會揾到方法適應落嚟,一定唔會餓死,有得走好快啲走。

我當年跟屋企97前移民,頭幾年好想返香港,覺得呢度又凍又悶,老豆幾十歲人本來係工程師,成年揾唔到工,佢結果經人介紹走咗去同人剪草,打理花園,一樣捱得過。

加拿大絕對唔係天堂,但起碼你有自由去選擇自己將來!
Well said! 已pin
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞